$
בארץ

יורם גבאי: "הפיקוח על מחירי המזון אינו יעיל. רק תחרות ביבוא מוצרי מזון תוריד מחירים"

הממונה לשעבר על הכנסות המדינה אמר כי פתיחת שוק המזון ליבוא תביא להורדת מחירים. לדבריו "הסקטור האינטרסנטי יתנגד תמיד למהלכים מסוג זה, משום שכל סקטור מייצג את הפעילים בו"

כתב כלכליסט 10:4814.07.11

"הפיקוח על מחירי המזון אינו יעיל. רק תחרות ביבוא מוצרי מזון תוריד מחירים". כך אמר הבוקר (ה') יורם גבאי, יו"ר פעילים ניהול תיקי השקעות והממונה לשעבר על הכנסות המדינה במשרד האוצר, בוועידה הכלכלית השנתית של התעשייה והמגזר הקיבוצי ברמת גן.

 

"אנחנו חיים במעבדה, והכלכלה

מתנהלת בדיוק כמו בספרי הלימוד". מסביר גבאי, "מחירי המזון בישראל עלו ב-50% יותר מן המדד. מחירי ההלבשה, ההנעלה והריהוט דווקא ירדו נומינלית בשנים האחרונות, ההסבר לכך הוא שבענפים אלו מתקיים יבוא חופשי ללא מכס, בעוד שבענף המזון אין יבוא מתחרה. תחרות ביבוא היא המכשיר היחיד לבלימת אינפלציה במוצרים סחירים. פתיחת השווקים תביא להורדת מחירים. הסקטור האינטרסנטי, כמובן, יתנגד תמיד למהלכים מסוג זה, משום שכל סקטור מייצג את הפעילים בו".

 

גבאי אף התייחס למאבק הצרכנים: "יצרנים ומשווקים ינסו להגיע למחיר אופטימלי מבחינתם, אין לצפות מאנשי עסקים לפעול אחרת. מאבק צרכנים יכול להיות יעיל, אם הוא עקבי. רק צעדים ברורים ונחרצים של הממשלה ומאבק צרכנים מתמשך יכולים לפעול לשיפור בתחרות ובמחירים".

 

גבאי השיב גם לגורמים הקוראים להרחיב את השימוש בפיקוח מחירים ולהוריד את המע"מ במטרה להוזיל את מחירי המזון: "עדיף שלא לעוות מחירים יחסיים. פיקוח מחירים אינו יעיל, והשפעתו שולית וזניחה. גם הורדת מע"מ לא תטיב בהכרח עם הצרכנים. כאשר התחרות מוגבלת וגמישות הביקוש נמוכה, אין השפעה רבה על המחיר לצרכן. רוב הורדת המע"מ תביא להגדלת רווחיות היצרנים והמשווקים".

 

עוד הסביר גבאי מדוע מצבו היחסי של מעמד הביניים הורע בעוד ששכר הנטו נשמר: "הממשלה קיצצה הוצאות במונחים יחסיים לתוצר, כ- 7%, כלומר 50 מיליארד שקל בכל שנת תקציב, ובכך גלגלה הוצאות בתחומי הבריאות, החינוך והרווחה לציבור. המעמד הבינוני נאלץ להגדיל הוצאות במאות שקלים לחודש לשירותים אלה ולכן הוא נשחק.

בנוסף, סל המוצרים גדל מאוד - בתקשורת, אופנה, ערוצי טלוויזיה וכדומה, ללא עלייה בשכר ריאלי. ההסברים לשינויים אלו הם כלכליים ונגזרים מניתוח פשוט של החשבונאות הלאומית".

 

על מצבם של העשירונים התחתונים אמר גבאי: "משקל הוצאות הרווחה בתוצר בישראל הוא הנמוך בעולם המפותח. רק שיפור בחינוך של הקבוצות החלשות יכול לשנות את התמונה, זאת כאשר החינוך מוטה שוק עבודה. ישראל לא מטיבה לעשות כן". הוא התייחס בדבריו גם לסל המוצרים הבסיסי: "הגדרת מוצרים בסיסיים היא לפי משקל יחסי גבוה של צריכת העשירונים הנמוכים. לכן סיגריות, פלאפונים, טלוויזיות ומקררים הם מוצרים בסיסיים ולאו דווקא קוטג', במבה או חלב".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x