$
בארץ

שר התיירות ימליץ מחר על ביצוע קציר משודרג בים המלח

בנוסף לקציר המלח מהקרקעית, שעלותו מוערכת ב־6.5 מיליארד שקל, ימליץ שר התיירות על השקעת עשרות מיליוני שקלים בפיתוח אזור המלונות. מסתמן: מפעלי ים המלח יגדילו השתתפותם במימון הקציר בתמורה לקידום הקמת תחנת שאיבה חדשה

שר התיירות סטס מיסז'ניקוב ימליץ מחר במסיבת עיתונאים על קציר מלח משודרג כפתרון הרצוי לבעיית הצפת מלונות ים המלח. קציר מלח משודרג כולל קציר מלח מקרקעית בריכה מספר 5 באמצעות דוברות - ופינויו, בנוסף להשקעת עשרות מיליוני שקלים בפיתוח אזור המלונות. החברה להגנות ים המלח

מעריכה כי הקציר אמור לעלות כ־6.5 מיליארד שקל. האוצר ייחל בדיונים אופן מימון ההמלצה מיד לאחר פרסומה.

 

מיסז'ניקוב ימסור את המלצתו, במעמד השר להגנת הסביבה גלעד ארדן, לאחר חודשים ארוכים של התלבטויות ודיונים מרתוניים עם כל הנוגעים בדבר. השר התלבט בין שתי חלופות. הראשונה, קציר המלח, משמעותה גריפת שכבות מלח המצטברות על הקרקעית ופינוין באופן שיאפשר לשמור על מפלס קבוע. החלופה השנייה היתה העתקת מתחם המלונות, בניית קו מלונות חדש ומודרני בקו חוף אחר שלא נמצא בסכנת הצפה והריסת המלונות הנמצאים על קו החוף כיום. כל אחת מן החלופות צפויה היתה לעלות מיליארדי שקלים למשלם המסים. השר אלי ישי הצטרף אמש לשר להגנת הסביבה והודיע כי גם משרד הפנים תומך בפתרון הקציר. עבודת התשתיות אמורה להימשך כשנתיים, ויחלפו שש שנים עד שפעולת הקציר תייצב את גובה המפלס.

 

המשרד להגנת הסביבה, התאחדות מלונות ים המלח, מפעלי ים המלח, המועצה האזורית תמר והארגונים הירוקים לחצו על בחירה בפתרון הקציר.

 

השאלה הבאה העולה בעקבות ההכרזה היא שאלת המימון. עד היום השתתפו מפעלי ים המלח ב־%39.5 מהמימון של הגנות הביניים - שכללו סוללות המקיפות את הבריכה ומערכת משאבות לניקוז מי תהום באזור המלונות. יתרת המימון הגיעה מהמדינה, מהמועצה האזורית ומהתאחדות בתי המלון. נראה כי במסגרת העסקה הנרקמת לאופן תקצוב הקציר, מפעלי ים המלח יגדילו את השתתפותם. לא ברור עדיין מה יקבלו בתמורה, אך קיימים מגוון נושאים שהמפעלים מעוניינים לקדם, בהם הקמת תחנת שאיבה בדרום האגן הצפוני והקמת בריכה 6.

 

מלונות ים המלח ממוקמים על גדת בריכת אידוי ענקית השייכת למפעלי ים המלח. כתוצאה מתהליך הייצור עולה מפלס המים בבריכה בקצב של כ־20 ס"מ בשנה. בעקבות החלטת ממשלה מ־2006, הוטלה האחריות לטיפול בנושא על משרד התיירות. בהמשך הוקמה החברה הממשלתית להגנות ים המלח, שהעבירה בשבוע שעבר דו"ח הממליץ על פתרון הקציר כפתרון הסביבתי ביותר. ממשרד התיירות נמסר רק כי היום ימסור השר את המלצתו. 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x