$
משפט

בלעדי ל"כלכליסט": 24 גמלאים של דן יפוצו בעשרות מיליוני שקלים

העובדים טענו בתביעה נגד החברה כי זו ניצלה את מצוקתם הכלכלית ולחצה עליהם לממש מניות שלה במחיר זעום. בעקבות פסק בוררות שניתן בעניינם, יקבל כל אחד מהעובדים 1.3 מיליון שקל לפחות

ענת רואה 06:5821.06.11

פסק בוררות דרמטי, שמסרה שלשום השופטת בדימוס ברכה אופיר־תום, יחייב את חברת האוטובוסים דן לשלם עשרות מיליוני שקלים ל־24 עובדים לשעבר שטענו כי הולכו שולל על ידי החברה. לטענת העובדים, המניות שהחזיקו נפדו על ידי החברה כשעזבו אותה במחיר זעום שלא שיקף את ערכן האמיתי. לפי פסיקת השופטת, כל אחד מהתובעים יקבל סכום גבוה שטרם חושב, אך על פי הערכות יעמוד על 1.3 מיליון שקל לפחות.

 

תביעת העובדים נגד דן, שעברה לאחרונה לבוררות אצל השופטת אופיר־תום, נחשפה לראשונה ב"כלכליסט" לפני כארבעה חודשים. בתביעה, שאותה הגישו העובדים באמצעות עורכי הדין חגי שלו, אורלי ויניק־כספי, גיא ממן ושגית אביבי־גליקסמן, הם טענו כי כשעזבו את דן קיבל כל אחד מהם כ־70 אלף שקל בממוצע, אף שהמניות שבידיו היו שוות 800 אלף שקל. לטענת העובדים, הפדיון נעשה בלא פיקוח של ועדת הביקורת בדן.

 

כמעט כל התובעים הם עובדים לשעבר ש"נקלעו למצוקה אישית", על פי תקנון דן. הגדרה זו אפשרה לעובדים לממש את האופציה למכירת מניותיהם לפני גיל הפרישה. התובעים טענו כי נוצלו דווקא מפני שמצבם לא היה טוב, וכי "חברת דן ונושאי משרה בה פעלו לאתר את העובדים הללו... החברה הפעילה לחץ על רובם המכריע לצאת לפרישה מוקדמת, וחייבה אותם לבקש לממש את האופציה למכירת מניותיהם במחיר הנמוך לאין שיעור משוויין האמיתי".

 

לתביעה צורפה הערכת שווי של פרופ' אמיר ברנע, ובה נקבע כי שווי כל חבילת מניות היה אז בסדר גודל של יותר מפי עשרה ממחיר מימוש האופציה.

 

אופיר־תום התייחסה לטענת העובדים, שלפיה יש לראות בעסקאות עמם עסקאות חריגות הנגועות בניגוד עניינים וטעונות אישור מיוחד. היא אמרה כי העדיפה את עמדת העובדים בעניין זה על פני זו של דן, וקבעה כי "נושאי המשרה בדן הם שעמדו בפועל מאחורי העסקאות כשהם מונעים על ידי אינטרסים ברורים להגדלת חלקם ברכוש החברה". השופטת קבעה עוד כי מדובר בעסקאות שלפי כל היגיון נזקקו לעבור את בחינת ועדת הביקורת בחברה, שהוקמה לצורך כך.

 

לסיכום כתבה השופטת כי סקירת טענותיהם של שני הצדדים הובילה אותה למסקנה כי הצדק הוא עם העובדים. בין השאר ציינה אופיר־תום כי התנערותה של דן מכל התנאים שקבעה בתקנונה ובמיוחד מהבאת העסקאות לאישור ועדת הביקורת, "מגבשת מחדל שאינו פורמלי או פרוצדורלי בלבד, אלא כזה היורד לשורש קיומן של העסקאות ומחייב להכריז על בטלותן". השופטת הוסיפה שדן התעלמה מהמוסד שניצב בלב מערך הפיקוח הפנימי שלה לעת קשירת עסקה קריטית בינה לבין בעלי מניותיה, וכי התנהלות זו של החברה יש בה כדי לרוקן מכל תוכן את מנגנוני הפיקוח והביקורת של החברה".

 

כתוצאה מפסק הדין צפויים העובדים לקבל בחזרה את המניות או את שוויין הכספי, כפי שביקשו בכתב התביעה. כדי לפסוק מהו השווי הנוכחי של המניות, נקבעה בין הצדדים ישיבה נפרדת שתיערך בשבוע הבא. דן חויבה לממן את עלות הבוררות וכן חויבה בשכר טרחה של 75 אלף שקל.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x