$
המחאה החברתית

"כמות הנושאים לא מאפשרת לחברי הכנסת להיות מקצועיים"

מתנדבי המשמר החברתי, שנרתמו לפקח על עבודת המחוקקים, כבר גיבשו דעה על הליקויים בכנסת אחרי 15 דיונים שעליהם דיווחו. "ביום הבחירות חברי הכנסת ירצו לדעת שיש להם תדמית חיובית כלפינו", מצהיר נסים עוג'ר, מיוזמי המשמר

תומר אביטל 11:4708.11.11

בלשון עוקצנית וחדה מתאר יפתח בריל, פעיל המשמר החברתי בכנסת, את הדיון בוועדת הכספים שצפה בו, דיון שעסק בתקציב הביטחון והשתתף בו גם שר הביטחון אהוד ברק. "בכל פעם שברק מגיע לטיעונים נגד ריסון תקציבי - הוא מרים את הקול, לפעמים ממש צועק. הדיון בוועדה אינו קולני וברק אינו מתווכח עם איש", כותב בריל בדף הפייסבוק של המשמר ומוסיף גם פרשנות. "אפשר שברק מתווכח בדמיונו עם מישהו שאיננו מדבר כרגע, אבל ידבר בהמשך. הבקיאים מבין הנוכחים יודעים להשלים בדמיונם עם מי הוא מתווכח, אבל זר לא יבין אלא שברק מתווכח עם עצמו".

 

עדי מאיר, פעילה נוספת במשמר החברתי, צפתה בדיון של ועדת החוקה חוק ומשפט על הצעת חוק להטלת סנקציות על בעלים שמסרבים לתת לנשותיהם גט. במהלכו היא ניהלה רישום מפורט של העמדות של חברי הכנסת בוועדה, ואפילו הוסיפה מתי הגיעו הח"כים השונים. בשביעות רצון היא מדווחת בדף הפייסבוק של המשמר כי רמזו לה ש"נוכחות המשמר בכנסת תביא להשתתפות רבה יותר של חברי כנסת בוועדות".

 

"חוויה מדהימה, אך לעתים גם מתסכלת"

 

יוזמת המשמר החברתי, שבה חברים בריל ומאיר, מסכמת שבוע ראשון ועמוס של עבודה. יוזמי הפרויקט הם ממשתתפי מחאת האוהלים של הקיץ האחרון, שהחליטו להמשיך את המחאה בדרך חדשה. "בקיץ כולנו למדנו כלכלה, ובחורף אנחנו נלמד את הכנסת", כתבו היוזמים בדף הפייסבוק הערני של המשמר. מטרת המשמר החברתי היא לקיים נוכחות אזרחית רציפה בכנסת, שהפעילים מקווים כי "תזכיר לח"כים שהציבור לא שכח את תביעתו לצדק חברתי ולחיזוק בית הנבחרים אל מול לחצי ההון".

 

לדברי מפעילי היוזמה, השבוע הראשון עמד בציפיותיהם. פעילי היוזמה סקרו כ־15 דיונים בוועדות ובמליאת הכנסת שנערכו בשבוע החולף. גם המתנדבים לפרויקט סיכמו את החוויה כמעניינת. עדי אביגיל כהן, שבילתה ארבע שעות במליאת הכנסת, כתבה שהיתה זו "חוויה מדהימה ופוקחת עיניים, אך לעתים גם נוראית ומתסכלת". גם הסופרת חוה חבושי מחיפה, שהגיעה לסקור את ועדת הכלכלה, מרוצה. "באתי לראות איך דברים מתנהלים, ובכוונתי להתנדב לפי מידת היכולת שלי. ההשתדלות שלנו משפיעה ומאירים לנו כאן פנים", היא מספרת.

 

חוה חבושי, סופרת מחיפה: "ההשתדלות שלנו משפיעה. מאירים לנו כאן פנים. אתנדב לפי היכולת שלי כאן" חוה חבושי, סופרת מחיפה: "ההשתדלות שלנו משפיעה. מאירים לנו כאן פנים. אתנדב לפי היכולת שלי כאן" צילום: תומר אביטל

 

אסתי סגל, שהגיעה אתמול לכנסת מתל אביב כדי לסקר דיון הנוגע לרפורמה בביטוחי הבריאות של מהגרי עבודה, כבר יכולה לרשום הישג ראשון ליוזמה. "בשבוע שעבר הכנתי טבלה שהראתה איך הצביעו חברי הכנסת על הצעות חוק חברתיות, והיא התפשטה בפייסבוק כמו אש בשדה קוצים", היא מספרת.

 

למרות הזמן הקצר שלה בכנסת, סגל כבר הספיקה להגיע למסקנות לגבי הליקויים הקיימים בעבודת המחוקק. היא חישבה ומצאה כי כל אחד מחברי הכנסת חבר בכמעט חמש ועדות בממוצע מתוך 17 הוועדות הקיימות בכנסת.

 

"כמות העבודה הזו פשוט לא אנושית, ולכן לא יכולה להיות רצינית או עניינית. אין סיכוי לכך שחבר כנסת יוכל להיות בכל הוועדות שהוא רשום בהן, להכיר את החומר ולהבין אותו, ולתוך כל זה נכנסים גם הלוביסטים. 132 לוביסטים מייצגים יותר מ־500 חברות מסחריות ואינטרסים כלכליים", כותבת סגל.

 

"חברי הכנסת דווקא שואלים שאלות נוקבות"

 

נסים עוג'ר מירושלים, מרצה לנושאי חוק ומשפט במכונים פיננסיים, הגיע אתמול למשכן כדי לסקור את הדיונים בוועדת הכלכלה בנושא התחרות בענף המזון. "פינוי האוהלים לא אומר שהמחאה התאיידה ושזה הביטוי החדש שלה", מסביר עוג'ר, מבין יוזמי המשמר החברתי שמקדיש לפרויקט החדש 3–4 שעות ביום.

 

מה הפתיע אותך בהתנדבות בכנסת?

"שיש מרחק עצום בין חברי הכנסת לציבור. תענוג לשמוע איך חברי הכנסת שואלים שאלות נוקבות בכנסת. אני עדיין לא מבין מה קורה בין הוועדות ליישום, כי דה־פקטו בשטח המחירים גבוהים והרגולטורים לא עובדים".

 

נסים עוג'ר, מרצה מירושלים: "יש פער בין הדיונים בוועדות למתרחש מחוץ למליאה" נסים עוג'ר, מרצה מירושלים: "יש פער בין הדיונים בוועדות למתרחש מחוץ למליאה" צילום: מיקי אלון

 

אתה מצפה שהיוזמה תמשיך גם במושב הבא?

"הייתי מדריך ספורט בצבא ותמיד האמנתי שריצה למרחקים ארוכים היא שמביאה לתוצאות. כולי תקווה שנצליח, וההצלחה היא בעצם הנוכחות שלנו. חברי הכנסת מבינים שהמשמר משקיף ומדווח לציבור, ויש לזה אימפקט. ביום הבחירות חברי הכנסת ירצו לדעת שיש להם תדמית חיובית כלפי המשמר".

 

גם סגל אופטימית לגבי ההמשך. לדבריה, "אחרי השבוע הראשון יש לנו יותר אנשים ממה שאנו יכולים לקלוט. כיום יש 300 איש שמוכנים להגיע לירושלים ולפעול, ולנו אין יכולת לשבץ את כולם".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x