$
דעות

אפקט טרכטנברג: כך תתמודדו עם העלאת נטל המס

החוק לשינוי נטל המס, שפורסם החודש, צפוי לשנות משמעותית את שיעורי המס ב־2012. היערכות מקדימה לכך תאפשר לצמצם הפסדים

רו"ח יגאל רופא 08:4313.12.11

ב־6 בדצמבר 2011 פורסם החוק לשינוי נטל המס (תיקוני חקיקה), בקשר לשינויי חקיקה, כפי שהוצע על ידי הוועדה לשינוי כלכלי־חברתי בראשותו של פרופ' מנואל טרכטנברג. במסגרת החוק לשינוי נטל המס אומצו עיקרי המלצות ועדת טרכטנברג בתמהיל המס שהנם ביטול מתווה הפחתת המס ובמקביל הגדלת

נטל המס על בעלי הכנסות גבוהות והגדלת נטל המס על הכנסות משוק ההון. החוק לשינוי נטל המס משנה משמעותית את שיעורי המס ב־2012 לעומת המצב כיום, ולכן ראוי להיערך אליו לפני סוף 2011. בטור הנוכחי נביא כמה המלצות שניתן ליישם כדי להתכונן להעלאת נטל המס.

 

חברות: לבחון תכנון המס

במסגרת החוק לשינוי נטל המס בוטל מתווה הפחתת שיעור מס החברות, ונקבע כי החל מ־2012 הוא יעמוד על 25% באופן קבוע. העלאת שיעור מס החברות תוביל להגדלת נטל המס על כלל מקורות ההכנסה (עסקי, הוני ושבח מקרקעין). לאור זאת, אלו ההמלצות שחברות צריכות לשקול או לבצע:

 

א. הקדמת הדיווח על הכנסות - חברות רבות בשיתוף עם יועצי המס שלהן יצרו תכנונים ומנגנוני מס שמטרתם היתה לדחות את אירוע המס, וזאת כדי שעל הכנסות יוטל מס נמוך יותר (בהתאם למתווה הפחתת המס). אולם התיקון מבטל את מתווה הפחתת שיעורי המס, uעל חברות לבחון את אותם תכנוני מס ובמידת האפשר ניתן לשקול להקדים את מועד אירוע המס. כך, למשל, קבלן שמוכר דירות יכול להכיר עד סוף 2011 ברווח ממכירת הדירות במידה שכבר קיבל טופס 4 ויבוצע חיבור לחשמל לדירות הנמכרות עוד השנה.

 

ב. דחיית ההכרה בהוצאות - העלאת שיעור המס מעודדת את דחיית מועד ההכרה בהוצאות, ובעקבות כך את הדרישה של ההוצאה כנגד ההכנסות החייבות במס בשיעור גבוה יותר. הדחייה אפשרית, בין היתר, בגין תשלומים לתושבי חוץ ולבעלי שליטה, שפקודת מס הכנסה מתנה את ההכרה בהם. בפועל (חלף בסיס צבירה) או לחלופין בעת ניכוי המס בגינן בדרך של ניכוי מס במקור.

 

ג. כניסה להוראות החוק לעידוד השקעות הון - חוק עידוד השקעות הון עבר במסגרת חוק ההסדרים לשנים 2011–2012 רפורמה מהותית שבמסגרתה הופחתו שיעורי המס מכוח החוק.

ביטול מתווה ירידת שיעורי המס אינו כולל את החוק לעידוד השקעות הון, ולכן מומלץ לבחון את החלת הוראות החוק לעידוד השקעות הון כדי ליהנות משיעורי המס הנמוכים שאותם הוא מציע חלף שיעור המס שיחול בשנת 2012, בשיעור של 25%. הטבה נוספת שמוענקת מכוח החוק לעידוד השקעות הון הנה מס על דיבידנד בשיעור של 15% חלף מס בשיעור של 25% או 30% ביחס להכנסות רגילות.

 

ד. בחינת מימוש ניירות ערך שגלומים בהם הפסדים בשנת 2011 וקיזוז הפסדים אלו כנגד הכנסות ריבית וכן כנגד רווחי הון לרבות רווח הון שינבע ממכירת ני"ע בבורסה.

 

ה. יש לשקול משיכת דיבידנדים מחברות־בנות בחו"ל לרבות משיכת רווחי חברות CFC בפועל, מאחר שביטול הפחתת שיעור מס החברות יגדיל את חבות המס הכללית בעת משיכת הדיבידנדים במועד מאוחר יותר.

 

יחידים: המס יזנק ב־25%

בדומה לביטול מתווה הפחתת שיעורי המס החל על חברות, החוק לשינוי נטל המס כולל הוראה דומה ביחס ליחידים. כמו כן, הועלו שיעורי המס על הכנסות הון (רווח הון, שבח מקרקעין, ריבית ודיבידנד) החל על יחידים מ־20% ל־25% וביחס ל"בעל מניות מהותי" מ־25% ל־30%. עם זאת, התקרה לתשלום דמי ביטוח לאומי ומס בריאות תוקטן לחמש פעמים מהשכר הממוצע במשק.

 

במסגרת המלצות טרכטנברג הוצע כי יחול מס בשיעור של 2% נוספים בגין חלק ההכנסה החייבת מכל המקורות שעולה על מיליון שקל.

עם זאת, החוק לשינוי נטל המס איננו כולל הוראה שכזו. לאור העלאת נטל המס החל על יחידים יש לנקוט פעולות כדי להקטין את חובות המס שעולים לאור החוק לשינוי נטל המס.

 

א. לבחון חלוקת דיבידנדים ב־2011 כדי שלא יחולו עליהם שיעורי המס הגבוהים (25% או 30%).

 

ב. לשקול הקדמת הכנסות ל־2011, אך לצד זאת יש להביא במכלול השיקולים את החבות בביטוח לאומי ב־2011 ואת אי־החבות האפשרית ב־2012 לאור הקטנת התקרה החייבת בדמי ביטוח כאמור.

 

ג. במסגרת החוק לשינוי נטל המס נקבע כי ניתן לבצע מכירה רעיונית של ני"ע נסחרים במהלך דצמבר 2011 (בפועל מיום פרסום החוק ברשומות - כלומר 6 בדצמבר 2011), כך ששיעורי המס המוגדלים יחולו על רווח הון מני"ע נסחרים רק ביחס לרווח שנצמח מיום המכירה הרעיונית.

החוק לשינוי נטל המס איננו שולל ביצוע מכירה רעיונית של ני"ע נסחרים שגלומים בהם הפסדים, וניתן להשתמש במכירה הרעיונית כדי ליצור הפסדים לקיזוז.

 

ד. בחינה למעבר להשקעה באפיקים לא צמודים מאחר שהמיסוי באפיקים אלו נותר בשיעור של 15%.

 

ה. לשקול מימוש ניירות ערך הגלומים בהם הפסדים בשנת 2011 ולקזז אותם כנגד הכנסות מדיבידנד. יודגש כי הפסדים מניירות ערך כנגד הכנסות מדיבידנד בידי מי שהנו "בעל מניות מהותי" לא יתאפשר משנת 2012 ואילך.

 

הכותב הוא מנהל מחלקת המסים במשרד רו"ח פאהן קנה ושות' Grant Thornton Israel

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x