$
אקדמיה

הממשלה אישרה את ההכרה במרכז באריאל כאוניברסיטה

למרות ההודעה של שר הביטחון לפני שבוע כי לא יחתום על הצו עד לפסיקת בג"ץ, אישרה היום הממשלה את השלמת המהלך

חן פונדק 13:4509.09.12

הממשלה אישרה לפני זמן קצר את הצעת שר החינוך ויו"ר המל"ג, גדעון סער, להנחות להשלמת המהלך להפיכת המרכז האוניברסיטאי אריאל לאוניברסיטה. לפני שבוע הודיע שר הביטחון אהוד ברק שהוא לא מוכן לחתום על הצו להפיכת המרכז האוניברסיטאי אריאל לאוניברסיטה עד להכרעת בג"ץ בעתירה שהגישו האוניברסיטאות נגד ההחלטה.

 

לפני שלושה שבועות הוגשה עתירה של ועד ראשי האוניברסיטאות נגד המהלך. מאז עוד לא הוגשה עמדת המדינה, אולם היועצת המשפטית של משרד החינוך רושמת בהצעה לממשלה כי אין מניעה משפטית למהלך.

 

מכללת אריאל - מעכשיו אוניברסיטה מכללת אריאל - מעכשיו אוניברסיטה צילום: עמית מגל

 

שר החינוך, גדעון סער אמר כי "אני מאמין בכל ליבי שהקמת אוניברסיטה שמינית תעצים את מערכת ההשכלה הגבוהה בישראל. למרבה הצער האוניברסיטאות התנגדו גם בעבר להקמת אוניברסיטאות נוספות, כגון אוניברסיטת תל-אביב ואוניברסיטת בר אילן וכך גם התנגדו למהפכת המכללות. בראייה רחבה - הן שגו אז והן שוגות היום. חלפו 40 שנה מאז הוקמה אוניברסיטת המחקר האחרונה בישראל ומאז אוכלוסיית המדינה גדלה כמעט פי 3. מערכת ההשכלה הגבוהה צריכה להמשיך להתפתח ולתת מענה איכותי לצרכי ההשכלה והמחקר המתקדמים בישראל".

 

עוד ציין השר סער, כי מל"ג יו"ש קבע את עמדתו על יסוד חוות דעת של פרופסורים מאוניברסיטאות המחקר הקיימות, כי המרכז האוניברסיטאי באריאל עמד בכל התנאים והיעדים האקדמיים שהוצבו לו וכי הוא ראוי לקבל הכרה קבועה כאוניברסיטה.

 

יו"ר שדולה להפיכת אריאל לאוניברסיטה, ח"כ אלכס מילר הוסיף כי "אינטרסים פוליטיים צרים וקטנים המניעים חלק מהנוגעים בדבר זזים הצידה לטובת חיזוק עולם האקדמיה ובכדי לעצור את בריחת המוחות ממדינת ישראל".

 

בפני הפיכת אריאל לאוניברסיטה עמדו שתי סוגיות: סוגיית התקציב וסוגיית בג"ץ. ב-2005 החליטה ממשלה כי "היא רואה חשיבות לאומית בהסבת המכללה האקדמית באריאל לאוניברסיטה כמנוף לחיזוק מערכת ההשכלה הגבוהה באזור". המשנה ליועץ המשפטי דאז, יהושע שופמן, הטיל את הסמכות להחליט בנושא על המועצה להשכלה גבוהה יהודה ושומרון לאחר קבלת חוות הדעת של הות"ת. ראש הממשלה דאז אהוד אולמרט התחייב לות"ת כי אם כאשר תאושר תוספת תקציב, בעקבות השלמת המהלך היא תמומן אך ורק מתוספות תקציביות למערכת ההשכלה הגבוהה ולא מבסיס התקציב הנוכחי.

 

כזכור, מל"ג יו"ש קיבל החלטה על הפיכת אריאל לאוניברסיטה, למרות המלצת הות"ת להמשיך את מעמדה של אריאל כמרכז אניבריסטאי עד מאי 2013 ובזמן זה לבחון את המבנה הדיכוטומי של ההשכלה הגבוהה.

 

בהצעה להחלטה לא מפורטים נתונים כלכליים וההשפעה על משק המדינה. שר האוצר יובל שטייניץ הבטיח תוספת תקציבית של 50 מיליון להפיכת המהלך, תוספת לה המרכז האוניברסיטאי הסכים כי הוא מוכן להסתפק בו, זאת למרות שבאתר האוניברסיטה מכריזים כי יש צורך ב-135 מיליון שקל בשנה אחת. לא ברור האם אריאל תוכל לקבל תקציב נוסף מתוך תקציב האוניברסיטאות, או שתמשיך לקבל 100 מיליון שקל תקציב מתוך המכללות. בישיבת הות"ת בנושא נרשם כי "הכרה כמוסד באוניברסיטה משליכה על התקצוב המוקצה. משכך מובן כי עמדתה של ות"ת ככל שהדבר האמור בתקציב למוסד היא עמדה מחייבת. כאמור לעיל, הסמכות הבלעדית בענייני התקצוב של המוסדות להשכלה גבוהה ניתנת לות"ת. כך הדבר לא רק כלפי מל"ג יו"ש אלא גם כלפי המפקד הצבאי בבואו לבחון מתן אישור להחלטה של מל"ג יו"ש הכרוכה בתקציב".

 

אולם בדיון מל"ג יו"ש נרשם כי "קשה לתת משקל משמעותי להחלטת ות"ת על התחלת תהליך לבחינת מערכת ההשכלה הגבוהה דווקא עכשיו, אחד עשר יום לפני תום תקופת ההכרה הזמנית כאוניברסיטה של המרכז באריאל".

מל"ג יו"ש גם דחה את טענות יו"ר הות"ת, מנואל טרכטנברג לגבי מעמדה וכשירותה של ועדת המעקב וקיומו של ניגוד עניינים שכן מרבית חברי ועדת המעקב אחר עמידת אריאל בתנאים היו חברי מל"ג יו"ש. מל"ג יו"ש טען כי מדובר בחריגה מנושאי התכנון והתקצוב עליהם אחראי הות"ת. יותר מכך רושמים במל"ג יו"ש כי "מסקנתו הסופית והנחרצת של פרופ' טרכטנברג לפיה הוספה של עוד אוניברסיטת מחקר בשלב זה תגרום לנזק במערכת ההשכלה הגבוהה תפגע ותסכל את המאמץ לשיקום המערכת, אינה תואמת את החלטת הות"ת עצמה מיום 4.7.2012, אשר קבעה כי דרוש לה פרק זמן של שנה נוספת גדי לבצע תהליך לבחינת מערכת ההשכלה הגבוהה בארץ".

 

בשם גורמים באוניברסיטאות: "מדובר בניסיון של הממשלה להפעיל לחץ פוליטי על בית המשפט העליון, ולכפות את עמדתה עליו. קבלת החלטה בממשלה בזמן שבו תלוי ועומד בג"ץ בעניין זה, מהווה זלזול בבית המשפט העליון".

 

תגובת ור"ה: "זוהי החלטה פוליטית שהייתה ידועה מראש ונתפרה במשך שנים. אין כל צורך באוניברסיטה נוספת בישראל, המדובר במהלך שבא לשרת אינטרסים קואלציוניים ופוליטיים וסופו שימית אסון על ההשכלה הגבוהה בישראל".

 

יו"ר מרצ, ח"כ זהבה גלאון, הזהירה שהחלטת הממשלה בעניין המרכז האקדמי באריאל, ותמיכתו של רה"מ נתניהו בהחלטה, פוגעת באקדמיה הישראלית כולה, ומלכלכת אותה בכיבוש. "הממשלה הזו כבר הצליחה להביא לסימון מוצרים מהשטחים, ועכשיו היא עלולה לגרום לסימון סטודנטים", אמר גלאון. 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x