$
בארץ

למדינה יש דרך לבטל את עליית תעריף החשמל ב־20%

למרות התנגדות שר האוצר, פקידי המשרד בוחנים בימים האחרונים אפשרות לבטל את המס על הסולר — מהלך שדרכו ניתן יהיה לבטל את העלייה הצפויה בקיץ במחיר החשמל. חברת החשמל הגבירה את השימוש בסולר, עקב השיבושים באספקת הגז ממצרים

ליאור גוטמן 07:1210.07.11

ועדת המכרזים של חברת החשמל היתה אמורה לדון ביום חמישי האחרון ברכש הסולר לקראת הקיץ. הסולר נדרש להפעלת תחנות הכוח, במיוחד בעונה החמה שבה נדרשת החברה להפעיל את כל יחידות הייצור שלה. ואולם, באופן מפתיע ירד הנושא מעל סדר היום והדיון על רכש הסולר נדחה למועד אחר. הסיבה הרשמית: קוצר זמן. הסיבה הפחות רשמית: המס על הסולר (בלו), שעתידו לוט בערפל.

 

למרות התנגדותו של שר האוצר יובל שטייניץ לקיים דיון על הורדה או ביטול של המס על הסולר, פקידי המשרד בוחנים בימים אלה את האפשרות הזו, כדי למנוע את הזינוק החד בתעריפי החשמל בשיעור 20% שצפוי בסוף הקיץ ושעליו הודיעה לפני כשבועיים רשות החשמל. "בינתיים כולם מחכים לאוצר", מסביר גורם בכיר במשק החשמל, "בינתיים, כדי להיערך לרכש הסולר הנחשב יקר יותר, ביקשה חברת החשמל עזרה מהמדינה במימון העלויות הכרוכות בכך".

 

 

על פי ההערכות, כבר בשבועות הקרובים תפרסם רשות החשמל, הגוף הקובע את תעריפי החשמל, שימוע לקראת העלאת התעריפים, שלאחריו אמור לקרות הבלתי נמנע — זינוק של מחיר החשמל. צעד זה צפוי לגרום לתגובת שרשרת שתתבטא בעלייה במחירי שאר השירותים והמוצרים במשק. המשמעות: הקרב שאליו יצאו הצרכנים להוזלת מחיר הקוטג' עלול להפוך לחסר משמעות, שעה שמחיר גביע הקוטג' יזנק שוב.

 

הקוטג' הוזל? עלייתו של התעריף תעלה את מחירו

 

מה עושה המדינה כדי לבטל את רוע הגזרה? לפחות בינתיים, נראה ששום דבר. אבי לוי, מנכ"ל "חמים וטעים" ומספקי המזון הגדולים של קו־אופ ורמי לוי, מבהיר מה יהיו השלכות המהלך: "העלייה בתעריף החשמל תגולגל מיד לעלייה במחירי המוצרים. זו התנהלות בעייתית. לא יכול להיות שהממשלה תעלה את מחיר החשמל באופן קיצוני ותשלח אותנו להתמודד עם הצרכנים. מדברים על הוזלה של 10 אגורות במחיר הקוטג'? כאן מדובר על טווחי מחירים אחרים לגמרי".

 

לדברי לוי, החברה שהוא מנהל מוציאה כ־150 אלף שקל מדי חודש על חשמל. "אם יעלו את מחיר החשמל ב־20% אצטרך להוציא עוד 360 אלף שקל בשנה על חשמל. כתוצאה מכך, או שאצטרך לייקר מחירים או שאיאלץ לספוג את העלייה בעצמי, על כל המשמעויות הנגזרות מכך".

 

לוי אינו אומר זאת במפורש, אבל לפחות עבור חלק מהעסקים הקטנים, שנאלצו להתמודד השנה עם גל ההתייקרויות, עליית תעריף החשמל עלולה להיות מכת מוות של ממש ולהתבטא בסגירת דלתות או בפיטורים.

 

בעלי העסקים הקטנים צריכים להחזיק אצבעות לגז המצרי ולקוות שיאפשר ייצור סדיר של חשמל. הסיבה: גז טבעי אינו רק נקי מסולר — הוא גם זול ממנו בהרבה. על פי נתוני חברת החשמל, ב־2010 היא הוציאה 13.4 אגורות על ייצור קילו־ואט/שעה (קוט"ש) בודד של חשמל באמצעות גז טבעי. כדי לייצר אותה כמות חשמל באמצעות סולר נדרשה החברה להוציא סכום גבוה בהרבה העומד על כ־1.43 שקלים לקוט"ש בודד.

 

לפחות בינתיים, נראה שאין סיבה מיוחדת להיות אופטימיים: בשל שלושה פיגועים חבלניים, מערכת הגז המצרית פסקה מאז פברואר האחרון להזרים גז במשך כ־90 יום, ועל פי הודעת חברת החשמל מהשבוע האחרון, ההזרמה חודשה בתפוקה של כ־30% בלבד. התוצאה: חברת החשמל תצטרך לשרוף דלקים יקרים ומזהמים יותר, בהם מזוט וסולר.

 

על פי רשות החשמל, המדינה החליטה שהמס (בלו) שיוטל על דלקים לייצור חשמל הוא 3,307 (!) שקל לכל טונה סולר, אבל רק 14.47 שקל לכל טונה מזוט (נדרש הרבה פחות סולר, לעומת מזוט, לייצור חשמל). כתוצאה מכך, "מחיר הסולר גבוה בממוצע בכ־40% ממחיר המזוט", לשון הודעת הרשות משבוע שעבר.

 

בשלב זה מונע צו שהוציא השר להגנת הסביבה גלעד ארדן לפני כשנה להשתמש במזוט לצורך ייצור החשמל, לאור הזיהום הרב שגורם השימוש במזוט בתחנות כוח. התוצאה: בהיעדר גז מצרי ותחת איסור השימוש במזוט, חברת החשמל נאלצת לשרוף סולר.

 

רוב ההתייקרות נובעת מהשיבושים בגז המצרי

 

גורמים המקורבים לנושא מעריכים כי עיקרה של ההתייקרות הצפויה בתעריף החשמל (כ־13%) נובעת מהשיבושים בהזרמת הגז המצרי. האיסור על שימוש במזוט מהווה את ה־7% הנותרים. באגף התקציבים באוצר מכירים את המספרים, ובשבוע האחרון מנסים להיאבק כדי לצמצם את ההתייקרות לרמה של 10%–13%.

 

בשבוע שעבר שלח נשיא איגוד לשכות המסחר עו"ד אוריאל לין מכתב לשטייניץ שבו הוא מפציר בו לנקוט צעדים להוזלת תעריף החשמל, ולאשר לחברה הלוואה בגובה של 2 מיליארד שקל שתאפשר להורידו. המדינה מצדה בוחנת אישור שימוש גורף במזוט, ולחצים כבדים מופעלים על השר ארדן במטרה שיאשר להכיר בשימוש שעושה חברת החשמל בסולר כהוצאה מוכרת. ברשות המסים לא אוהבים את הרעיון, אבל בשבוע האחרון החלו לבדוק את המשמעות הכספית של הצעד המוערכת בכ־2 מיליארד שקל, שעליהם תצטרך המדינה לוותר.

 

באוצר מסבירים כי נכון לעכשיו השר שטייניץ לא נדרש לביטול המס על הסולר: "לא ניתן לנהל מדיניות לטווח ארוך תוך שינוי מתווה המיסוי מדי חודש".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x