$
3.11.11

המאבק על צ'ן ממריא

קמפיין השטח והאינטרנט למען צ'ן גואנצ'נג, הסיני האסור בביתו, צובר תאוצה שמצליחה לערער אפילו את המשטר בבייג'ינג. כתבת מוסף כלכליסט, שהתעמתה עם הרשויות בדרך לצ'ן, מעדכנת מהחזית

רחל בית-אריה, בייג'ינג 10:1603.11.11

רלטיביטי מדיה הוא אולפן הוליוודי קטן אך מוכר, שעומד מאחורי להיטים כמו "בדרך לחתונה עוצרים בווגאס", "הרשת החברתית" ו"לגעת ביהלום". בסוף השבוע הודיעה החברה כי היא מצלמת כעת סרט חדש, "21 and over", קומדיה נוספת מבית היוצר של "בדרך לחתונה". ההודעה היתה נשארת נחלתם הבלבדית של חובבי ההומור הזה, אלמלא רלטיביטי מדיה היתה מציינת שהיא מצלמת את הסרט בעיר ליניי שבמזרח סין - וכך מקימה עליה המוני פעילי זכויות אדם מכל העולם. כי בעוד צוות ההפקה חולק שבחים חמים לממשל בליניי, הממשל הזה מפעיל מעצר בית חמור על פעיל זכויות האדם העיוור צ'ן גואנגצ'נג, אשתו ובתם בת ה־6, שכלואים בביתם, מנותקים מהעולם וסובלים מהתעללות יומיומית רק כמה קילומטרים מאתר ההסרטה.

  

צ'ן ומשפחתו צ'ן ומשפחתו צילום: איי אף פי

 

בחודש שעבר גולל "מוסף כלכליסט" את סיפורו של צ'ן ואת קורות הפעילים למענו. בן הכפר העיוור שנהפך לפעיל משפטי הסתבך עם השלטונות כשחשף את האופן שבו הרשויות המקומיות כופות על נשים הפלות אכזריות. הוא נכלא ליותר מארבע שנים ואז הושם במעצר בית עם משפחתו. בספטמבר התלוויתי לארבעה פעילים שניסו להגיע לצ'ן, נתפסתי, עברתי חיפוש גופני אלים וסולקתי מהמקום, בעוד הפעילים נעצרים וסופגים מכות והשפלות. התחושה היתה שמדובר בקבוצה קטנה שמנסה להשמיע קריאה נואשת של יחידים מול אימפריה כל יכולה.

 

אלא שמאז השתנתה התמונה. הקמפיין של המעטים שסיכנו את עצמם נהפך לתנועה של עשרות ואולי מאות אלפים שקוראים לשחרר את צ'ן. זו קריאה המונית כל כך, קולנית כל כך, שאפילו התקשורת הממוסדת במדינה, שנשלטת היטב בידי הצנזורה, כבר אינה יכולה להתעלם מהנושא. נראה כי בשלטון מבינים כי דווקא המלחמה העיקשת בפעילים היא שמשאירה את נושא זכויות האדם ואת מאבקו של צ'ן על סדר היום, והמהומה סביב הפקת הסרט בליניי רק מוסיפה שמן למחאה ומלבה את ההתעניינות העולמית בסיפור. בעקבות הדרישות להפסיק את הצילומים וקריאות של פעילי זכויות אדם להחרים את הסרט, רלטיביטי מסרה תגובה גנרית שלמעשה התעלמה מהביקורת: "תמיד תמכנו בזכויות אדם (...) אנחנו מאמינים שהרחבת הסחר והקשרים העסקיים עם חברות כמונו בסין יכולה להוביל לתוצאות חיוביות".

  

משתתפת באחד הקמפיינים הקוראים לשחרור צ'ן משתתפת באחד הקמפיינים הקוראים לשחרור צ'ן

 

בינתיים הקמפיין למען צ'ן כבר רשם הישג אחד, חשוב: צ'ן קה־סי, בתם הקטנה של בני הזוג שעד כה היתה אסורה עמם בבית, לא הורשתה לצאת, לשחק ולפגוש ילדים אחרים - החלה סוף סוף ללכת לבית הספר. המעצר של ילדה בת 6 עורר ביקורת חריפה במיוחד, וזו נמשכת גם כעת. קה־סי אמנם משתתפת בשיעורים ופוגשת ילדים בני גילה, ואולם גם בבית הספר היא נמצאת תחת השגחה צמודה של שומרים. הם אף הקימו עמדת תצפית בתוך בית הספר מחשש שתומכי המשפחה ינסו ליצור קשר עם הילדה, ועוקבים אחריה אפילו בזמן השיעורים.

 

אז איך נראה קמפיין סיני שבתוך חודש יכול לגרום למשטר לשנות את דעתו? קודם כל, הוא קורה באינטרנט. הרשתות החברתיות אמנם נתונות לצנזורה דרקונית, ואולם בשבועות האחרונים הקולות מחלחלים גם דרכה. עשרות אנשי אקדמיה, סופרים, אמנים ואנשי תקשורת כבר התבטאו ברשת למען שחרורה של משפחת צ'ן, גולשים מעלים צילומים, שירים, קטעי מוזיקה ואנימציה הקוראים לשחרורו. האקטיביסטים יותר מפיצים מדריכים להגעה לכפר, כולל מפות מפורטות שעליהן מסומנות עמדות השומרים. אחרים אוספים כסף כדי לממן את הפעילות. ואף אחד מכל אלה אינו מתייאש גם כשהצנזורה מוחקת, שוב ושוב, את כל ההודעות בנושא. הן פשוט מופיעות חזרה, עד למחיקה הבאה. ויש עוד מאפיין רשת בולט לקמפיין הזה, שמוכר היטב לגולשים הישראלים: אלפי סינים כבר החליפו את תמונות הפרופיל שלהם ברשתות החברתיות לתמונתו של צ'ן.

 

הקמפיין הזה ייחודי בסין לא רק בגלל המהירות שבה ניצת והיקפו, אלא גם משום שרבים מהפעילים בו אינם אקטיביסטים מנוסים. זו טבילת האש הראשונה שלהם במאבק כלשהו, והיא מתאפשרת בין השאר משום שצ'ן אינו מתנגד משטר מובהק ואינו מזוהה פוליטית, אלא פעיל זכויות אדם שניסה לעזור לכפריים ובעלי מוגבלויות. חוסר הניסיון של המוחים יוצר קמפיין מגוון מאוד, מעט כאוטי לעתים, אבל כזה שמתחבר לפריחת המחאה בכל העולם. "אתם כובשים את וול סטריט, אנחנו נכבוש את דונגשיגו", כתב בטוויטר טנג ביאו, עורך דין ידוע שעוסק בזכויות אדם, "המאבק למען צ'ן הוא גם למען החופש של כולנו, ולמען זכותנו לחיים נורמליים", הוסיף הסופר מורונג שואה־צון שנסע עם כמה מחבריו לבקר את צ'ן.

 

ואמנם, הניסיונות להגיע לצ'ן נהפכו לתופעה המונית: מה שהחל כטפטוף של מעטים נהפך לנסיעות של מאות בני אדם לכפר, לעתים אפילו עשרות ביום. כולם מסולקים בברוטליות, לעתים קרובות באלימות, אף אחד מהם לא מצליח להגיע אל הבית, אבל המאמצים מתחזקים. במקביל גלשה מחאת השטח לערים אחרות, חרף הקושי הגדול להפגין בסין: שלטי מחאה הונפו מול פקידים מאזורו של צ'ן שהגיעו לוועידה בעיר אחרת, ליג'יאנג; כרזת ענק נתלתה בבייג'ינג; עצומה בחתימת מאות אנשים הוגשה למועצת העיר שנגחאי.

 

השטף הזה יוצר תחושה שהחומה המקיפה את צ'ן מתחילה להיסדק. אבל בינתיים, סביב הבית, השמירה רק מתגברת ומתהדקת. חבר הבריונים שמקיף את צ'ן תוגבר ומונה כעת, לפי דיווחים מהכפר, יותר מ־300 גברים. כעת נערך המשמר ל־12 בנובמבר, יום הולדתו ה־40 של צ'ן, שאמור למשוך לאזור מספר גדול במיוחד של פעילים, מצוידים בזיקוקין די־נור. חרף התקדמות הקמפיין, שמחה גדולה לא תהיה שם. גם אם יירשם בסופו של דבר שיפור נוסף בתנאי החזקתו של צ'ן, המציאות שאותה חשף אינה משתנה, וההפלות האכזריות נמשכות. רק בשבוע שעבר התברר כי תושבת אחד הכפרים במחוז אולצה לעבור הפלה בחודש השישי להריונה, ומתה על שולחן הניתוחים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x