$
בארץ

ועדת הכספים סרבה לאשר את החוק לביטול פטור ממס שבח: "לא יפתור את מצוקת הדיור"

החכ"ים טענו כי הצעת החוק מסורבלת והחליטו לפצל אותה; במקביל הודיע יו"ר ועדת הכלכלה כי ההצבעה על חוק הוד"לים תידחה לשבוע הבא

תומר אביטל 13:3324.07.11

חדשות רעות לשר האוצר שטייניץ: חברי ועדת הכספים סרבו לאשר את החוק לביטול פטור ממס השבח על מכירת דירה שקידם משרד האוצר, ובתום דיון סוער החליטו לפצל את הצעת חוק מיסוי מקרקעין אחר שחברי הוועדה טענו שהחוק מסורבל, מורכב ומעל לכל – מטיל מסים חדשים על אזרחי ישראל במקום לתת מענה אמיתי למצוקת הדיור.

 

 


 

במקביל הודיע יו"ר ועדת הכלכלה, כרמל שאמה הכהן, לראש הממשלה, בנימין נתניהו, כי חוק הוד"לים (ועדות דיור לאומיות) לא יעלה מחר (ג') לאישור מליאת הכנסת כפי שתוכנן, אלא רק בשבוע הבא. שאמה הכהן אמר כי הוועדה הוצפה בבקשות להוסיף מימד חברתי לחוק הקיים. "מצוקת וזזעקת העם מחייבת אותנו לוודא שעשינו כל שביכולתנו לשפר את הצעת החוק", אמר שאמה הכהן.

 

ועדת הכספים החליטה כאמור לפצל את הצעת חוק מיסוי המקרקעין ולהמשיך לדון בחלקים המורכבים שלה רק עם פתיחת כנס החורף במושב הבא של הכנסת (אוקטובר). במקביל אישרה הוועדה פה אחד שני אלמנטים בלבד: הטבות לבעלי דירות שהוסבו למשרדים והארכת התקופה שרק לאחריה ניתן למכור דירה ללא חבות בתשלום מס שבח מארבע שנים לשש שנים.

 

יו"ר הוועדה, משה גפני, הסביר כי שני האלמנטים הללו "יסייעו לפתרון מצוקת הדיור בכך שמחד יעודדו מכירת דירות שהוסבו למשרדים, תוך מתן מספיק זמן לבעלי העסקים שהשתמשו בהן למצוא חלופות לעסקיהם, ומאידך יעודדו בעלי דירות להשקעה למהר ולמכור את הדירות עד תחילת 2012, כיוון שלאחר מכן יאלצו להמתין שש שנים ולא ארבע, כפי שנהוג כיום, עד שיוכלו למוכרן ללא תשלום מס שבח".

 

בעקבות מורת הרוח שהביעו חברי הוועדה מהחוק שהונח לפניהם, אמר גפני: "כינסתי את הוועדה בבהילות בגלל השאיפה לאפשר לממשלה לקדם פתרונות מיידיים למצוקת הדיור, אך לא הייתי צריך לעשות זאת". לדבריו, "ההצעה אכן מסורבלת ומחייבת למידה מעמיקה וממושכת". גפני פנה למנהל רשות המסים, יהודה נסרדישי, ולנציגי האוצר: "יש לכם כישרון להכריז הכרזות בומבסטיות, ללא קשר למה שכתוב בהצעות החוק שאתם מגישים. בהצעה הזו יש לדון בכובד ראש, אך מצד שני אני לא רוצה למנוע מהלכים שיעודדו פתרון למצוקת הדיור. לאור זאת, אני מציע לפצל את החוק".

 

בהמשך יצא גפני להגנת שטייניץ: "ההתקפות על שר אוצר הם ממניעים פוליטיים ואינן הוגנות או ענייניות. מצוקת הדיור קיימת כבר עשור, והטענה היא כנגד כל הממשלות האחרונות ולא על שר האוצר הנוכחי"

 

"החוק לא יפתור את מצוקת הדיור"

 

במהלך הדיון יצאו כאמור חברי הוועדה נגד הצעת החוק. ח"כ ציון פיניאן (ליכוד), אמר ש"הצעת החוק מסורבלת ומשאירה דברים פתוחים. לא ברור מי יפצה את הרשויות המקומיות על הסבת אלפי דירות ממשרדים לדירות מגורים".

 

ח"כ פאינה קירשנבאום (ישראל ביתנו) אמרה כי החוק לא יפתור את מצוקת הדיור ויפגע פגיעה ממשית בשוכרים".

 

ח"כ רונית תירוש (קדימה): "החוק לא יפתור באמת את מצוקת הדיור, לכל היותר יעניק יותר עבודה ליועצי המס עקב מורכבותו". ח"כ מגלי והבה (קדימה), קרא גם הוא "לעודד פתרונות אמיתיים, כגון הורדת המע"מ על דירה ראשונה לזוג צעיר".

 

מנהל רשות המסים, יהודה נסרדישי, ענה לח"כים: "ההצעה הינה חלק מרפורמה כוללת בנושא הדיור ונועדה להגדיל את היצע הדירות הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך וכן לבלום את עליית המחירים של הנדל"ן". לדבריו, "יש כיום כ- 150 אלף דירות מגורים שהוסבו למשרדים, והחוק יעודד הסבתן בחזרה לדירות מגורים".

 

מנכ"ל התאחדות הקבלנים, מרדכי כידור, גיבה לעומתו את דברי הח"כים, והדגיש כי "החוק לא יוציא ולו דירה אחת לשוק. 'הפטיש' עליו הכריז שר האוצר רק יהרוס ולא יבנה דבר". עוד אמר כידור כי "משקיעים בשוק הנדל"ן אינם בהכרח ספקולנטים הגורמים למצוקת הדיור. ספקולנט הוא מי שרוכש עשר דירות ויותר. מי שחסך כל חייו ורוכש דירה – שתיים מכספי הפנסיה שלו, אין להטיל עליו גזירות. הדבר רק ירחיק את המשקיעים מענף הבנייה, יפגע בענף ולא יתרום דבר".

 

בתוך כך, פנה ח"כ אורי אריאל ליו"ר הכנסת, רובי ריבלין, וביקש ממנו להקים ועדת חקירה פרלמנטארית לבדיקת משבר הדיור בו יישבו נציגים מכל הסיעות.

 

הסטודנטים התפרצו לוועדה: "ממשלת בזיון"

 

קודם לכן התפרצו סטודנטים לדיוני ועדת הכספים, שברו כוסות וקראו לעבר חברי הוועדה: "תתביישו. ממשלת בזיון. בואו לבקר אותנו בערי האוהלים".

 

הסטודנטים טענו שהם עובדים מבוקר עד לילה ובעקבות זאת מסיימים תואר תוך 5 שנים במקום 3 שנים. עוד מחו הסטודנטים על כך שאין להם אפשרויות דיור. לטענתם הדיונים של הוועדה אינם נוגעים להם כיוון שהצעת החוק עוסקת במכירת דירות להשקעה ולא עוזרת במציאת פתרון מיידי לשוכרים.

 

במקביל התכנסה נשיאות התאחדות הסטודנטים הארצית לדיון בהחרפת המאבק ובהתפשטותו לחלקים נוספים במדינה.

 

איציק שמולי, יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית, מסר: "הציבור אמר בקול ברור: העם דורש דיור בר השגה. לכן, אנו

קוראים לראש הממשלה לדחות את ההצבעה המתוכננת בכנסת על חוק הוד"לים עד שיכלול פרק דיור בר השגה. אם לא נתחיל לקבל איתותים לכך מהממשלה - אפעל במרץ להחרפה נוספת של המחאה ולהתפשטותה למקומות נוספים בארץ".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x