$
גילעד נס

ההיתר לעיכוב מגיע לקצו

לפני שנה עצר בג"ץ את הפטור הגורף מהיתר בנייה לאנטנות סלולר קטנות, בציפייה להסדרה ממשלתית. השבוע יחזור הנושא לבג"ץ בעקבות תביעת מירס, אחת הזוכות במכרז התדרים, הטוענת כי המדינה "מהתלת" בה ואינה מאפשרת הקמת רשת סלולר חדשה

גילעד נס 08:2528.08.11

שנה לאחר שהוציא צו ארעי שאסר התקנה חדשה של אנטנות סלולר קטנות, צפוי בג"ץ להכריע בשבועות הקרובים בגורל הפטור מהיתר בנייה ל"מתקני גישה אלחוטיים" - הגדרת האנטנות בחוק, שמכוחו ניתן להקימן ללא היתרי בנייה. גורמים המקורבים לנושא מעריכים כי הכרעת בג"ץ מתקרבת על רקע פגרת הכנסת,

שתמנע מוועדת הכלכלה לדון בתקנות הרלבנטיות לפחות עד תחילת נובמבר.

 

הבעיה בעיכוב נובעת מטענות מירס וגולן טלקום, האמורות להקים רשתות סלולר חדשות, כי הצו הארעי של בג"ץ מונע מהן להקים את הרשתות שלהן - ובכך למעשה מונע את זכייתן במכרז התדרים האחרון. בג"ץ דן זה יותר משנתיים בעתירות של עיריות הרצליה, רעננה ורמת גן והפורום לסלולריות שפויה, נגד חברות הסלולר ונגד משרד היועץ המשפטי לממשלה, שאישר בעבר את המשך השימוש בפטור להקמת אנטנות קטנות.

 

מטרת העותרים היא לחייב את הממשלה למנוע מחברות הסלולר את האפשרות להקים אלפי אנטנות קטנות בשטחים עירוניים ובסמוך לדירות מגורים, מבלי שהן מדווחות לרשויות התכנון ומקבלות היתרי בנייה. חברות הסלולר טוענת מנגד כי השימוש המוגבר בפטור נגזר מהתמשכות ההליכים לקבלת היתר בנייה מוועדות התכנון המקומיות - הליכים שלטענתם עמדו בממוצע על כשנה וחצי לכל אנטנה.

 

התקנות החדשות של אלי ישי תקועות כבר שנה וחצי

 

ב־2009 קבע דו"ח מיוחד של היועץ המשפטי לממשלה דאז, מני מזוז, כי חברות הסלולר עשו שימוש לא מידתי בפטור זה, והורה לשר הפנים להתקין תקנות המגבילות את השימוש בו. בפברואר 2010 העביר משרד הפנים טיוטה של התקנות לעיון משרדי הממשלה הרלבנטיים (המשפטים, התקשורת, האוצר והגנת הסביבה), אך מאז הצדדים לא הצליחו להגיע להסכמה באשר לנוסח התקנות. ועדת הכלכלה של הכנסת דנה במשך כמה ישיבות בנוסח התקנות, אך הורתה לצדדים להגיע להסכמה על המתווה העתידי קודם שהיא תאשר את התקנות.

 

במשרדי התקשורת והאוצר טוענים כי המגבלות שיטילו התקנות החדשות על חברות הסלולר הגדולות מקובלות עליהם, אך יש להקל משמעותית על החברות האמורות להקים רשתות מתחרות, הזוכות אמנם להקלות מסויימות בטיוטת התקנות הנוכחית, אך לטענת המשרדים והחברות אין די בכך. במשרד הפנים טוענים מנגד כי המשרדים האחרים מעוניינים לקחת מידיהן של ועדות התכנון המקומיות את סמכותן לוודא כי פעילות החברות המסחריות אינה פוגעת בסביבה, ולפיכך הם מתנגדים לשינויים בתקנות שהוצגו.

 

מאז הצגת התקנות ועד היום לא חלה התקדמות משמעותית בדיונים. בחברת מירס טוענים באחד המסמכים שהגישה לאחרונה לבג"ץ כי בקשת המדינה לקבל ארכה בת ארבעה חודשים להשיב לבג"ץ בנושא, כמוה כ"הפניית עורף של המדינה כלפי הזוכים במכרז (התדרים - ג"נ), וניסיון להכשיל את זכייתם... מירס ואף הציבור כולו נופלים קורבן למשחקי כוח בין־משרדיים, וקידום תפיסות עולם שאינן מקובלות על כלל הממשלה והכנסת".

 

"מירס רוצה את הפתרון הקל - ללא הליך רישוי"

 

מירס, באמצעות עו"ד אבי רימון, תובעת מבג"ץ לצמצם את הצו הארעי שהוציא, כך שמירס וגולן טלקום יוכלו להשתמש בפטור מהיתר בנייה כדי להציב עד מחצית מאתרי הסלולר שלהן. רימון כותב בפנייתו: "המדינה מהתלת, פשוטו כמשמעו, בזוכים במכרז, ויש בה גורמים שלדידם החלטות הממשלה בדבר המכרז, הנפקת המכרז עצמו, תוצאותיו והשלכותיו הכלכליות על הזוכים והציבור - הנן לצנינים". בג"ץ הורה ליועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין להגיב על הבקשות לצמצום הצו הארעי עד ליום שלישי השבוע.

 

בתגובה לבקשת מירס, שהגיש בשבוע שעבר עו"ד ליאור כץ ממשרד רענן הר־זהב בשם העיריות, נטען כי חברות הסלולר עצמן אחראיות לעיכוב אישור התקנות - כיוון שהן מתנגדות לניסוחן הנוכחי - ולפיכך הן עצמן מגבילות את יכולתן להשתמש בפטור. מירס, טוענות העיריות, "מעוניינת בפתרון הקל והנוח - לדלג על הליך רישוי הבנייה ללא יידוע הציבור וללא פיצוי לתושבים, עקב ירידת ערך נכסים ליד אנטנות בהיתרי בנייה".

 

העיריות טוענות גם כי מירס, ששמה במרכז טיעוניה את ההכרח להקים רשת חדשה במהירות, לא הציגה ראיות כלשהן לכך שהגישה בקשות להצבת אנטנות בנוהל הרגיל - ושבקשות אלה סורבו. לפיכך, טוענות העיריות, אמירותיה בעניין התמשכות תהליכי האישור אינן מבוססות על עדויות קונקרטיות.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x