$
בארץ

פרשת השוחד בהודו: נאסר על התעשייה הצבאית להתמודד במכרזים במשך 10 שנים

כך עולה מהדיווח של טיימס אוף אינדיה. ביוני 2009 הודיעה ממשלת הודו על הקפאת עסקה עם התעשייה הצבאית בשל פרשת שוחד. תעש בתגובה: נמשיך לפעול מול השלטונות בהודו להסדרת העניין

סוכנויות הידיעות 08:4306.03.12

משרד ההגנה ההודי הטיל איסור על שש חברות, כולל התעשייה הצבאית של ישראל וחברת סינגפור טכנולוג'יס מלהגיש הצעות למכרזים ביטחוניים במדינה למשך 10 שנים. ההחלטה מגיעה כמעט שלוש שנים אחרי ששמן של שש החברות נקשר פרשת שוחד.

 

משרד ההגנה ההודי הודיע לשש חברות ביטחוניות וביקש

מהן לתת סיבות למה עליו לא להכליל אותן ברשימת חברות החרם. משרד ההגנה מצא את הנימוקים של אותן חברות כלא מספקים והחליט לאסור עליהן לעשות עסקים עם הודו.

 

ההחלטה מתבררת כלא פשוטה מבחינתה של הודו, מאחר שהתעשייה הצבאית של ישראל הייתה מעורבת במספר פרוייקטים מהותיים עם ממשלת הודו והפסקת ההתקשרות איתה תסב לממשלת הודו נזקים. הנזקים מבחינתה של הודו יהיו גם בתחום הייצור של אמצעי לחימה במדינה.

 

ביוני 2009 החליט משרד ההגנה של הודו  החליט להקפיא את הפעילות עם 7 ספקים שלו - ובהם התעשייה הצבאית הישראלית. ההחלטה התקבלה בעקבות חשדות לשחיתות של ראש ה-OFB לשעבר, סודיפטו ג'וש. ה-OFB אחראי על הקשר עם התעשיות הזרות.

 

בשנים האחרונות הפכה הודו לשותפת סחר עיקרית של ישראל בתחום הביטחוני, עם עסקאות ייצוא של 8 מיליארד דולר בעשור. למעשה, ישראל היום היא ספקית הנשק הגדולה ביותר של הודו לאחר שעקפה את רוסיה וארה"ב. פיגועי הטרור במומביי והבחירות הכלליות שנערכו בהודו באפריל אף חיזקו את הקשר ההודי עם התעשיות הבטחוניות בישראל.

 

הודו הודיעה באפריל 2009 כי תנקוט הליכים פלילייים נגד התעשייה האווירית  אם יימצא כי העסקה לאספקת טילי ברק, שנחתמה בין הצדדים, אינה כשרה - כך אמר באותה העת שר ההגנה ההודי, א.ק אנטוני.

 

תגובת תעש: תעש פעלה ופועלת כחוק. לעניין פרסום זה החברה לא קיבלה הודעה. תעש ממשיכה ותמשיך לפעול מול השלטונות בהודו להסדרת העניין ומעבר לכך לא נוכל להגיב.

 

בכירים בתעשיות הבטחוניות אמרו ל"כלכליסט" כי מדובר ביום עצוב לתעשיות הבטחוניות בכלל ומכה אנושה לתעש בפרט, שנמצאת בקשיים במשך שנים רבות. "השוק ההודי הוא השוק הגדול ביותר לתעשיות הבטחוניות והוא עומד על כ-30%-35% מכלל הייצוא הבטחוני. לדבריהם, המשמעות של סגירת השער ההודי בפני תעש, עשויה להרחיק קונים פוטנציאלים מהחברה שנמצאת בעיצומו של הליך הפרטה. הבכירים הוסיפו כי להערכתם אין צפי לפגיעה בעסקאות משולבות של התעשיות הבטחוניות הישראליות, בהן תעש מספקת אחד מרכיבי המערכת (כדוגמאת חץ ט"ל).

 

בכירים במשרד האוצר המצויים בפרטי הליך ההפרטה אמרו ל"כלכליסט" כי טרם התקבלה הודעה מסודרת מממשלת הודו בעניין. בשלב זה הליך ההפרטה ממשיך כרגיל, כאשר בשלב זה עמלים יחד עם משרד הבטחון על ניסוח צו אינטרסים חיוניים יחד עם משרד הבטחון, שאמור להסדיר את העברת המידע המסווג בחברה הממשלתית לידיים פרטיות במסגרת ההפרטה. השאלה האם האיסור להשתתף במכרזים יחול גם במידה והחברה תימכר לגורם פרטי היא שאלה משפטית שאנו נאלץ לבדוק, אמרו הבכירים.

 

בתעש מסרו בתגובה כי "תעש פעלה ופועלת כחוק ותמשיך לפעול מול הרשויות בהודו להסדרת הסוגיה. ההחלטה שנמסרה לתעש היום משעה למשך 10 שנים עסקאות של תעש עם ה- OFB (התעשייה הצבאית ההודו). גוף שבאמצעותו בוצעו חלק מהעסקאות של תעש במדינה זו. התעשייה הצבאית מתכוונת לערער בפני הגורמים המוסמכים בהודו על ההחלטה. וזאת מכיוון שמדובר בהחלטה המבוססת על עובדות שגויות ומתעלמת ממסמכים ונתונים שהעבירה התעש למשרד ההגנה בהודו".

 

בהכנת הידיעה השתתפה טל ליטמן

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x