$
המחאה החברתית

טרכטנברג: "ועדה לא יכולה לחולל שינוי, אך היא יכולה לצקת יסודות חזקים"

יו"ר הוועדה לשינוי חברתי-כלכלי אומר במסיבת עיתונאים עם הצגת ההמלצות כי "אנו מזהים 3 בעיות היסוד שמהן צמחה המחאה: מצוקה כלכלית כואבת, תחושה עמוקה של אי-צדק שנובעת מאי שיויון ונשיאה בנטל, ותחושת ניכור. האזרח מרגיש ריחוק ממוסדות המדינה. הוא חושב שהמערכת הפוליטית התנתקה ממנו. זה מזין חוסר אונים"; מפגינים ניסו לפלוש לאולם; צפו בשידור חי במסיבת העיתונאים

תומר אביטל 17:5626.09.11

"אני נפעם להציג בפניכם את הדוח של הוועדה לשינוי חברתי-כלכלי", כך פתח בחיוך לבבי פרופ' מנואל טרכטנברג את

מסיבת העיתונאים בו הוא מציג את מסקנות הוועדה אחרי שבעה שבועות של עבודה.

 

"המשימה נראתה לנו בתחילה כבלתי אפשרי", אמר טרכטנברג. "ועדה לא יכולה לחולל שינוי, אך היא יכולה לצקת יסודות חזקים שמהם תצמח חברה צודקת יותר. כרוחב המשימה כובד האחריות. לאור האחריות התגייסו עשרות אנשים טובים.

 

"אנו מזהים 3 בעיות היסוד שמהן צמחה המחאה: מצוקה כלכלית כואבת, תחושה עמוקה של אי-צדק שנובעת מאי שיויון ונשיאה בנטל, ותחושת ניכור. האזרח מרגיש ריחוק ממוסדות המדינה. הוא חושב שהמערכת הפוליטית התנתקה ממנו. זה מזין חוסר אונים.

 

פרופ' מנואל טרכטנברג במסיבת העיתונאים פרופ' מנואל טרכטנברג במסיבת העיתונאים צילום: מיקי אלון

 

מפגינים ניסו לפלוש לאולם

 

במהלך המצגת ניסו לפלוש לתוך אולם הוועדה מפגינים צעירים, בעודם צועקים "חינוך ציבורי!", אולם מאבטחים מנעו את כניסתם. טרכטנברג אמר בתגובה כי ההתפרעות "מדגישה את גודל האחריות שבידנו". נציגי האבטחה התקשו להוציא את המפגינים מהמכון, אך מנעו מהם להיכנס לאולם הוועדה. מבחוץ צעקו "אם אין לך מנדט אז תתפטר!". טרכטנברג הדגיש כי "על אף הקשיים הללו, אנו גאים לעשות את העבודה הזאת".

 

 

מפגין שניסה להיכנס לאולם מפגין שניסה להיכנס לאולם צילום: מיקי אלון

 

טרכטנברג פירט והסביר: "השכר ברוטו עלה רק במקצת בעשור האחרון. בד בבד התרחשה קפיצה גדולה במחירי הדיור, מזון, בריאות ועוד. הסוד האפל הוא שהייתה קפיצה גדולה במחירים וזמינות של מוצרים ושירותים שהאזרח צורך. חלק מעליות המחירים נובעות מכשלי רגולציה, וגם מחסמי כניסה לתחרות בינלאומית".

 

לדבריו "משקל ההוצאה האזרחית בתוצר ירד בעשור האחרון מ-36% ל-33%. חלק מהשירותים הוצאו למיקור חוץ. זה לגיטימי, אלא שחלק מההוצאות הייתה כרוכה בשיקולים צרים של מחיר במקום איכות".

 

לדבריו, "אנו הולכים להצביע על שינוי כיוון. נבנה מכנה משותף ערכי בדרכי נועם. יש לנו חברה מגוונת - אנו לא נהיה סקנדינביה, אבל כן נפעל לבנות מכנה משותף".

 

הגדלת ההוצאה האזרחית בתקציב

 

טרכטנברג פרס את העקרונות למדיניות שמתווה הוועדה: הגדלת ההוצאה האזרחית בתקציב, קביעת יעדים חברתיים להגדלת התעסוקה והקטנת אי השוויון. עקרונות נוספים: הכללת היבטי איכות חיים במדידת הביצועים של המשק, חלוקה הוגנת של פירות הצמיחה, והשתלבות בתעסוקה של גברים חרדים ונשים ערביות תוך כיבוד אורח חייהם.

"כלכלת שוק לא מספיקה", הבהיר ראש הוועדה.

 

חברי ועדת טרכטנברג בפתיחת מסיבת העיתונאים חברי ועדת טרכטנברג בפתיחת מסיבת העיתונאים צילום: מיקי אלון

 

"ועדת הריכוזיות הציעה מסקנות מרחיקות לכת, ואני מקווה שייושמו, בנוסף יש להבטיח כללי משחק הוגנים לכלכלת השוק, תוך מניעת כוח מונופוליסטי. צריך לדאוג להעסקה הוגנת. אנו קובלים נגד העסקה באמצעות חברות קבלן". לדבריו, "התמקדנו במשפחות עובדות, בדגש על הורים לילדים בגילאים צעירים. זו השדרה המרכזית שנושאת בעיקר הנטל".  

 

טרכטנברג הגיב למבקרים ואמר כי "יש 260 עמודים רווי המלצות ותובנות. הם רוצים שנגיע לאתונה או לונדון? אני מקווה שהדיון יהיה רציני ויתנהל אחרי שיקראו את ההמלצות. אנו פתוחים לביקורת".

 

בסיום דבריו הודה טרכטנברג לראש הממשלה ואמר: "בנימין נתניהו נתן לנו מנדט רחב וחסר תקדים. הוא נתן לנו עצמאות, הדף לחצים ואפשר לנו להגיע לקו הסיום כיום. אני גם רוצה להודות לציבור שהעניק לנו 50 ימי חסד בסבלנות כדי שנוכל להציג בפניו את הבשורה".

 

קנדל: נוסיף מדרגת מס על הכנסה של יותר ממיליון שקל בשנה

 

פרופ' יוג'ין קנדל, ראש צוות המיסוי, הסביר את הרציונל בהעלאת מס חברות באחוז בודד, ובחינת העלאה נוספת ב-2013: "מס חברות קובע איפה חברות יעשו עסקים. האם בישראל או במקומות אחרים. היינו מאוד מידתיים.

אנו גם מעלים את מס רווחי הון מ-20 ל-25%, ומ-25% לבעל עניין מהותי ל-30%. ההמלצה היא לבצע עליה ל-30% רק בראשון למרץ 2012, כדי לתת לחלק מהחברות לממש את הקריאה שלנו, ולחזור ולפעול כעצמאיים".

 

עוד הדגיש קנדל "נוסיף מדרגת מס על הכנסה של למעלה ממיליון שקל לשנה. ברמה זו מס יחידים יעמוד על 50%, ומס רווחי הון יעמדו על 27% ו 32% לבעל מניות מהותי. צעדים אלו לא מהווים רק מקורות, אלא גם מפחיתים מאי השוויון".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x