$
המחאה החברתית

מחוסרי הדיור נופלים בין הכיסאות: בת"א מפנים אוהלים בכסף, בירושלים סומכים על נדבנים

עיריית ת"א מציעה מענקי פינוי, ראש עיריית ירושלים רוצה רק מאהל לשעות היום, המיליונר שרגא בירן מנדב משרדים נטושים, משרד הרווחה מגרד כספי סיוע ומשרד השיכון מסתפק בסיורים. כך נראה הטיפול בדיירי המאהלים שנמצאים עדיין ברחובות

שלושה חודשים מאז החל פינוי מאהלי המחאה החברתית ברחבי הארץ - ועדיין לא נמצאו פתרונות למשפחות מחוסרות הדיור שיישבו חלק מהאוהלים ברחבי הארץ. פינוי המאהלים, שהחל לאחר הפגנת החצי מיליון שהתקיימה ב־3 לספטמבר, שסימנה את השיא של גל המחאה הקייצי.

 

למרות שנדמה כי המאהלים נעלמו מהנוף העירוני, מאות משפחות מחוסרות דיור נותרו ללא מענה ועדין מאיישות אוהלים ברחובות של לפחות עשר ערים בישראל, כך לפי האסיפה הארצית: רשת קהילות המחאה.

 

מאהל גן התקווה, שכונת התקווה בת"א מאהל גן התקווה, שכונת התקווה בת"א צילום: עמית שעל

 

המאהל התל אביבי: "עשו עלינו ספין"

 

לפני כחודש החלו שמועות כי עיריית תל אביב מציעה לדיירי המאהל בשכונת התקווה מענקי פינוי של 10 אלף שקל למשפחה או וכ־6 אלף שקל ליחיד כסיוע לחודשי החורף. המחלקה לשירותים חברתיים בדרום מזרח העיר קיבלה לרשותה תקציב של סה"כ כ־500 אלף שקל לצורך "מבצע הפינוי", כך לפי מנהלת המחלקה ורדה חורש. התקציב הגיע, לדבריה, בחלוקה שווה במימון משרד הרווחה והעירייה.

 

החלק של משרד הרווחה במימון נלקח מתקציב תקנות עבודה סוציאלית, המשמש לסיוע למשפחות במצוקה במצבים מיוחדים. לפי עיריית תל אביב, 47 משפחות כבר חתמו על צווי הפינוי תמורת המענק, אך חלקם טרם קיבלו את הכסף "מסיבות בירוקרטיות". לדברי חורש, 27 מהמשפחות כבר קיבלו את המענק ו־20 משפחות שלא הגישו טפסים בזמן יקבלו אותו בימים הקרובים. אלישע נוריאל (47) מספר כי חתם על חוזה הפינוי בלית ברירה. "הסיבה היחידה שלקחתי את הכסף היא כי בת הזוג שלי בהריון בחודש שישי ואני לא יכול להרשות לעצמי להישאר פה עכשיו", הוא מסביר, "התחיל גשם והמקום הפך לסכנת נפשות. עבר שבוע מאז ולא קיבלתי את הכסף".  

 

לדברי רוני אזולאי (48), מדיירי המאהל, כ־20 דיירים נותרו במקום וסירבו לקבלת המענק, והוא ביניהם. אזולאי התקומם נגד יוזמת העירייה, כי לדבריו, מדובר בפתרון זמני שמבזה את הדיירים ומשתיק את הבעיה. "עשו על אנשים פה ספין. לקחו אדם רעב והציגו בפניו סטייק של 400 גרם, אז מה הוא לא ייקח? אני לא הייתי מוכן לחתום כי זה מספיק רק לחודשיים ואחר כך לא יהיה לי לאן ללכת".

 

המאהל הירושלמי: "ראש העיר לא מוכן לדאוג לנו"

 

בירושלים הפתרון לדיירי מאהל המחאה, מחוסרי הדיור, הגיע מגורם פרטי: עורך הדין ואיש הנדל"ן שרגא בירן אפשר לכעשר משפחות מחוסרות דיור להשתמש בחלק מנכס שבבעלותו, בניין כלל הממוקם ברחוב יפו בסמוך לשוק מחנה יהודה. קומה בבניין, ששימשה בעבר כמרכז רפואי ובו 10 חדרים קטנים וגלריה, מאכלסת עתה כ־25 דיירים "פליטי מאהל" ומכונה "בית העם". המשפחות חוששות כי הן נמצאות בסכנת פינוי לאחר ששותפו של עו"ד בירן בנכס גילה כי זה סופק למחוסרי הדיור ללא רשותו.

 

דרור מזרחי, אב לשישה שמתגורר במקום, מספר כי עיריית ירושלים הסירה אחריות מדרי המאהלים למרות שמשרד הרווחה הציע לה את פתרון מענקי הפינוי שיושם בתל אביב. "העירייה לא מתייחסת אלינו", אומר מזרחי, "ההצעה היחידה שקיבלנו מניר ברקת (ראש העיר - שש"ע) היא לאחד את כל המאהלים בעיר למאהל בגן סאקר שבו נוכל לשהות רק בשעות היום. ראש העיר לא מוכן לדאוג לנו לשירותים, מקלחות או לגג שיגן עלינו בחורף". מעיריית ירושלים אומרים כי "ראש העיר אפשר למחוסרי הדיור במאהל להביע את מחאתם, אך סירב לאשר הצבת קרוואנים ומבני קבע בשטח גן סאקר".

 

בעירייה הוסיפו כי ברקת גייס למחוסרי הדיור תרומות מהקרן לידידות, וכן קיצר את התורים לסיוע מחברת השיכון פרזות וכי הדיירים קיבלו את הכסף כבר לפני החגים. עוד הוסיפו כי ברקת פועל לפיתרון קבע מול משרד השיכון.

 

מבדיקת "כלכליסט" עולה כי גם בערי הפריפריה לא הוצעו לדיירי המאהלים פתרונות, אף לא זמניים. מנכ"ל משרד הרווחה נחום איצקוביץ' הסביר אתמול ל"כלכליסט" כי תוכנית מענקי הפינוי יצאה לדרך בתל אביב בגלל שהעירייה הסכימה להוציא מקופתה יותר ממחצית מתקציב הסיוע. "זה לא תפקיד של משרד הרווחה לדאוג לנושא הדיור הציבורי והפיתרון צריך להגיע ממשרד השיכון," אמר איצקוביץ'.

 

גם בעיריית תל אביב מפנים את האצבע המאשימה כלפי משרד השיכון. "ליווינו את יושבי המאהל בשכונת התקווה וראינו מצבים בריאותיים ונפשיים שהלכו והידרדרו. לכן החלטנו לפעול בכל הכוח ולתת להם מענה", אומרת מנהלת מחלקת הרווחה חורש, "האנשים האלה צריכים לקבל מענה אמיתי ממשרדי השיכון והאוצר. המחאה שלהם נכונה ויש לאפשר להם פיתרון קבע. מענקי הסיוע הם בגדר מחווה חד פעמית כדי לאפשר ליושבי המאהל להתנהל בכבוד בחודשי החורף, אבל זה לא פיתרון לטווח ארוך".

 

תגובת משרד השיכון: "אנשי המשרד הסתובבו במאהלים כדי לעזור לדיירים למצות את זכויותיהם בסיוע בשכר דירה. משרד השיכון נותן סיוע ככל שיכול במגבלות התקציב הקיימות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x