$
גדעון בן נון

הזמן למטבעות אקזוטיים

אוסרטליה, דרום אפריקה והודו מציעות ריבית טובה בסיכון נמוך

ד"ר גדעון בן נון 11:2705.09.11

המשבר בכלכלות העולם הולך ומחריף. הפוליטיקאים בכלכלות המערב, בעיקר באירופה ובארה"ב, הצליחו לסבך את הדברים ולהחמיר את המצב. כרגע ניצב העולם בפני כלכלת ארה"ב השוקעת, אירופה המתפרקת וסין המשתלטת על העולם.

 

ואם לא די בכך, למשקיע הישראלי יש צרות נוספות הקשורות ליציבות
האיזורית. בהמשך החודש צפויה להתגלגל באו"ם הצעת החלטה המכירה במדינה פלסטינית. ההצעה לא חייבת לסבך את ישראל ואת האיזור כולו, אבל אפשר להניח כי גם באיזורנו, הפוליטיקאים יסבכו את פני הדברים.

 

צירוף שני הסיכונים, הסיכון בשווקים והשפעתם על השווקים המקומיים, יחד עם הסיכון המתקרב בדמות הכרזת האו"ם על ריבונות פלסטינאית בשטחים, מצדיקים חשיבה מקורית על תיקי ההשקעות שלנו, הציבור.

 

אלטרנטיבות לא שגרתיות

 

הבריחה של הציבור מאחזקות באג"ח ובמניות היא עובדה קיימת. הנזילות הגדלה והולכת מחפשת אלטרנטיבות להשקעה, אבל אין מקום נוח להניח בו את המזומן. במקביל, הסיכונים גדלים ואיתם הצורך בחיפוש אלטרנטיבה מקורית.

 

בטור זה, אנו חוזרים ומצביעים על שוקי המט"ח כאלטרנטיבה ראויה. ניתן להשקיע בהן באמצעות אגרות חוב, המונפקות במטבעות אלה. היעד הטבעי הוא מדינות המשלמות ריבית גבוהה יחסית וכמו כן, יש להן "מה למכור" לעולם, בדמות סחורות הבסיס.

 

להלן מספר דוגמאות. הדולר האוסטרלי משלם ריבית של כ-4% על אגרות מדינה לטווחים בינוניים וכ-5% על אגרות חוב של חברות גדולות בעלות דירוג של AA. אוסטרליה מפיקה מתכות ומשמשת מקור לסחורות חקלאיות לכל איזור המזרח המתעורר.

 

בדרום אפריקה ניתן לקבל ריבית של כ-7% על אגרות חוב, כאשר המדינה מפיקה מתכות רבות, בהן מתכות יקרות אשר מחירן מאמיר בתקופת המשבר. גם בטורקיה ניתן למצוא אגרות חוב בעלות תשואה דומה. הדבר המעניין הוא שבחלק נכבד מהמדינות והמטבעות הללו, ניתן לרכוש אגרות של מנפיקים בעלי דירוג גבוהה מאוד, גם AAA דוגמת הבנק האירופאי להשקעות, בנקים גרמניים בדירוג של AA, חברות רכב גדולות וכן הלאה, המגייסות חוב במדינות הנ"ל בתמורה לריבית הקיימת בהן.

 

בברזיל ניתן לקבל תשואה של כ-7% לטווחים בינוניים ואף לצפות לרווחי הון, עקב ירידת הריבית. המדינה מפיקה סחורות בהיקף גדול ואף שהיא עדיין סובלת מבעיות מבניות קשות ומההאטה בכלכלת ארה"ב, היא צומחת בקצב נאה עקב תפוקת הסחורות.

 

פיזור באמצעות קרנות סל

 

במקביל לבחירה ממוקדת של אגרות חוב במדינות רחוקות, ניתן להשקיע בקרנות סל, המשקיעות במטבעות שונים ברחבי העולם. אסטרטגיות מטבעיות, פיזור מטבעי, אג"ח של מדינות, אסטרטגיות ריבית בינמטבעית ושאר רעיונות, כל אלה יכולים להניב תשואה שונה מזו שניתן לצפות לה באפיקים הרגילים, בתקופה הקרובה.

 

עם מעט תעוזה ניתן להשקיע בקרנות אקזוטיות אף יותר מהאג"ח שהוזכרו לעיל. לדוגמא, XRU המשקיע ברובל רוסי. הקרן צמודה למטבע וגם מניבה דיבידנדים, המשקפים את הריבית על המטבע.

 

באותו אופן ניתן להשקיע בקרן סל על המטבע ההודי (סימול INR), בקרן המהמרת על נפילת האירו אל מול הדולר (DDR), קרן המשקיעה בריאל הברזילאי (BZF) ועוד. מידע על אלה ועל רבות אחרות מצוי בשפע באתרי האינטרנט הרלבנטיים, אבל יש להבין אותם לעומק ולהתייעץ עם יועץ ההשקעות.

 

לצד היותן של קרנות סל אלה דרך לפיזור הסיכון, חשוב להבין כי הן מגלמות בחובן סיכון רב, הן בדמות של תנודתיות במחיר והן בדמות של ירידה או שחיקות מטבעיות ביחס לשקל. בסופו של יום, אנו מודדים את התשואה במונחים שקליים, אולם אין לנו כל יכולת להעריך מראש את סביבת התשואה שתהיה בהן.

 

ד"ר גדעון בן נון הוא מנכ"ל שקל אג'יו המתמחה בניהול סיכונים ובניהול עושר משפחתי

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x