$
רכב

ההימור הסיני של החברה לישראל

הממשל הסיני נסוג מהשקעה בכלי רכב חשמליים, הצמיחה הסינית מאטה, השוק צפוף והעוינות כלפי חברות מערביות גדלה. כל אלה לא הרתיעו את בעל השליטה בחברה לישראל עידן עופר מלהשקיע חצי מיליארד דולר במיזם הרכב צ'רי קוואנטום. למרות כל המכשולים הוא טוען: "אני יודע איך לעבוד בסין"

רחל בית־אריה, בייג'ינג 07:0619.12.11

בטקס נוצץ בשנגחאי חנכה החברה לישראל עם שותפתה הסינית, חברת הרכב הממשלתית צ'רי, את מה שכבר כונה בארץ "המכונית הישראלית הראשונה מאז הסוסיתא": מותג הרכב קורוס (Qoros). המכונית, שתיוצר בסין על ידי חברת קוואנטום, שבה מחזיקות צ'רי והחברה לישראל בשותפות שווה, אמורה לצאת לשוק הסיני ב־2013 ולהגיע בתוך זמן קצר גם לשוקי מערב אירופה.

 

באירוע השקת המותג, שנערך לפני כשבועיים בסין, נכחו כל בכירי החברה לישראל כולל בעל השליטה עידן עופר, וקשה היה שלא להתרשם מהחזון שהציגו בשיחה נדירה עם עיתונאים ישראלים. החזון, במילותיו של עופר, הוא "סין, 24/7". האנרגיות והמשאבים שלו, לדבריו, מכוונים היום בעיקרם אל הכלכלה השנייה בגודלה בעולם, שבהמשך צמיחתה והתעצמותה הוא מאמין בכל לבו.

 

ראש ממשלת סין מבולבל כשמדובר ברכב החשמלי

 

החברה לישראל השקיעה 550 מיליון דולר במיזם קורוס, סכום זהה לזה שהשקיעה צ'רי. יותר ממיליארד דולר נוספים יגויסו ככל הנראה מבנקים סיניים. על פי מנכ"ל החברה לישראל, ניר גלעד, זוהי ההשקעה הגדולה ביותר של החברה בסין עד היום.

 

התעוזה והחזון מאחורי מה שגלעד מגדיר כ"הרפתקה" מרשימים ללא ספק, אבל כמה התפתחויות במשק הסיני עצמו בשנה האחרונה מעוררות שאלות באשר להצלחת מיזם קורוס, שצפוי לכלול מכונית חשמלית זמן קצר לאחר שייצא במדינה דגם הסדאן ב־2013.

 

השקת קורוס בשנגחאי. גלעד (שני מימין) ועופר (שני משמאל) בטוחים בחזון הסיני השקת קורוס בשנגחאי. גלעד (שני מימין) ועופר (שני משמאל) בטוחים בחזון הסיני

 

בחודש שעבר, קצת לפני ההשקה המפוארת, העיתון "South China Morning Post" שיוצא לאור בהונג קונג ציטט בכירים בממשל הטוענים כי ההחלטה לתמוך בפיתוח מכוניות חשמליות אינה סופית. על פי העיתון, שמפרסם לעתים קרובות מידע מתוך דיוני ממשל ואינו ניתן לפרסום בסין, בוועידה של ראשי הענף עם גורמי ממשל בנובמבר, עלו ספקות באשר לכדאיות הכלכלית של סובסידיות לרכב חשמלי.

 

סין הודיעה כבר ב־2009 כי תקדם פיתוח מכוניות חשמליות בתוך המדינה. מומחים העריכו אז כי סין תנסה לנכס לעצמה את התחום, שהיה עדיין בשלבים מוקדמים, ובכך לזנק לראש תעשיית הרכב העולמית במקום להתמודד עם יפן, ארה"ב ואירופה בתחום הרכב המסורתי המונע בדלק - שבו אין לה יתרון. תוכנית האב שפרסם הממשל בתחילת 2009 הציבה יעד של חצי מיליון מכוניות בהנעה אלטרנטיבית על כבישי סין עד 2011 והקציבה 1.6 מיליארד דולר לסובסידיות לענף, אבל תוכנית מפורטת מטעם משרד התעשייה והטכנולוגיה של סין לא פורסמה עד היום.

 

וכך, המכירות של מכוניות חשמליות והיברידיות בסין נשארו זניחות: חברת BYD, שפיתחה את המכונית החשמלית הראשונה שיצאה שם לשוק, בגיבוי המשקיע האגדי וורן באפט - עוד מאמין נלהב בעתיד החשמלי של סין - דיווחה על מכירה של 54 מכוניות חשמליות בלבד ב־2010, ושל פחות מ־300 מכוניות היברידיות. בשנגחאי, מטרופולין המונה יותר מ־20 מיליון תושבים ואחת הערים שנבחרו על ידי הממשל להוביל פיילוט של מכוניות ירוקות, רשומות כעת רק עשר מכוניות חשמליות, לבד ממוניות.

 

התמונה אינה שונה בערים אחרות. עיריית בייג'ינג הודיעה ב־2010 כי תקים 100 תחנות טעינת סוללות עד 2012 והציבה יעד של 30 אלף מכוניות חשמליות על הכבישים עד השנה הבאה, יעד שיוחמץ כמעט בוודאות: מספר המכוניות החשמליות בבירה עומד היום על מעט יותר מ־50. בסך הכל נמכרו בסין כולה, שוק הרכב הגדול בעולם, רק 1,000 מכוניות חשמליות בתשעת החודשים הראשונים של 2011, טיפה בים בשוק שמתקרב למכירות של 20 מיליון מכוניות.

הנתונים האלה הם כנראה מה שעמד מאחורי המאמר שפרסם ביולי ראש ממשלת סין וון ג'יה־באו בירחון "צ'יו־שי" של המפלגה, המשמש את בכירי השלטון למתן פומבי לשיקולי מדיניות. וון כתב כי הוא "מבולבל" באשר לתעשיית הרכב החשמלי, והזהיר מפני הקצאת משאבים לטכנולוגיות שעדיין לא הגיעו לבגרות. מובן שאם הממשל ימשוך את תמיכתו בטכנולוגיות רכב חשמלי, עלולה להיות לכך השפעה דרמטית על סיכויי ההצלחה של בטר פלייס ושל קורוס.

 

"תמיד קשה לדעת מה קורה בתוך מעגלי קבלת ההחלטות של השלטון כי אין שם שקיפות. אבל ייתכן, לפי הסימנים האלה, שהממשל שוקל לוותר על רעיון הזינוק לראש תעשיית הרכב", אומר גרג אנדרסון, מומחה לכלכלת סין שספרו על תעשיית הרכב הסינית יפורסם בארה"ב בתחילת 2012, בראיון ל"כלכליסט". "בשנתיים שעברו מאז פורסמה תוכנית האב הסינית, חברות אחרות התקדמו עם הרעיון החשמלי, ה'שבי וולט' של שברולט יצאה לשוק, וייתכן שהסינים החליטו שהם אינם מסוגלים להוביל את השוק הזה".

 

חברות זרות מתלוננות על העדפת חברות סיניות

 

ואולם, אחרי שנים של צמיחה מואצת, שוק הרכב הסיני מראה השנה סימני האטה, ומכירות הרכב ירדו לראשונה באוקטובר אחרי חודשים של עלייה. זוהי רק אינדיקציה אחת מרבות להאטה בצמיחה שאליה נכנסת סין. בנוסף, קורוס תיכנס לשוק צפוף. חברות סיניות אחרות עובדות על מכוניות חשמליות והיברידיות ועל דגמים שמכוונים לאותו פלח שוק: קהל אורבני, צעיר, מהמעמד הבינוני, שמבקש מכוניות נוחות ואיכותיות ושיש לו ארומה בינלאומית.

 

בעיה נוספת היא ריבוי תלונות של חברות זרות על קושי לעבוד בסין, בשל העדפת חברות מקומיות. אינדיקציה מובהקת לכך התבטאה בדברי ג'פרי אימלט, מנכ"ל ג'נרל אלקטריק, הפועלת בסין כבר 25 שנה, ולפיהם קשה יותר ויותר לעשות עסקים בסין, וכי הסינים "שואבים" טכנולוגיה מחברות זרות ואז דוחפים אותן מחוץ לשוק. למרות הדברים של אימלט, ג'נרל אלקטריק הצהירה השנה כי מדיניות ההשקעות שלה בסין לא השתנתה. סין, ככל הנראה, שווה את המאמץ, ובתור הכלכלה הצומחת בעולם - משקיע גלובלי פשוט לא יכול להרשות לעצמו לא להיות שם.

 

"הביטחון ברכב חשמלי יגבר ככל שהתעשייה תתקדם"

 

ניר גלעד. "יש מחויבות לתחום בכל הדרגים" ניר גלעד. "יש מחויבות לתחום בכל הדרגים" צילום: דמיטרי שביצ'נקו

אך לא כולם פסימיים לגבי שוק הרכב החשמלי האסייתי. החברה הגרמנית RWE Effizienz שעוסקת בפתרונות חשמליים הוציאה תחזית מוקדם יותר השנה, ולפיה עד 2015 יהיו על כבישי העולם 3 מיליון מכוניות חשמליות, וכמחצית מהן יהיו באזור אסיה־פסיפיק.

 

המנכ"ל גלעד, בשיחת טלפון מבייג'ינג בשבוע שעבר, ביטל את הטענות כי ייתכן שתחום הרכב החשמלי כבר אינו לוהט כבעבר: "אנחנו רואים מה קורה בדרגי קבלת ההחלטות לא רק על פני השטח, ויש מחויבות לתחום הזה בכל הדרגים. התעשייה הזו עדיין נמצאת בחיתוליה ולא רק בסין, והביטחון ברכב חשמלי יגבר ככל שהתעשייה תתקדם. הניתוח שלנו לא מבוסס על מצבי רוח משתנים אלא על מגמה עקבית ובלתי נמנעת בשוק, של מעבר לרכב מונע בחשמל. אנחנו רואים שסטייט גריד (חברת החשמל הגדולה בסין) הולכת גם היא לכיוון של הקמת תשתיות לרכב חשמלי". לדבריו, הסינים הקשו על חברות זרות מסוימות כיוון שהמעורבות שלהן יצרה ניפוח של הכלכלה, "אבל אנחנו לא מביאים טכנולוגיה זרה, אלא משקיעים כדי לפתח טכנולוגיה מקומית סינית. הרכב נבנה מראש עם יכולות יצוא והממשל רואה בו רכב סיני".

 

בחברה לישראל נסמכים על היכרותם עם סין:"לפני שהממשל הסיני קובע מדיניות לאומית, הוא עושה ניסויים במספר רב של שיטות ובאזורים שונים. אכזבה מהתחום החשמלי על סמך נתונים עכשוויים היא טעות, כיוון שלתעשיית הרכב לוקח זמן להטמיע טכנולוגיות חדשות, לפתח את הדגמים וליצור את התשתית", מסביר גלעד. עופר מצדו הדגיש כי "ממשלת סין לא עובדת כמו ממשלות רגילות, הם לא ייתנו לעצמם להיות תלויים בנפט מהמזרח התיכון. הכיוון של אנרגיות חלופיות ותעשייה ירוקה חיוני מבחינתם", וסיכם באומרו: "אני יודע איך לעבוד בסין".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x