$
בארץ

ספרים זה לחלשים: אל תאמינו למה שאומרים בכיתה

הרשת מלאה באנשים שיודעים טוב יותר, בסרטונים שמסבירים בצורה פשוטה ובמקורות שחושפים את המידע הכי עדכני. כך, ממש בקלות, אפשר להיות חכם יותר מהמרצה

עומר כביר 08:1031.10.11

"באינטרנט אמרו שזה לא נכון"

להפריך אמיתות

סנופס

האתר הוותיק, מאושיות הרשת, התפרסם בעיקר בהפרכת אימיילי שרשרת. אבל מדובר למעשה במקור מדויק ואמין בכל הקשור לבחינת מיתוסים אורבניים, שמועות וספינים פוליטיים, טעויות מדעיות נפוצות ועוד. בין היתר תוכלו למצוא באתר ובפורומים השוקקים שלו תשובות מפתיעות לשאלות כמו "האם נפוליאון באמת היה גמד" (לא), ו"האם ניתן לראות את חומת סין מהחלל" (גם כן לא). המאמרים הנרחבים המופיעים באתר מספקים שיעור טוב בסקירת מקורות רבים לצורך הפרכה או ביסוס של טענה.

snopes.com

 

מכסחי המיתוסים

הסדרה הפופולרית של דיסקברי נוקטת דרך מאוד ישירה להפרכת מיתוסים ותפיסות מדעיות: ניסויים חצי מדעיים שבסופם נקבע אם המיתוס מבוסס על אמיתות מוצקות או שהוא נטול כל קשר למציאות. צוות המנחים, שמורכב מאנשי מקצוע מכמה תחומים וכולל גם את באסטר, בובת הניסוי האומללה, בוחן בכל פרק שאלות כמו האם באמת אפשר ללכת על מים, או לחלופין האם אפשר סתם להתמיד וללכת בקו ישר בלי לסטות. התוכנית בוחנת שאלות כמו אלה ומהווה דרך מעולה לא רק ללמוד מה נכון ומה לא, אלא גם לרכוש כלים מעשיים בבניית ובתכנון ניסוי. וחוץ מזה, יש שם הרבה פיצוצים, שזה תמיד כיף.

 http://dsc.discovery.com/tv/mythbusters

 


"המחקר הזה הוא כל כך 2010"

להיחשף למידע הכי עדכני

 

סיינס ו־Nature

שניים מהמגזינים המדעיים המובילים בעולם גם מפעילים אתרים דינמיים ומעודכנים, שמספקים דיווחים על המחקרים החדשים והמעניינים ביותר ברבים מתחומי המדעים המדויקים והרפואה. טוב במיוחד אם אתם רוצים לעצבן את המרצה עם משפט כמו "אבל בדיוק השבוע התפרסם מחקר שסותר את מה שאמרת כרגע".

news.sciencemag.org

nature.com

 

ויזואלי

אחת הדרכים המהנות ביותר להחכים היא באמצעות אינפוגרפיקות, שמספקות ידע במגוון נושאים בצורה ויזואלית ומושכת לעין. האתר החדש יחסית מרכז כמה אלפי גרפים, טבלאות ועובדות, שכולם ארוזים בצורה צבעונית וקלה יחסית לעיכול. מבעלי חיים עד הומור, מטכנולוגיה דרך מדריכי "עשה זאת בעצמך" - הכל כאן.

 visual.ly

 

מתוך האתר Visual.ly. הדרך המהנה לצבור ידע מתוך האתר Visual.ly. הדרך המהנה לצבור ידע צילום מסך: Visual.ly

 

טד

האתר שמרכז את מיטב ההרצאות מסדרת הכנסים המפורסמת הוא מקום מושלם לקבל השראה ולגלות פיתוחים חדשים ומסעירים: מחלונות שמייצרים חשמל, עבור באיך אנחנו קובעים שמישהו יפה, ועד איך הופכים מידע מטאורולוגי ליצירת אמנות.

ted.com

 

Radio Lab

גם אם אתם מאזיני רדיו מושבעים, תוכנית כמו רדיו לאב כנראה לא יצא לכם לשמוע. מדי שבוע חוקרים צמד המגישים, ג'אד אבומראד ורוברט קרולוויץ', נושאים מרתקים כמו טפילים או מוזיקת פופ, ומציגים את המחקרים והתגליות המעניינים ביותר בכל תחום באופן שמותח עד הקצה את יכולות המדיום הקולי. צריך לשמוע כדי להבין, ואפשר להאזין גם באוטובוס בדרך לשיעור.

radiolab.org

 

Annals of Improbable Research

המגזין המדעי החצי הומוריסטי, שגם אחראי לחלוקת פרסי האיג נובל, שופך באתרו זרקור על המחקרים הפחות "חשובים" בעולם המדע. אבל למרות האזוטריות הראשונית של חלק מהמחקרים (למשל: "שימוש ב'הוֹ' בקומדיות קטאלניות מדובבות"), מדובר לרוב במחקרים רציניים שפעמים רבות יש להם ערך אמיתי מעבר לתיאור המשעשע שלהם.

improbable.com

 

"אבל המרצה, המרצה שלך אמר אחרת"

ללמוד מהמקורות הטובים ביותר

 

The Straight Dope

ססיל אדמס הוא האדם הכי חכם בעולם. אנחנו יודעים את זה כי ככה הוא אמר בעצמו, והוא לא היה סתם משקר. מדי שבוע כותב אדמס (בהנחה שזה שמו האמיתי) טור שאלות ותשובות המתפרסם בעיתונים רבים בארה"ב. בזכות אתר, שמרכז את הטורים האלו, תוכלו להחכים ולגלות את התשובות לשאלות בוערות כמו מה מקור דמותו של הדוד סם, או למה אנחנו מהנהנים מעלה ומטה ל"כן" ומנידים מצד לצד ל"לא".

straightdope.com

 

אקדמיית קהאן

עם עשרות מיליוני צפיות ואלפי סרטונים, האקדמיה של קהאן הפכה לאחד המקורות המובילים ברשת ללימוד עצמי בקלות. תוכלו ללמוד מגוון נושאים, החל מאלגברה למתקדמים ועד תולדות האמנות, וכולם בצורה חזותית. כך תוכלו להגיד בכיתה שיש דרך הרבה יותר טובה להבין את הנוסחאות שעל הלוח.

khanacademy.org

 

 

וולפראם אלפא

מנוע הידע החדשני הוא נקודת מוצא לקבלת תשובה לכל שאלה שמטרידה אתכם. כמה בני 34-30 חיים בסין? וולפראם יודע: 93.19 מיליון. רוצים לחשב האצה צנטריפטלית, להשוות בין יסודות או לפתור נוסחאות מתמטיות מורכבות? תנו לוולפראם לעשות את העבודה בשבילכם.

wolframalpha.com

 

 יוטיוב EDU

לצד סרטוני חתולים ותינוקות, ניתן למצוא ביוטיוב גם סרטונים אקדמיים רבים שנוצרו על ידי מיטב האוניברסיטאות בעולם, וכוללים הרצאות נבחרות, כתבות וקורסים מלאים. בערוץ הייעודי הזה הסרטונים מסודרים לפי נושאים, ממשפט ורפואה ועד אמנות והיסטוריה.

youtube.com/education

 

In Our Time

סדרת הרדיו המופתית של BBC, המוקדשת לדיון בהיסטוריה של רעיונות, שופכת מדי שבוע אור על נושאים מרתקים, גם אם לא מוכרים כל כך. בין התוכניות בארכיון: ספריית נינווה, רצון חופשי, גרביטציה ואפילו ההיסטוריה התרבותית של פיות.

bbc.co.uk/radio4/features/in-our-time

 

Merlot

האתר של העמותה ללא מטרות רווח באותו שם מרכז אינספור חומרי לימוד מקוונים ועשירים בכל נושאי הלימוד: סרטוני אנימציה, מצגות, מטלות, הדמיות, כלי רשתות חברתיות, ספרי לימוד מלאים ועוד. דרך מצוינת להשלים את מה שהמרצה לא אמר בשיעור.

merlot.org

 

ספריית הקונגרס הלאומי

אתר הספרייה הלאומית של ארה"ב כולל מגוון עצום של חומרים במגוון רחב של נושאים (למשל, אוספי תצלומים נדירים מכל העולם או מפת העולם מ־1507), ולצדם גם מאמרים מדעיים רבים. דרך מצוינת ומרתקת להרחיב את הידיעה בכל נושא שניתן להעלות על הדעת.

www.loc.gov

 

openculture

דן קולמן, העורך של אתר "התרבות הפתוחה", לקח לו למשימה לשוטט ברשת ולבנות את אחד האינדקסים האקדמיים המקיפים ביותר. תוכלו למצוא כאן 400 קורסים חינמיים בשלל נושאים מאוניברסיטאות מובחרות ברחבי ארה"ב, בפורמטים מגוונים הכוללים גם קובצי וידיאו ואודיו הניתנים להורדה.

openculture.com/freeonlinecourses

 

academicearth.org

למה להסתפק במרצה שלך מאוניברסיטת בן־גוריון כשאפשר לצפות בקורסים של הרווארד? "כדור הארץ האקדמי" מאפשר לצפות בסרטוני וידיאו של קורסים ממיטב המוסדות האקדמיים בארה"ב, ומאפשר לבחור בפילוח על פי נושא או מרצה. בנוסף, האתר כולל כמה אוספי סרטונים על פי נושאים, למשל "אופיו של הרוע" או "לחיות את החיים הטובים".

academicearth.org

בטל שלח
    לכל התגובות
    x