$
דעות

אף אחד לא מדבר על מע"מ

ועדת קדמי לא היססה לבדוק כמה מהרעות החולות של שוק המזון, אך שכחה את החשוב מכל

גיל קליאן 08:1811.09.11

1. על מה לא כתבה ועדת המזון? 38 עמודי דו"ח הביניים של ועדת המזון אינם כוללים ולו פעם אחת את המילה מע"מ. במדינות רבות בעולם - לרבות אנגליה, שבה נעזרים חברי הוועדה לצורך מגוון של השוואות - אין כלל מע"מ או מונהג מע"מ מופחת על מוצרי מזון. הפחתת המע"מ תוכל להביא להוזלה מיידית

של כל מוצרי סל המזון של משפחה ישראלית ממוצעת. אולם הפחתת המע"מ כלל אינה מוזכרת כדרך אפשרית לטיפול ביוקר המחיה, אף שהיא מתאימה כמו כפפה ליד למטרות הוועדה - לבחון כיצד ניתן להוזיל את מחירי המוצרים בסופר.

 

2. דירקטוריון או מועצת העם? בוועדה מאשימים את העברת השליטה בתנובה מידי הרפתנים והקיבוצים לקרן אייפקס ב־2008 כזו שגרמה לחברה להתחיל לנצל את כוחה המונופוליסטי בקביעת מחירים. אולם האם הבעיה היא באמת הבעלות הפרטית? כדאי להזכיר שבעלות פרטית על חברת מזון גדולה אינה המצאה של תנובה. מגדלי הקקאו באפריקה הם לא הבעלים של קדבורי, ומגדלי קני הסוכר בברזיל אינם הבעלים של קוקה־קולה.

 

אם חברה מנצלת את כוחה המונופוליסטי, היא צריכה לחטוף מרשות ההגבלים העסקיים בכל הכלים העומדים לרשותה. אין לזה שום קשר למי שעומד בראש אסיפות הדירקטוריון. כידוע, עד כה רשות ההגבלים העסקיים לא מצאה לנכון לפעול נגד תנובה. נקווה שבידי ועדת המזון יש מסמכים ונתונים המספיקים כדי לגבות את האמירות שלהם, ולהתניע חקירה אמיתית.

 

3. כמה עולה מכון התקנים? אחת הנקודות המעניינות שעולות מהדו"ח היא תפקידה של הבירוקרטיה במניעת תחרות בישראל. בוועדה טוענים, למשל, כי מכון התקנים נהנה מרווחיות עודפת, פועל בחוסר יעילות ומעמיס על יבואנים בדיקות שאינן נדרשות.

 

בראיון ל"כלכליסט" לפני כמה שבועות סיפר גיל אונגר, לשעבר מנכ"ל איקאה, על הקושי להסביר לשבדים מדוע מוצר שמאושר לשיווק באירופה ובארה"ב אינו ניתן לשיווק בישראל, ומתברר שיש לא מעט מוצרים כאלה. בדו"ח של ועדת המזון נכתב כי בתחום המזון מרבית התקנים הישראליים הם תקנים מקוריים, כלומר אינם חופפים לתקנים בעולם. מדוע אנחנו צריכים להעמיס תקנים חדשים על מוצרים שנבדקו על ידי ה־FDA בארה"ב? מה אנחנו יודעים שהם לא? כלומר, חוץ מהמצאת בירוקרטיות לא נחוצות שפוגעות בצרכן.

 

4. יש לך על מה להצהיר? אנשי ועדת המזון לא נרתעו מלבקר רעה חולה אחרת המופיעה בתתי־שווקים רבים בשוק המזון, והיא נושא המכסים המופרכים על מוצרי מזון רבים. מכסים אלה הוקמו כדי להגן על ייצור מקומי, אך כיום, בתחומים רבים הייצור הזה אינו קיים - ואת מחיר המכס הגבוה משלם הצרכן.

 

השיטה של הגנה על חקלאים באמצעות מכסים גבוהים היא שיטה עקומה שנולדה בימים שמפא"י פנטזה על משק ישראלי אוטרקי. נראה שהגענו ליום שבו ניתן לשנות את זה, וטוב שהוועדה קוראת בדו"ח הביניים להפחתת המכסים והחלפתם בתמיכות ישירות לחקלאים. החלפה של השיטה כולה תהיה מהפכה שתזעזע את השוק ותביא להיצע מוצרים גבוה יותר, באיכות גבוהה יותר ובמחיר נמוך יותר.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x