$
משפט

אלשיך ביטלה צו שהוציא שופט מחוזי בחיפה בעניין אוניה של אגרקסקו

השופט החיפאי רון סוקול הורה על מעצר אונייה של אגרקסקו לבקשת חברת דלקים. בעקבות תלונת נאמן החברה שלמה נס לשופטת ורדה אלשיך ביטלה השופטת את החלטתו, אף שהשופט מקביל לה במעמדו

ענת רואה 11:0912.07.11

האם יכולה השופטת ורדה אלשיך מבית המשפט המחוזי בתל אביב להורות על ביטול החלטה שנתן השופט רון סוקול, מבית המשפט המחוזי בחיפה המקביל לה בדרגתו? בין אם התשובה חיובית או שלילית, כך עשתה אלשיך אתמול כשהורתה על ביטול צו מעצר לאונייה של אגרקסקו, כשהצו ניתן בשבוע שעבר על ידי

השופט סוקול, בשבתו כשופט בית הדין לענייני ספנות בחיפה.

 

סוקול דן בשבוע שעבר בבקשה שהגישה לו החברה המאוחדת ליצוא נפט, שסיפקה דלק לאחת האוניות של אגרקסקו המוחכרת לה על ידי חברת עופר ספנות. חברת הדלקים המיוצגת ע"י עוה"ד יוסי שפרינצק ועידן גולדנברג מסרה בפנייתה לבית המשפט בחיפה גילוי נאות מלא בדבר הצו להקפאת הליכים, אך ביקשה למרות זאת לקבל צו מעצר לאונייה שמטרתו להבטיח כי בעלי האונייה לא יעבירו אותה בחזרה לחזקתם, שכן האונייה היא הבטוחה היחידה שיש לחברת הדלקים כלפי החוב מהדלק שסיפקה.

 

לטענת החברה, אגרקסקו עצמה הצהירה כי חוזה החכירה הוא הפסדי ומכביד, וכי כלכלית יהיה הפסדי פחות מצדה להשבית את האונייה ולא לעשות בה כל שימוש; לכן עולה החשש כי האונייה תצא מחזקתה של אגרקסקו והחוב ירד לטמיון.

 

ביום שני שעבר מסר השופט סוקול החלטה ובה החליט על מתן צו למעצרה של האונייה, וקבע כי היא תשוחרר רק אם יופקדו 1.6 מיליון יורו בערבות בנקאית או במזומן. לא חמקה מעיניו של השופט סוקול העובדה שאגרקסקו בהקפאת הליכים, והוא אף ציין שעותק מההחלטה יימסר גם לנאמן, עו"ד שלמה נס. התסבוכת התעוררה כנראה בעקבות תגובתו של נס למהלך, כשזה פנה בתלונה לאלשיך במקום לסוקול או לבית המשפט העליון. לכאורה, דרך המלך להביא לביטול ההחלטה היתה פנייה לסוקול כשופט שנתן את הצו במעמד צד אחד, ובקשה לבטלו. לחלופין נס יכול היה להגיש ערעור לבית המשפט העליון ולהעלות את טיעוניו.

 

עם זאת נס פנה לאלשיך, כשופטת שהורתה על הקפאת ההליכים. נס טען כי חברת הדלקים עשתה דין לעצמה כשפנתה בלא אישור לבית המשפט בחיפה ומדובר ב"ניסיון פסול" לבצע העדפת נושים. לפיכך ביקש נס מאלשיך לבטל את הצו שנתן השופט סוקול. נס לא ציין בבקשתו האם אגרקסקו מתכוונת להמשיך ולעשות שימוש באונייה.

 

אלשיך הגיבה בכעס רב ומסרה החלטה המבטלת את החלטתו של השופט סוקול, וזאת אף על פי שהוא למעשה שופט מחוזי המקביל לה בדרגתו. אלשיך ציינה כי עצם הליך של הקפאת הליכים מקפיא כל הליך משפטי נגד החברה ללא יוצא מן הכלל, וכי הסעיף "אינו מחריג מתחולתו את בית הדין המיוחד לענייני ספנות". לפיכך הורתה אלשיך על עיכוב כל ההליכים שננקטו בבית המשפט בחיפה בנושא, ואף הורתה לנס להעביר עותק מהחלטתה לסוקול. בנוסף הורתה אלשיך לחברת הדלקים להגיש לה הסברים מדוע פנתה לסוקול ולא אליה כשופטת שנתנה את צו הקפאת ההליכים.

 

מבדיקת "כלכליסט" עולה כי גם אם לאלשיך היתה סמכות ערעור על החלטת השופט סוקול, הרי שבית המשפט העליון קבע כבר פעמים רבות כי בעת שמדובר בבקשה לעיכוב ביצוע הליכים - יש לפנות תחילה לבית המשפט שנתן את ההחלטה, ורק אם זה סירב ניתן לערער על כך לערכאה גבוהה יותר. במקרה הזה נראה כי אלשיך נטלה לעצמה סמכויות שבית המשפט העליון פסק שאין אפילו לו.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x