$
דעות

המהפכה החברתית שכולנו יכולים לממן

במדינה שזועקת לצדק חברתי יש מקום להנפקת איגרות חוב למען שיפור השירותים החברתיים

אלה אלקלעי 08:2305.09.12
בשנת 1982 הונפק בישראל מלווה שלום הגליל, איגרת חוב שמטרתה היתה לממן את הוצאות מלחמת לבנון. שמעתם פעם על מלווה שלום הילד או מלווה בריאות כללית? לא? כי הם לא קיימים. על פניו, בעולם של שירותים חברתיים מידלדלים ובחברה דמוקרטית הדורשת צדק חברתי, מלווים כאלה - אג"ח חברתיות - היו עשויים להיות מאוד הגיוניים. חשבו שהיינו יכולים, כאזרחים, לבחור באילו שירותים חברתיים אנו רוצים להשקיע כך שלמדינה יהיה תקציב לפתח, לתפעל ולייעל אותם עבורנו.

 

לקחת דוגמה מהאנגלים

 

במדינות אחרות בעולם שיטת האג"ח החברתיות כבר נבדקת ומיושמת. כך למשל הונפקה באנגליה "איגרת שלום האסיר", מתוך ההבנה שמצד אחד לממשלה אין אפשרות להגדיל את התקציב לשיקום אסירים, ומצד שני שיעורי הפשיעה החוזרת גבוהים וגורמים למדינה להוצאות נוספות.

 

עובדים סוציאליים עובדים סוציאליים צילום: אריאל בשור

 

מלווה שלום האסיר, אם כן, הוא סוג של איגרת חוב שמגייסת כסף מהציבור כדי לממן פעילות ממשלתית. במקרה האנגלי מדובר בפיילוט במימון קרנות וארגונים פילנתרופיים. האנגלים הגדירו כי אם התוכנית תצליח להפחית את ממדי הפשיעה החוזרת ב־7.5%, למשל, התשואה של המשקיעים שמימנו את הפרויקט ולקחו על עצמם את הסיכון תהיה 7%. המדינה אינה חייבת להחזיר את הקרן, לכן המשקיעים עשויים להפסיד את כספם, אך הם יכולים להגיע לתשואה של עד 13% אם התוכנית תצליח לייצר חיסכון משמעותי לקופת המדינה על ידי הורדת הפשיעה החוזרת, שכן אז המדינה תשתף את המשקיעים ברווח שנוצר.

 

מחסכונות הציבור לפיתוח השכבות החלשות

 

תיאורטית, אפשר להעתיק את מודל האג"ח החברתי לכל שירות שבו ניתן להמחיש איך ההשקעה היום תביא חיסכון משמעותי לקופת המדינה בעתיד, לדוגמה: השקעה בנוער בסיכון, השקעה בתוכניות שירות לאומי, השקעה בתוכניות מניעה ואבחון מוקדם למחלות שונות או מלחמה בתאונות דרכים.

 

מאות מיליארדי שקלים נחים היום בחסכונות הציבור. לו רק אחוז אחד או שניים מהם ישמשו להשקעה בשירותים חברתיים, הדבר יגרום לשינוי משמעותי. עם זאת, כיוון שמדובר בחסכונות המיועדים ברובם לפנסיות, השימוש בכסף מחייב ערבות מדינה.

 

החידוש באג"ח חברתיות הוא בקביעת יעדים חברתיים מוגדרים לתוכניות, בהוספת יעדי חיסכון ברורים לתקציב המדינה ובעיקר בהגדלת אמצעי המימון העומדים לטובת הטיפול בתחומים אלה. בעולם שבו קיימות סיבות רבות לכך שייעול השירותים החברתיים צריך לעמוד בראש סדר העדיפויות של כל מדינה, קשה לעמוד בפיתוי של היתרונות הגלומים באג"ח חברתיות.

 

הכותבת היא סמנכ"לית השיווק של בית ההשקעות אי.בי.אי

בטל שלח
    לכל התגובות
    x