$
משפט

הקפאת הליכים למפעל הזכוכית פניציה; צבר חובות של 323 מיליון שקל

החברה מעסיקה 400 עובדים ועוד מאות עובדים מועסקים ע"י ספקים התלויים בה. היא טוענת כי יש להכניס משקיע בינלאומי שיזרים כספים לחברה וימשיך את פעילותה ובמקביל לגבש הסדר נושים

ענת רואה ויצחק דנון 12:3109.08.12

מפעל ייצור הזכוכית "פניציה אמריקה-ישראל" באזור התעשייה ציפורית בציפורי שבצפון והמעסיק 400 עובדים, נקלע לחובות של 323 מיליון שקל. אתמול (ד') הורה בית המשפט בנצרת על הקפאת הליכים למשך 30 יום ומינוי רו"ח חן ברדיצ'ב כנאמן.

 

המפעל נוסד לפני 78 שנה ומגדיר עצמו בבקשה להקפאת הליכים כ"אחת מספינות הדגל של התעשייה הייצוא הישראלי". היו"ר שלו הוא עודד טירה, לשעבר נשיא התאחדות התעשיינים. החברה מייצרת זכוכית שטוחה באופן בלעדי בישראל, ובנוסף ל-400 עובדיה הקבועים ישנם עוד מאות עובדים המועסקים אצל ספקים שעיקר פעילותם נסמכת על פעילותה של פניציה. מרכז ההשקעות של משרד התמ"ת אישר לפיניציה לפני כשלוש שנים מענקים בסך 20 מיליון שקל, ומתוכם שילם עד היום 13 מיליון שקל.

 

מפעל פניציה באזור התעשייה ציפורית מפעל פניציה באזור התעשייה ציפורית צילום: גיל נחושתן

 

לפי פירוט התחייבויות החברה היא חייבת 140 מיליון שקל לבנקים, 93 מיליון שקל לנושים רגילים ובהם ספקים ונותני שירות, 17 מיליון שקל לעובדים ו-69 מיליון שקל בגין הלוואת בעלים. החברה נמצאת בשליטת חברת "פלאוט גלאס הולדינגס בע"מ".

 

מנגד לחברה אין נכסים גדולים: במפעל הושקעו מאות מיליונים אך רוב ההשקעות נטועות בתשתיות בקרקע כך שמימוש הציוד בפירוק עשוי לפי הנטען להניב סכומים שוליים. בנוסף לחברה חוב לקוחות של כמה עשרות מיליונים, נכס מקרקעין ומוניטין שיהיה בעל ערך רק אם החברה תמשיך בפעילות.

 

בבקשה להקפאת הליכים נטען כי בימים האחרונים החריפה המצוקה התזרימית של החברה והיא עמדה בסכנה לנקיטת הליכים משפטיים והליכי גבייה בהוצאה לפועל ולכן פנתה לקבל את הגנת בית המשפט לצורך גיבוש הסדר נושים. לפי הבקשה, יצור הזכוכית מבוצע באמצעות תנור התכה ענק שעלותו למעלה מ-100 מיליון שקל ועלות האנרגיה וחומרי הגלם הדרושים להפעלת התנור מסתכמים ב-1 מיליון שקל ליום. התנור, נטען, מופעל ללא הפסקה 24 שעות ביממה, 365 יום בשנה, והפסקת אספקת האנרגיה וחומרי הגלם לתנור תגרום לנזק בלתי הפיך ואף כרוכה ב"סכנה בטיחותית לעובדים ולסביבה". גם קירור התנור, נטען, הוא תהליך מורכב שיש לבצעו בזהירות ובמקצועיות, תהליך שעלותו מליוני שקלים והוא אורך מספר שבועות.

 

בבקשה נכתב כי בעלת השליטה בחברה הסכימה להעמיד 28 מיליון שקל כהוצאות למימון הקפאת הליכים, אך זאת בכפוף לכך שמלוא הסכום יחזור אליה מיד לאחר סיום הקפאת ההליכים.

 

באשר לסיבות להיקלעותה לקשיים מציינת החברה כי ענף הזכוכית השטוחה סובל בשנים האחרונות מעלייה מתמשכת בתחום עלויות האנרגיה, החשמל וחומרי הגלם, ומצד שני ממגמת ירידה במחיר הזוכוכית בשווקים. מחיר הדלק שמהווה חלק נכבד מעלות ייצור זכוכית עלה מפחות מ-300 דולר לטונה למכיר של 700 דולר לטונה, ובמקביל מחיר טונה זכוכית שעמד על 360 יורו לטון בשווקים העיקריים של פניציה ב-2007 צנח ל-230 יורו לטון ב-2009, עלה מעט ב-2010  אך צנח בחזרה ב-2011 ל-220 יורו ואף פחות מכך. המדינה, נטען, טרם חיברה את המפעל לצינור כז טבעי, חיבור שעתיד להוזיל מהותית את עלויות הייצור.

 

לטענת החברה יש לפעול להכניס משקיע בינלאומי שיזרים לה הון ומשאבים. הבקשה להקפאת הליכים הוגשה באמצעות עורכי הדין אהוד גינדס ושולי גולדבלט. השופט דני צרפתי הורה על הקפאת הליכים למשך 30 ימים.

 

מנכ"ל פניציה ערן חיימוביץ מסר בתגובה, כי החברה נקלעה לקשיים בעקבות תחרות אגריסיבית שהועצמה בעקבות מיתון בשוקי המפתח, שחיקה במחירי הזכוכית השטוחה וירידה עולמית חדה בביקושים למוצר הליבה של פניציה שהינו לוחות סלולאריים וכן עלייה משמעותית במחיר חומרי הגלם ההכרחיים לייצור והפקת זכוכית ובפרט במחירי הדלק. לדעתו, מהלך הקפאת ההליכים יאפשר את המשך פעילותה של פניציה ויביא למציאת פתרונות ברי יישום. עוד אמר חיימוביץ כי פניציה מאמינה כי המהלך הינו בעל הסיכויים הטובים ביותר לבניית תוכנית הבראה לרווחיות רבת שנים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x