$
דעות

מחירי המכוניות יורדים גם בלי זליכה

הצרכנים דורשים הנחות ומקבלים ולוועדה שאמורה "לעשות סדר" בענף לא נותר עוד מה לעשות

תומר הדר 14:3429.05.12

בימים אלה ממש נדמה שבענף הרכב שוררת אווירת נכאים הנובעת ישירות ממספר גורמים. ראשית, הלקוחות הפרטיים, אלה מסרבים לרכוש מכוניות חדשות במחיר מלא הודות לתודעה צרכנית שצמחה בחצי השנה האחרונה. התוצאה היא שלל מבצעים והנחות שמעניקים יבואני הרכב השונים. הצרכנים, מצידם, למדו את הרעיון שמכונית חדשה לא קונים במחיר מלא ובתגובה ממתינים למבצעים. גם בחברות הליסינג כבר לא חוששים למכור מכוניות חדשות עם אפס קילומטרים ולאחרונה נדמה שהפעילות בתחום זה עברה ממקומה שמתחת לשולחן לחזית מגרשי הליסינג.

 

בנוסף, שוק המכוניות המשומשות עולה בימים אלה על גדותיו ומחלקות הטרייד אין ליבואני רכב כגון דוד לובינסקי עולות על גדותיהן, מה שגורם ליבואני הרכב להכריז על מבצעים פרועים כדי להיפטר ממלאים. כל התופעות הללו יצרו בענף הרכב מציאות חדשה שהביאה למספר שינויים שקורים בישראל לראשונה. הבעיה העיקרית בשינויים אלה היא שהם מתרחשים ללא כל עזרה מוועדת זליכה, הוועדה שמשרד התחבורה מינה כדי "לעשות סדר" בענף הרכב. הוועדה, אשר עמלה ממש בימים אלה על גיבוש מסקנות סופיות במטרה להגיע אל שלבי חקיקה עדיין מגבשת מסקנות וצפויה להגישן בקרוב.

 

הדוגמה הראשונה הטובה ביותר לשינויים שחלים בענף ללא הוועדה היא נושא מחיריהם של הרכבים המשפחתיים, אלו שמיועדים למכירה לציי הרכב. בדיון האחרון בוועדת הכלכלה הדגיש ירון זליכה שמחירי המכוניות המשפחתיות בישראל, שעולות ברובן כ-123 אלף שקל, מתואמים על ידי יבואני הרכב וחברות הליסינג. לדבריו, הורדה של מס הקניה לא תביא להורדה במחירי המכוניות מכיוון שהיבואן ישלשל את הורדת המס לכיסו.

 

זליכה: מחירי המכוניות המשפחתיות שעולות כ-123 אלף שקל מתואמים בין יבואני הרכב וחברות הליסינג זליכה: מחירי המכוניות המשפחתיות שעולות כ-123 אלף שקל מתואמים בין יבואני הרכב וחברות הליסינג צילום: אלכס קולומויסקי

 

והנה זה פלא, השבוע הודיעה בטר פלייס, חברה שעיקר מרכולתה מגיע לציי הרכב, על הוזלה של מכוניתה המשפחתית רנו פלואנס ZE. הרנו, שעולה כיום 123 אלף שקל תוזל בחודש הבא לכ-121 אלף שקל. הסיבה היא הוזלה של מס הקניה ב-2%. לדברי יבואני רכב מתחרים, הוזלת הרכב החשמלי נבחנת ועשויה להביא להוזלה של מכוניות הבנזין המתחרות.

 

הדוגמה השנייה שסותרת את מסקנותיה של וועדת זליכה היא הודעתה של יבואנית פיאט, סוכנות מכוניות לים התיכון, מתחילת השבוע, על הוזלה של מחיריהם של מרבית דגמי הרכבים של פיאט. הסיבה, מסבירים ביבואנית פיאט, היא שיפור של רמת התחרותיות של המותג. גם כאן עומדת עובדה זו בניגוד גמור למסקנות הוועדה הקובעת כי בשוק קיימים כיום שני מחירים: לצרכן ולחברת הליסינג.

 

על פי זליכה, יבואן הרכב לא יוריד מחירים כדי לפגוע בערך המלאי של חברות הליסינג ויעדיף להעביר את ההנחות אל מועדוני צרכנות וחברות ליסינג. בפועל, מוכיחים השבוע ביבואנית פיאט, המצב שונה. אותה תחרותיות שעל היעדרה מדברת הוועדה יוצרת בשוק הרכב מציאות חדשה, של הוזלת מחירונים רשמית. גם כאן מודים יבואני רכב מתחרים שהמהלך של יבואנית פיאט הוא רק סנונית ראשונה ושכעת, אחרי היווצרותה של המציאות החדשה, ייבחן מחדש נושא התמחורים.

 

דוגמה שלישית נוגעת להגעתן של מכוניות משפחתיות חדשות לישראל. השבוע הודיעה יבואנית פיז'ו על היבוא הקרוב של ה-301, משפחתית חדשה שתתחרה בין היתר במאזדה 3. המחיר: פחות מ-110 אלף שקל, מחיר נמוך משמעותית מאותו רף של 123 אלף שקל, שעל פריצתו מדברת וועדת זליכה. כעת רק נותר לראות כיצד יצליחו במשרד התחבורה להסביר את העובדה שבסופו של דבר כוחות השוק כן פועלים בישראל, גם ללא התערבותה של ועדה ממשלתית.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x