$
הוועידה הכלכלית המרכזית 2012

פרופ' דני צידון: "המשבר ימשך עוד זמן רב. הריביות הנמוכות יפגעו בפנסיה"

המשנה למנכ"ל בנק לאומי בוועידה הכלכלית המרכזית של "כלכליסט": "המשבר האירופאי מקורו במטבע האחיד – היורו. אלמלא המטבע האחיד היו באירופה מדינות במצב בינוני, מדינות במצב רע ובמצב נורא"

רחלי בינדמן 13:1211.09.12

"אנחנו נמצאים בסביבה שלחלוטין לא מוכרת בהיסטוריה הפיננסית העולמית. הריבית הארוכה בארה"ב נמצאת בשפל של 200 שנה, גרמניה לא קיימת כל כך הרבה זמן אבל בהולנד למשל הריבית נמוכה מזה 400 שנה, בכל מקום שלא תסתכלו בליבת העסקים הריבית היא בשפל היסטורי", כך אמר פרופ' דני צידון, משנה למנכ"ל בנק לאומי, בוועידה הכלכלית המרכזית של "כלכליסט".

 

"כשמסתכלים על כמויות החוב של המדינות רואים שבין אם מדובר בחוב לאומי או מאזן של בנקים מרכזיים, החוב גדול יותר והריבית נמוכה מאד. לא היה בבנקאות האמריקאית מצב שבו המאזן כל כך גדול ביחס לתוצר. יש לנו עולם שאנחנו מסתכלים עליו בפעם הראשונה ובתוך העולם הזה צריכים להבין מה המשבר האירופאי יעשה לנו, לישראל.

 

פרופסור דני צידון פרופסור דני צידון צילום: נמרוד גליקמן

 

"צריך לזכור שהמשבר האירופאי אינו משבר של מדינות אירופה אלא מדובר במשבר פיננסי, משבר חוב, תוצאה של המטבע האחיד. אלמלא המטבע האחיד היו באירופה מדינות במצב בינוני, מדינות במצב רע ובמצב נורא. המשבר האירופי הוא תוצאה שיש מטבע אחיד – היורו. מה שישפיע עלינו זוהי העובדה שזה משבר פיננסי שבא מהקשר החזק שנוצר בין מדינות שונות כל כך דרך המטבע. אני רוצה לתת דוגמא – השוואה בין ספרד לאנגליה. ספרד בתוך גוש היורו ואנגליה לא. בשנת 2007 בכל מדד אפשרי ספרד היתה מדינה יציבה יותר פיננסית מאנגליה. האבטלה עלתה, הצמיחה אפסית, באנגליה אין תחושה של משבר, יש תחושה של מיתון עמוק, ארוך מאד, אך לא תחושה של משבר. בספרד יש משבר.

 

"משבר פיננסי בעולם של ריביות נמוכות וחוב ציבורי גבוה הוא משבר שיהיה פה לטווח ארוך. המשבר התחיל בשנת 2007

והוא עוד איתנו. המשבר לא יגמר מהר. הקטע הריאלי – המדינות שפועלות באירופה יושפעו וזה ישפיע על העברת הפעילות למזרח, זה לא פשוט לעבור כשהשוק נסגר. השפעה זו היא ההשפעה הקלה יחסית. ההשפעה השניה היא הפיננסית בטווח הקצר – המשבר, הריביות הנמוכות בעולם והחוב הגבוה מעלה את התנודתיות במחיר הכסף, את מחיר הריבית חסרת הסיכון, הדבר הזה ישפיע על היכולת שלנו לתמחר בכל מקום שנצטרך לתמחר את ההווה למול העתיד.

 

"התוצאה שכאשר ריבית חסרת סיכון מתנדנדת, מרווחי הסיכון יתנדנדו בצורה חדה יותר. שוק ההון ייסגר או יישאר כמעט סגור למשך תקופות ארוכות כנגד הרצון והצורך לגייס. המשבר הפיננסי האירופאי בטווח הקצר יחזיק את המטוטלת הזו בחיים לפחות לכמה שנים, צריכים ללמוד לחיות עם זה ולחשוב על פתרונות רגולטורים כדי להתמודד עם זה. אסור להתעלם מזה כי הגלים לא יעברו. כל זה זה הטווח הקצר. ביחס לטווח הארוך – המשבר הנוכחי יש לו השלכות דרמטיות על המבנה הפיננסי בטווח הארוך. הריבית הנמוכות כאן להישאר, הדבר הזה יביא להורדת המינוף העולמי. בלי ריביות נמוכות קשה להקטין מינוף. מאחר והריביות בעולם ישארו נמוכות הריבית בישראל ישארו נמוכות והחיסכון ארוך הטווח שלנו יתן פחות.

 

"אנחנו צריכים לשנות את הראייה והחשיבה שלנו בהסתכלות על הנתונים. הריבית הנמוכה גם מביאה לתנודתיות בתוצר. עצם היות הריבית נמוכה היא תשפיע על תנודתיות התוצר. בסופו של דבר אנחנו נכנסים לתקופה ארוכה של מספר שנים בהם המשק הישראלי יצמח יותר לאט ובתנודתיות יותר חריפה. מוטל עלינו ועל הרגולציה והממשל בישראל לנסות למתן את גלי ההדף שיבואו אלינו אחת לתקופה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x