$
משפט

הסכינים בלשכת רו"ח נשלפות: "היתה הסכמה שקופמן נבחר לקדנציה אחת ואז זז הצידה"

יותר מתשעה חודשים נותרו להתמודדות לתפקיד נשיא לשכת רוה"ח. אבל כמיטב המסורת בלשכה, סגני הנשיא הנוכחיים, יזהר קנה ודודי גולדברג, כבר יוצאים להתקפה על החלטת הנשיא ובן בריתם לשעבר, דורון קופמן, לרוץ שוב. קופמן: לא הבטחתי דבר

הדר קנה 08:5018.12.11

החלטתו של נשיא לשכת רואי חשבון הנוכחי דורון קופמן להתמודד על כהונה נוספת בבחירות שיתקיימו בספטמבר 2012, כפי שפורסם ב"כלכליסט" בשבוע שעבר, פתחה חזית מול סגניו ובני בריתו בעבר - רו"ח יזהר קנה, השותף המנהל של פירמת רו"ח פאהן קנה ושות', ורו"ח דודי גולדברג, שותף במשרד רו"ח ליאון־אורליצקי. בעקבות ההכרזה על ההתמודדות נוצרה תגובת שרשרת מצד סגניו שיותר מרמזו על כוונתם להתמודד לתפקיד. מקורבים לשניים טוענים כי החלטת קופמן להתמודד על קדנציה נוספת התקבלה בניגוד להסכמים בלתי פורמליים בין המועמדים, מהתקופה שלפני ההצבעה על בחירת הנשיא בוועד המרכזי של הלשכה בשנת 2010.

 

לדברי מקורב לקנה: "קנה רצה לרוץ כשראובן שיף סיים את הקדנציה, אך ויתר לאחר שפנו אליו וביקשו שייתן לקופמן להתמודד קודם. קופמן לא רצה שקנה יתמודד מולו, ואמר שייבחר לקדנציה אחת וקנה יהיה הבא בתור. קנה ויתר עבורו בהסכמה. הוא לא החתים אף אחד על דף נייר, אבל הדברים היו ברורים. עכשיו הוא כועס. בנאדם ביקש ממנו שיוותר כדי שהוא יהיה נשיא. לא הגיוני שאם הוא רוצה עוד קדנציה שידבר איתו?". קופמן עצמו דחה את הטענות על הסף: "לא הבטחתי דבר". קופמן הסביר כי התמודדותו נדרשת "כדי להשלים נושאים שחשובים למקצוע שהתחלתי לבצע אך טרם הושלמו".

 

הסכמים בין המועמדים אינם דבר חריג

 

סיכומים כאלו בכל מקרה אינם דבר חריג בלשכת רו"ח. ב־2009 נפוצו שמועות שלפיהן החלטתו של נשיא לשכת רו"ח דאז ראובן שיף שלא להתמודד על כהונה נוספת, מבוססת על הבטחה מפורשת ברוח זאת שנתן לקופמן שלוש שנים קודם. שיף נבחר פה אחד לתפקיד הנשיא ב־2006, לאחר שכל המועמדים האחרים הסירו את מועמדותם. לאחר ששיף פינה את כיסאו, הגיש קופמן את מועמדותו לתפקיד הנשיא, אך תוכניותיו השתבשו בשל תיק חקירת מס שהיה פתוח נגדו, תיק שבינתיים נסגר בשל היעדר ראיות.

 

החקירה אילצה את קופמן לפרוש, ועופר מנירב, חברו הטוב ונשיא הלשכה בשנים 2000–2006, התמודד במקומו. מנירב הפסיד לאחר מערכת בחירות רוויית יצרים ליגאל גוזמן, ממקימי פירמת רו"ח זיו האפט, שנמנית עם חמש הפירמות הגדולות בישראל לראיית חשבון ("ביג 5"). גוזמן, שמת שבעה חודשים לאחר שנבחר לתפקיד הנשיא, חווה קדנציה קשה שבשיאה ניסו חברי הוועד המרכזי של הלשכה לנשלו מסמכויותיו. בין חברי הוועד באותה תקופה היו קופמן, קנה וגולדברג שהשתייכו למחנה שכונה בזמנו "קופמן־מנירב".

  

דורון קופמן (מימין) במירוץ הבחירות ב-2009. "רוצה להשלים נושאים חשובים" דורון קופמן (מימין) במירוץ הבחירות ב-2009. "רוצה להשלים נושאים חשובים" צילום: דימיטרי שבצנקו

 

לאחר מותו של גוזמן ב־2010 לא נערכו בחירות כלליות לנשיא, אלא הוחלט שחברי הוועד המרכזי של הלשכה יבחרו את הנשיא הבא. קנה רצה להתמודד על תפקיד הנשיא, ואף על פי שהשתייך למחנה האופוזיציה "קופמן־מנירב", נחשב למועמד מוסכם גם על ידי מחנה גוזמן. אולם, כאמור, קצת לפני הבחירות החליט קנה שלא להתמודד וקופמן נבחר על ידי הוועד ברוב קולות.

 

"המשרדים הגדולים לא סופרים את הלשכה"

 

חברו הטוב של קופמן, עופר מנירב, כבר הודיע על תמיכה במועמדותו ואמר ל"כלכליסט": "אני חושב שדורון עשה עבודה יפה וצריך לתת לו צ'אנס להמשיך". אולם, בני המחנה לשעבר של קופמן, גולדברג וקנה, לא חוסכים בביקורת על תפקודו כנשיא הלשכה. כך, נטען לדוגמה כי קופמן לא הצליח לגייס את רוב הרו"ח החדשים ללשכה. 1,442 רו"ח קיבלו בינואר השנה את רישיונם - עלייה של 21% לעומת אשתקד. עם זאת, רק 516 ממקבלי הרישיון הצטרפו ללשכה - כ־35% בלבד. לשכת רו"ח הנה לשכה וולונטרית שההצטרפות אליה אינה חלק מדרישות המקצוע, וכך בשנים האחרונות נמצא אחוז המצטרפים אליה בירידה מתמדת, אף שמספר העוסקים במקצוע עולה בהדרגה.

 

מגמת הירידה באחוז המצטרפים ללשכה החלה אמנם לפני יותר מחמש שנים, אך מקורבי קנה טוענים כי "קבוצת קופמן הבטיחה לפתור את הבעיה ולא הצליחה, ובקצב הזה בתוך שנתיים הלשכה תכלול פחות מחצי מהרו"ח בשוק". מקורבי קופמן הגיבו לטענה בכך ש"קופמן משמש בתפקיד רק כשנה וחצי ויש לו תוכנית עבודה כדי לטפל בנושא זה". במחנה קופמן מציינים עוד ש"דווקא בתקופתו של קנה כגזבר הלשכה ב־2005 הוצאו כ־700 חברים מהלשכה משום שלא שילמו את דמי החבר".

 

נושא נוסף שעליו מנגחים מקורבי קנה את קופמן הוא הקשר בין הלשכה למשרדי רו"ח הגדולים. "העומדים בראש משרדי ה'ביג 5' לא סופרים את הלשכה. שניים מתוכם לא מוכנים לשמוע עליה בכלל", אמרו המקורבים וציינו כי "נדרש מישהו שראשי המשרדים הגדולים יתייחסו אליו בכבוד, וקנה יוכל לזכות בהם בחזרה". הדברים רומזים בעיקר לקשר בין שלמה זיו, הנשיא והמייסד של פירמת רו"ח זיו האפט, לבין קופמן וחברו מנירב. זיו עדיין נוטר טינה לקופמן ומנירב על ההתקפה על יגאל גוזמן, חברו ושותפו הקרוב, בתקופה שבה היה נשיא הלשכה. הפירמה השנייה שאליה מכוון המקורב היא בריטמן אלמגור זהר (דלויט), שבראשה עמד רו"ח יגאל בריטמן, שחברותו בלשכה הסתיימה לפני תקופה קצרה, לאחר שלא שילם את דמי החבר בשש השנים האחרונות.

 

גם כאן יוצאים מקורבי קופמן להגנתו ותוקפים את קנה וגולדברג: "שיראו לנו הם תוכנית עבודה שתחזיר את המשרדים הגדולים ללשכה. בתקופת כהונתו כנשיא הגיע קופמן להישגים רבים. הוא קידם במשרד התמ"ת את ההסכם שלפיו יגדילו את שעות ההעסקה של רואי חשבון בתקופות השיא, ובתקופתו הוקמה לשכת המבקרים הפנימיים החדשה שבחסות לשכת רו"ח. רק השבוע הציב גפני (משה גפני, יו"ר ועדת הכספים של הכנסת - ה"ק) אולטימטום לרשות המסים לדחות את תוכנית המע"מ המקוון הפוגעת בעסקים קטנים".

 

ממקורבי קנה נמסר בתגובה: "למרבה הצער, נראה שהכריזו שנה מראש על הבחירות. על קנה מופעל לחץ עצום מצד פעילים וראשי משרדים להתמודד בבחירות הקרובות, אבל עדיין לא גמלה בלבו ההחלטה אם להתמודד והוא מצר על כך שהמירוץ מתחיל כבר עכשיו. מכיוון שהנושא עלה לדיון, קנה כעת שוקל את צעדיו". מקורב לדודי גולדברג מסר: "חברים פנו אליו בבקשה לרוץ. הוא שוקל בימים אלו את צעדיו ולא פוסל שום דבר". דורון קופמן סירב להגיב לדברים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x