$
משפט

לשכת עורכי הדין מתאחדת: "הנהלת בתי המשפט לא תהלך עלינו אימים"

הלשכה קיבלה החלטה המבקרת את התנהלות הנהלת ביהמ"ש בפרשת הפרוטוקול המשופץ, ובמכתב ששלחה להנהלת ביהמ"ש תקפה את האשמותיה שלפיהן שיקולים פוליטיים הובילו לגניזת תלונת השופטת אלשיך נגד עו"ד רפאל ארגז: "הלשכה רואה בחומרה את האמירות הבלתי ראויות"

ענת רואה 22:0210.04.12

לשכת עורכי הדין יוצאת בביקורת נגד התנהלות הנהלת בתי המשפט בפרשת "הפרוטוקול המשופץ". הפרשה נחשפה ב"כלכליסט" בינואר 2012, והיא עוסקת ב־36 תיקונים שערכה סגנית נשיאת בית המשפט המחוזי בתל אביב, השופטת ורדה אלשיך, בפרוטוקול דיון שהתקיים בפניה. הפרוטוקול המתוקן צורף לאחר

מכן לתלונה רשמית ללשכת עורכי הדין נגד עו"ד רפאל ארגז שהשתתף בדיון.

 

ההחלטה התקבלה בישיבה חגיגית שערכה המועצה הארצית של הלשכה לרגל חג הפסח בשבוע שעבר. במהלך הישיבה עלתה לדיון תגובת הנהלת בתי המשפט להחלטת ועדת האתיקה של מחוז תל אביב בלשכה לגנוז את התלונה נגד עו"ד ארגז, וכן תגובתה לתלונה שהגישה ועדת האתיקה לנציב תלונות השופטים אליעזר גולדברג נגד השופטת אלשיך בפרשה.

 

הלשכה התייחסה בישיבה בעיקר למכתב חריף ששיגר עו"ד ברק לייזר, היועץ המשפטי של הנהלת בתי המשפט, ליו"ר ועדת האתיקה הארצית בלשכה עו"ד דרור ארד־איילון. במסגרת המכתב טען לייזר כי גניזת תלונתה של השופטת אלשיך נגד עו"ד ארגז נעשתה "משיקולים זרים ופוליטיים, שכל מטרתם לשמש ככלי לניגוח במערכת בתי המשפט ובשופטים". במכתבו האשים עו"ד לייזר בניגוד עניינים את עו"ד אפי נוה, יו"ר ועדת האתיקה של מחוז תל אביב אשר גנזה את התלונה, משום שהוא "גורם פוליטי שחרת על דגלו את המאבק במערכת בתי המשפט ובשופטים עצמם בכל מחיר".

 

מכתב זה של עו"ד לייזר עורר תגובות נזעמות בלשכה, ובצעד יוצא דופן אימצו חברי הקואליציה והאופוזיציה בלשכה עמדה אחידה המבקרת את הנהלת בתי המשפט - בהסכמה גורפת של 31 הנוכחים בישיבה וללא אף מתנגד. מיד לאחר מכן עלתה ההחלטה שוב להצבעה, הפעם בפורום של חברי הוועד המרכזי, ועברה גם שם ברוב של 12 וללא מתנגדים.

 

"דוחים בשאט נפש את ניסיונות ההפחדה"

 

עוד נודע ל"כלכליסט" כי שלשום שיגרה מנכ"לית הלשכה עו"ד לינדה שפיר מכתב להנהלת ביהמ"ש, ואליו צירפה את נוסח ההחלטה שבה נכתב בין היתר כי המועצה הארצית והוועד המרכזי "מדגישים את עצמאותן של ועדות האתיקה של הלשכה, ומגבים אותן במילוי תפקידיהן על פי דין". לפי ההחלטה, הלשכה "דוחה כל ניסיון להלך עליהם אימים" ואת כל טענותיו של עו"ד לייזר, והיא "רואה בחומרה את האמירות הבלתי ראויות נגד ועד המחוז ועו"ד נוה, וההאשמות בזילות בית המשפט ובשימוש בלתי ראוי בתפקידה". עותק המכתב הועבר לצמרת מערכת המשפט ובה נשיא ביהמ"ש העליון אשר גרוניס, שר המשפטים יעקב נאמן, מנהל ביהמ"ש משה גל ונציגות השופטים, שהשופטת אלשיך מכהנת כיושבת ראשה.

 

עו"ד עמוס ון־אמדן, יו"ר מועצת הלשכה לשעבר, הסביר ל"כלכליסט" את הרקע לקבלת ההחלטה: "מכתבו של עו"ד לייזר מהווה ניסיון לא ראוי במידה קיצונית להלך אימים על גוף סטטוטורי שפעל כדין וכן על נבחרי ציבור שפעלו כדין. יש לדחות בשאט נפש גמורה את ניסיונות ההפחדה הללו, כמו גם את ההסתתרות תחת החיסיון שיש ליועמ"ש מפני תביעת דיבה, כדי להשתלח באופן פרוע עד כדי הסתה במוסדות לשכת עוה"ד".

 

עו"ד זכי כמאל, סגן ראש הלשכה ומיוזמי העלאת הנושא לדיון, אמר ל"כלכליסט" כי "מכתבה של הנהלת בתי המשפט חמור מאוד מפני שוועדת האתיקה עשתה את תפקידה נאמנה ובדקה תלונה שהוגשה על ידי הנהלת בתי המשפט. חברי הוועדה הגיעו למסקנה שיש לגנוז את התלונה, ובתגובה יו"ר הוועדה הוצג כחשוד בקונספציה ציבורית להרוס את מערכת בתי המשפט. יש לומר את הדברים בצורה ברורה: ועדת האתיקה פעלה ללא רבב ואנו עומדים מאחוריה". עו"ד כמאל התייחס עוד למכתב התמיכה בשופטת אלשיך ששיגרו 100 עורכי דין בעקבות חשיפת הפרשה (ראו מסגרת). כמאל אמר בהקשר זה כי "היתה התגייסות של משרדים גדולים - ויש להם כנראה גם סיבה להתגייס - נגד המהלך של ועדת האתיקה, וזה כשלעצמו דבר חמור שלא עלה לדיון בישיבת המועצה. עורכי דין שיש להם נגיעה מבחינת הקשר שלהם ועבודתם המקצועית, המתגייסים להגן על עמדה מסוימת, ובכלל לא חשוב אם היא צודקת או לא - אלו דברים חמורים".

 

"מנסים להשתיק ביקורת ציבורית"

 

עו"ד גלעד ברנע, חבר המועצה, אמר ל"כלכליסט" כי "עובדי ציבור אוהבים להשתמש בטענה להעלבת עובד ציבור כדי להשתיק ביקורת ציבורית. מבלי להתייחס לעניין עו"ד ארגז, נתקלנו לאחרונה בשתי תופעות שבהן השופטת אלשיך פעלה בצורה שלדעתי לא מועילה לציבור השופטים שאותו אני מעריך מאוד - הן בנושא הבקשה לקבלת תור נפרד בשדה התעופה והן בנושא טיפולים רפואיים. הגישה שלשופטים מגיעות זכויות יתר פוגעת בעיניי קודם כל בשופטים. כשמנסים להלך עלינו אימים במקום להתמודד עם עניין מסוים, הלשכה חייבת לצאת בעמדה ברורה מאוד".

 

עו"ד אשר אקסלרד, יו"ר ועד מחוז ירושלים בלשכה, אמר ל"כלכליסט": "חשיבות ההחלטות היא במסר שועדת האתיקה והמחוז פועל באופן חופשי מלחצים חיצוניים ובנושא הזה לא נשמע ולו קול אחד במועצה הארצית שלא נתן הסכמתו לתפיסה הזו". יו"ר ועד מחוז חיפה, עו"ד יוסי חכם, אמר: "הבעתי את מורת רוחי מהניסיון לאיים בהגשת תלונות, אם הנהלת בתי המשפט חושבת שנפל פגם – שתגיש תלונה ולא תאיים. האירוע רלוונטי לא רק להשתלחויות הנהלת בתי המשפט אלא לצורך של הלשכה לעבוד ללא התנכלויות".

  

לא היה ניתן להשיג את תגובת דוברות בתי המשפט.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x