$
דעות

הטריו הכלכלי נכשל

מקבלי ההחלטות אבחנו את הבעיות בענף הנדל"ן הישראלי, אבל לא הצליחו לפתור אותן

שי פאוזנר 07:0615.08.12
החלק העצוב ביותר בסיפור הנדל"ן הישראלי הוא שאבחון הבעיות של הענף על ידי מקבלי ההחלטות היה מדויק - אך זה לא עזר.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו הבין בטרם נבחר לתפקיד כי הבעיות בשוק הדירות הן מחסור בקרקע ויותר מדי משקיעים בשוק הדירות להשכרה, ולכן הוא יצא למלחמה בעניין

בקיץ 2009. בסוף אותה שנה גם הנגיד פרופ' סטנלי פישר הצטרף לקרב, כשהבין באיחור שהמחירים טסים מעלה כי אנשים קונים דירות לעצמם ולהשקעה עם משכנתאות שגדולות עליהם בכמה מספרים. בסופו של דבר, עמוק בתוך 2010, גם שר האוצר יובל שטייניץ עלה על העגלה, כשנוכח לדעת שצריך לעשות משהו כדי להגדיל את היצע הדירות במשק. כולם הפשילו שרוולים, פרסמו תוכניות ובעיקר הבטיחו לכולנו מאז תחילת 2011 שאוטוטו המחירים יורדים. מאותו רגע, כמעט כל מי שצריך דירה חיכה. חלק מהרוכשים הפוטנציאליים חיכו שלושה חודשים, חלקם חיכו עשרה, רובם, כך נראה, אפילו חיכו עד עכשיו.

 

הנתונים שפורסמו אתמול מאששים את החששות: תקופת ההמתנה הסתיימה. מי שיציץ על כותרות עיתוני ואתרי הכלכלה של אפריל 2009 יגלה דמיון מפתיע לדיווחים של הימים האחרונים. האם זה אומר שהחודשים הבאים ייראו כמו הקיץ של לפני שלוש שנים?

 

חדי העין קיבלו השבוע דוגמה קיצונית לאוזלת ידה של הממשלה והבנק המרכזי בטיפול במחירי הדירות: הכוונה היא לשורה אחת בודדה בשטף המילים שבדו"ח "אורות אדומים", הבוחן את מצב המשק בכל חודש. "נתונים ראשוניים ליולי", נכתב שם, "מצביעים על גידול חד ברכישות המשקיעים (בשוק הדירות להשכרה), אל הרמה הגבוהה ביותר של רכישות משקיעים מאז רמות השיא שנרשמו בדצמבר 2010". במילים אחרות - "נכשלנו" או "תתכוננו לעליות במחירי הדירות".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x