$
איכות סביבה

אושר בטרומית: בקרוב נוכל לדעת כמה מזהם כל מפעל

הצעת החוק "מרשם חומרים מסוכנים" תחייב את המזהמים לפרסם באופן קבוע את רשימת החומרים המסוכנים שהם פולטים

הצעת חוק "מרשם חומרים מסוכנים" עברה היום (ג') בקריאה טרומית. הצעת החוק, שנוסחה ע"י עמותת אדם טבע ודין וקודמה על ידי חברי הכנסת דב חנין, ניצן הורוביץ, איתן כבל ואמנון כהן, עברה בהובלת השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן והיא תקודם ותאוחד עם הצעת חוק הממשלתית שיזם המשרד להגנת הסביבה בנושא.

 

הצעת החוק מחייבת הקמת מאגר מידע של כל החומרים המסוכנים שנפלטים לאוויר ופירוט מלא של מקום הפליטה. בין החומרים הנפלטים שיפורטו: רשימת הכימיקלים המזיקים לסביבה ומזהמים את האוויר ואת המים, חומרים רעילים ומסוכנים, גזי חממה, חומרי הדברה ועוד. על פי ההצעה, המרשם יתעדכן מדי שנה והדיווח השנתי ייאסף, ייבדק ויפורסם באופן שייקבע ע"י המשרד להגנת הסביבה, בהתאם להוראות החוק.

 

מי שיהיו חייבים בדיווח הם המזהמים השונים: תעשייה, מכוני טיהור שפכים, אתרי סילוק פסולת, ועוד. על פי ההצעה המידע ייאסף ויישמר לאורך השנים, ויוצג באתר אינטרנט פתוח לציבור, ובחינם.

 

יש לציין כי מערכת זו של רישום וניהול כימיקלים כבר הוקמה ב-39 מדינות ברחבי העולם והיא חלק מדרישות ה-OECD.

 

לדברי ד"ר אריה ונגר, ראש תחום אוויר באדם טבע ודין: "הידע הנוגע לכמויות הפליטה של מזהמים שונים ע"י מפעלים הינו מוגבל ומצומצם. הצעת החוק תביא להקמתו של מאגר מידע על המזהמים הגדולים בארץ, כאשר שימוש במאגר זה יביא לשיפור וייעול המדיניות להפחתת הזיהום הסביבתי בישראל באוויר, במים ובקרקע, ובסופו של דבר יקדם את בריאות הציבור".

 

ח"כ דב חנין (חדש") שהוביל את הצעת החוק אמר: "מדובר בחוק מהפכני מעמיק ומקיף שקובע עיקרון של שקיפות מלאה בכל נושא הפליטות והעברת כימיקלים בישראל. הגיע הזמן שכולנו נוכל לדעת, בלי להשקיע בכך מאמצים מיוחדים אילו חומרים פולטים מפעלים לאוויר, לאדמה ולמים שלנו. מערכת רישום החומרים תאפשר התמודדות טובה יותר עם חומרים מסוכנים, עם תאונות ותקלות ותיצור גם בישראל משטר מתקדם דוגמת המקובל בארצות אירופה המפותחות. הצעת החוק היא מפורטת ומקיפה הרבה יותר מהמקובל בהצעות חוק פרטיות והושקעה בה עבודה מקצועית, מדעית ומשפטית עצומה ועל כך אני רוצה להודות לצוות אדם טבע ודין שנשא עיקר הנטל בתחום זה".
בטל שלח
    לכל התגובות
    x