$
גדעון בן נון

המניע של ברננקי

מה עומד מאחורי הכרזת יו"ר הפד על השארת הריבית עד 2014

ד"ר גדעון בן נון 12:3329.01.12

הודעתו בשבוע שעבר של הנגיד ברננקי לימדה אותנו כי הריבית בארה"ב לא צפויה לעלות עד אמצע 2014. בהחלט הכרזה לא שגרתית: החלטת ריבית לשנתיים וחצי. השווקים, המעוניינים בהרחבה כמותית נוספת, אך כנראה הורידו את ציפיותיהם בכיוון זה, קיבלו את ההודעה בהפתעה מסויימת, מכרו את הדולר ופנו אל שוק המניות. במילים אחרות, השווקים חוו עליה מיידית בתאבון לסיכון.

 

מכיוון שדבר לא השתנה במפת הסיכונים באופן ממשי וכי מדובר בהכרזה פוליטית, נראה כי הנגיד ברננקי סיפק למשקיעים ארכה נוספת כדי לצמצם סיכונים: להקטין מניות ולקנות דולרים. ומה בכל זאת פשר ההודעה המוזרה? רמז: מיחזור החובות העצום ב-2013.

 

החלשת הדולר

 

הודעתו של הנגיד ברננקי הורידה באופן מיידי מעוצמתו של הדולר. אחד הצירים המרכזיים אשר הלכו ונבנו לאחרונה הוא התחושה כי הכלכלה האמריקאית נכנסת לכיוון חיובי וכתוצאה מכך הדולר יתחזק במגמה ממושכת. והנה בא הנגיד ברננקי וצינן בהודעתו את הציפיות להתאוששות זו.

 

קשה להניח כי ברננקי פעל מתוך בלבול או היסח הדעת. ההיפך הוא הנכון; הנגיד ברננקי המשיך במהלך זה את קו המדיניות המנחה אותו מזה שלוש שנים, של החלשת הדולר לצורך שמירה על כדאיות היצוא ומניעת ההרחבה של גרעון הסחר מול סין. האחרונה מנהלת את המטבע בהחלטות פוליטיות ואילו ברננקי מקבל החלטות פוליטיות באמצעות כלי הריבית. ההחלטה האחרונה היא עוד אחד מהצעדים הפוליטיים של פרוטקציוניזם כלכלי.

 

נראה כי השווקים שוכנעו מהמהלך של ברננקי והדולר איבד לאחר ההודעה יותר מ-2% ביחס ליורו. הדבר בלט עוד יותר, לאור הורדות הדירוג של מדינות החוב באירופה, ספרד ואיטליה. אלו איבדו שני שלבי דירוג והאירו הגיב בהתחזקות.

 

עידוד שוק המניות

 

גם שוק המניות שאב עידוד מההודעה. המשקיעים בחרו לברוח מאגרות החוב האמריקאיות ולהשאיר אותן עם תשואות נמוכות, כאשר החלופה המנייתית קיבלה דחיפה. לאחר מהלכים משמעותיים בשוק המניות האמריקאי בשנה האחרונה, השווקים חזרו לעלות למרות המשבר המחריף באירופה.

 

התיאבון לסיכון עלה עוד ונראה כי הנגיד ברננקי קנה זמן נוסף לשוקי ההון. אלו עולים ומעודדים את מצב הרוח בארה"ב והתקווה היא שהציפיות החיוביות יגשימו את עצמן ויובילו להתאוששות כלכלית אמיתית.

 

האם ההודעה של ברננקי תחזיק ימים או שבועות? קשה לדעת, אך בכל מקרה היא מהווה הזדמנות לצמצום סיכונים עבור משקיעים ארוכי טווח ולא להיפך. עבור המשקיע קצר הטווח תיתכן הזדמנות לסיבוב, אולם בראיה ארוכת טווח אסור להתפתות ולהעלות את הסיכון.

 

הסיכון עדיין גבוה, כיוון שארה"ב עדיין חייבת הון עתק לעולם והמבחן לפניה, ב-2013. כדי שזה יקרה באופן טבעי, הצמיחה בארה"ב צריכה לעלות מעל 3% והרף אינו קל לחציה.

 

לכן, פרופסור ברננקי מנסה לסייע לכלכלה במבחן של פרעון חובות הענק ונותן לה הקלה בחומר: שמירה על ריביות נמוכות אשר יצרו תנאים נוחים לפירעון ולמיחזור ב-2013. כדי לעבור את המבחן בקלות, הנגיד הודיע כי מחירי המיחזור יהיו נמוכים עוד מעבר לשנה זו, אל תוך 2014.

  

הכותב הוא מנכ"ל שקל אג'יו המתמחה בניהול סיכונים ובניהול עושר משפחתי

בטל שלח
    לכל התגובות
    x