$
משפט

חשיפת "כלכליסט": 100 שקל לשאלה: כמה מקבלים עוה"ד שמנסחים את מבחן הלשכה

עורכי דין פרטיים מחברים בחשאי שאלות, וועדת הבחינות בודקת אותן ומשבצת אותן בבחינה. אז למה כל כך הרבה שאלות נפסלות בדיעבד?

ענת רואה 06:5714.11.11

ענת רואהמרבית השאלות בבחינת ההסמכה של לשכת עורכי הדין אינן מחוברות בידי ועדת הבחינות אלא בידי עורכי דין פרטיים שמועסקים בחשאי בשירות הוועדה - כך עולה ממידע שהגיע לידי "כלכליסט".

 

מהמידע עולה כי רוב השאלות מחוברות בידי 15 עורכי דין מתחומים שונים, שמנסחים שאלות

אפשריות ומעבירים אותן לוועדה תמורת שכר של כ־100 שקל לשאלה. חברי ועדת הבחינות בראשות שופטת בית המשפט המחוזי מרכז אסתר דודקביץ עוברים על השאלות ומשבצים אותן בשאלון, כך שבכל שאלון עשויות להופיע 7–10 שאלות שחיבר אותו עורך דין.

 

גילוי זה מעלה את התהייה - אם תפקידה של ועדת הבחינות מתרכז בבדיקת השאלות המוצעות לה, כיצד קרה שברבות מהבחינות האחרונות נפסלו בדיעבד 2–8 שאלות? כל שאלה שנפסלת בדיעבד מעניקה נקודה לכל הנבחנים ללא קשר לתשובה שסימנו, כשמנתונים שאסף "כלכליסט" עולה כי בכל שנה מוסמכים מאות עורכי דין שהצליחו לעבור את הבחינה רק בזכות נקודות אלה.

 

מציון 57 לציון "עובר" והסמכה כעורך דין

 

ראשי לשכת עוה"ד דנים זה כמה שנים בדרכים לשנות את מבנה הבחינה או לכל הפחות להעלות את ציון העובר בבחינה מ־65 ל־70. אך בפועל, הופעתן החוזרת של שאלות פגומות בבחינה יוצרת מצב שבו מספיק ציון של 60–61 נקודות כדי לעבור את ההסמכה ללשכה.

 

מחדלי ועדת הבחינות מתחדדים נוכח העובדה שבחלק מהבחינות היא מחליטה לפסול מיוזמתה שאלות, עוד בטרם הספיקו הנבחנים להגיש השגות או לערער על הציון. כך למשל בבחינת ההסמכה האחרונה שנערכה לפני 10 ימים, כבר במועד פרסום הציונים הודיעה הלשכה כי ועדת הבחינות פסלה שתי שאלות שזיכו את כל הנבחנים בנקודות.

 

תוצאות בחינת ההסמכה הקודמת שנערכה במאי 2011 משקפות את אוזלת ידה של ועדת הבחינות. ימים ספורים לאחר הבחינה הודיעה לשכת עורכי הדין כי את המבחן עברו בהצלחה 64% מהנבחנים, שהם 1,660 איש מתוך 2,595 נבחנים. הציון הממוצע של כלל הנבחנים עמד על 65.9, כלומר פחות מנקודה מעל ציון עובר. נתונים ראשוניים אלה כבר כללו שלוש נקודות שהוענקו לכלל הנבחנים בעקבות החלטת הוועדה לפסול מיוזמתה שלוש שאלות.

 

בנוסף החליטה הוועדה לקבוע כי בשאלה מסוימת שתי חלופות הן נכונות, וכך נבחנים רבים קיבלו נקודה רביעית. לא ניתן לדעת במדויק כמה מתמחים הצליחו לעבור את הבחינה רק בזכות פסילות, אך לפי הערכות מדובר לכל הפחות בכ־100 נבחנים.

 

לאחר פרסום התוצאות הוגשו לוועדת הבחינות מאות השגות של מתמחים שנכשלו כנגד שאלות שונות. בעקבות זאת החליטה הלשכה לפסול עוד שלוש שאלות, ולהעניק שלוש נקודות נוספות לכלל הנבחנים ללא קשר לתשובה שסימנו. נתונים מעודכנים העלו כי מספר הנבחנים שעברו את הבחינה בהצלחה לאחר ההשגות עומד על 68%, שהם 1,765 איש - כך ש־104 נבחנים נוספים הצליחו לעבור את הבחינה בזכות שלוש השאלות הפגומות שנפסלו.

 

אך בכך לא תמה סאגת השאלות הפגומות. חודשיים לאחר פרסום התוצאות, בעקבות עתירה שהוגשה לביהמ"ש החליטה הלשכה כי בשאלה נוספת שתי תשובות ייחשבו נכונות, לאחר שהתברר שרק 2% מהנבחנים ענו את התשובה שבחרה הלשכה מלכתחילה. כתוצאה מכך 54% מהנבחנים קיבלו נקודה נוספת, והדבר הוביל לכך שעוד עשרות נבחנים עברו את המבחן בהצלחה. משמעות שורת הפסילות היא שנבחנים שהשיגו 57 נקודות עשויים להגיע לציון עובר ולהיות מוסמכים כעורכי דין.

 

11% עברו את המבחן בעקבות פסילת שאלות

 

תופעת הנבחנים שעוברים את בחינות ההסמכה בהצלחה בעקבות פסילת שאלות חזרה על עצמה כמעט בכל אחד ממועדי הבחינות בשנים האחרונות. מבדיקת "כלכליסט" עולה כי בחודש נובמבר הקודם עברו את הבחינה בהצלחה כ־80 נבחנים בעקבות השגות שהגישו; בנובמבר 2009 הצטרפו ללשכה 54 עורכי דין שהוסמכו בזכות פסילת שאלות; ובמאי 2009 פסילת שאלות בדיעבד הובילה לכך ש־163 נבחנים שהוכרזו תחילה כנכשלים עברו את הבחינה בהצלחה.

 

השיא ככל הנראה נרשם בנובמבר 2007, אז 134 איש - 11% מכלל הנבחנים - הוכרזו כעוברים בזכות נקודות שקיבלו עם פסילת השאלות. כל הדוגמאות מתייחסות לנקודות שהתקבלו רק בעקבות השגות המתמחים, ואינן כוללות את אלו שהוסמכו בזכות החלטת הוועדה לפסול מיוזמתה שאלות עוד בטרם נפתח הליך הערעורים.

 

מלשכת עורכי הדין נמסר בתגובה: "ועדת הבחינות עושה את עבודתה במקצועיות ובקפדנות. הוועדה נעזרת בכותבי שאלות מהסקטור הפרטי, השירות המשפטי והאקדמיה. כל השאלות המוצעות נדונות בישיבות הוועדה לאחר שעברו בדיקה קפדנית, ובמידת הצורך הוועדה מכניסה תיקונים ושינויים לשאלות ולאחר מכן מאשרת אותן. בנוסף, גם חברי ועדת הבחינות מחברים שאלות שמחויבות לעבור את אותו המסלול. כותבי השאלות מקבלים שכר.

 

"ועדת הבחינות בודקת את עצמה לפני שלב פרסום התוצאות, בין היתר בהתאם להערות הנבחנים; כמו כן, במהלך הבחינה ואחריה מחליטה הוועדה אם יש מקום לפסול שאלה או להוסיף תשובה. במבחן אמריקאי מקובל לפסול שאלות, לעתים אף מעבר לשתיים־שלוש. הוועדה מחויבת לבדוק את השאלות לאחר ההעברה, לפי ניתוחי סטטיסטיקה שונים, ולפסול בדיעבד חלקים. הדבר נעשה בכל העולם".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x