$
הוועידה המרכזית 2011

משה יעלון: "אין מלחמה כוללת בשער"

השר לעניינים אסטרטגיים בוועידה הכלכלית המרכזית של "כלכליסט": "מה שמתרחש סביבנו זה צעירים שנחשפים לעולם הרחב, שחיו תחת משטרים דיקטטורים שמנעו זאת"

טל ליטמן 12:1607.09.11
"אין מלחמה כוללת בשער. אי אפשר לדבר על קואליציה ערבית, המדינות הערביות עסוקות בעצמן ואין להן זמן להתעסק בנו. כך אמר משה (בוגי) יעלון, המשנה לרה"מ והשר לעניינים אסטרטגיים, בוועידה הכלכלית המרכזית של "כלכליסט", בתל אביב.

 

לדבריו, "פתחנו אתמול את הבוקר עם מלחמה
כוללת טוטלית לדברי אלוף פיקוד העורף, המשכנו את היום עם דבריו של ראש ממשלת טורקיה, על ניתוק יחסי הסחר ולאחר מכן יצאה הבהרה, לפיה מדובר בעסקאות צבאיות, שגם כך היקפם אינו משמעותי. ברקע הצונאמי של ספטמבר, באופן טבעי הבורסה יורדת, לא רק בגלל זה אלא גם בגלל הירידות בעולם".

 

"כשמדברים על ההתרחשיות בסביבתנו היום, השינויים לא מאיימים בטווח המיידי ולא בטווח הבינוני על מדינת ישראל. מה שמתרחש סביבנו זה צעירים שנחשפים לעולם הרחב, שחיו תחת משטרים דיקטטורים שמנעו זאת. אסד האב לא התיר בדמשק סלולארים ואינטרט, כנראה שהוא ראה את העולם. את הגל הזה אי אפשר להפסיק".

 

"עצם הזעזוע מאפשר גם לגורמים הרדיקאלים להיכנס לתוך המצב ולנסות לפרוק כל עול. העולם המערבי צריך לעשות כמיטב יכולתו כדי לסייע לכך שהמתונים יגברו על הקיצונים בעולם הערבי. ישראל לא תושפע באופן משמעותי בטווח הקרוב או הבינוני אך אנו חשופים לאיומי טרור שמנסים לתפוס טרמפ על המצב, וכמובן בטווח הרחוק הרצון האיראני להתחמש בנשק גרעיני".

 

אם ננתח את האביב הערבי, אי אפשר לי להגיד שההפיכות ישפיעו רק לרעה על מדינת ישראל. המצב בסוריה, שהגיע לנקודת אל חזור יכול לשבור את ציר הרשע. לגבי המצב במצרים, אם לא ינטרלו את הגורמים הקיצוניים, מצרים תתקשה לצאת מהמשבר, זה יהווה אתגר לכל נשיא שיבחר".

 

"בנוגע לטורקיה, ההדרדרות ביחסים התחילה כבר לפני עשור, עם היבחרו של ארדואן, טורקיה בחרה להתרחק מזרחה ולהפוך למדינה מוסלמית. לא היינו מעורבים בזה, זה לא קרה בגללנו. יחד עם זאת, אני מאמין שישראל וטורקיה ימצאו את הדרך לשתף פעולה, הן שותפות חשובות הן מהבחינה הכלכלית והן מהבחינה האסטרטגית".

 

לגבי העניין הפלסטיני – אין ספק שהם בחרו בהצהרה חד צדדית כדי להתחמק ממשא ומתן. אנחנו מוכנים לשבת ולהידבר, לא רק על טריטוריה, אלא גם על ההכרה בהם כמדינה. אני מציע לקרוא את העיתונות הערבית, שם שאלת ספטמבר היא שאלה גדולה מאוד. ההכרזה החד צדדית היא איום משמעותי על הפלסטינאים, ארה"ב עשויה להפסיק את הסיוע ומדינת ישראל יכולה לחזור בה מהסכם אוסלו. אני סבור, כי איום ספטמבר, זהו ניסיון לסחוט מאיתנו ויתורים. אנחנו צריכים להיות ערוכים לכל האפשרויות. הכרזה באו"ם לא משנה מצב בשטח. אנחנו צריכים להיות ערוכים לשינוי מצב בשטח, כפי שנהגנו בשנת 2000.

 

"בהקשר המחאה החברתית, אם היא תביא לשינוי שיח חברתי פוליטי, באופן שאנחנו כממשלה נביא לתיקונים ושיפורים במצע החברתי כלכלי – נוכל להתגבר על האיומים הכלכליים והחיצוניים".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x