$
גדעון בן נון

נפגש בספטמבר

האם וכיצד להתפתחויות בתחום המדיני תהיה השפעה על השקל-דולר

גדעון בן נון 07:1923.05.11

בשבועיים האחרונים אנו עדים לעליה של שער הדולר. העליה המעט מפתיעה לאור האמונה הרווחת בדבר המשך התחזקות השקל, היתה ברובה התאמה להתאוששות של המטבע האמריקני בעולם. אין זה סוד כי המטבע הישראלי הוא הפייבוריט של משקיעים וספקולנטים בארץ ובעולם. אלו נוהרים אליו ומחזקים אותו, על אף ההתנגדות ופעולות המנע של בנק ישראל. אם בוחנים את הגורמים הכלכליים המשפיעים ואת הנטיה החיובית כלפי השקל, הרי שנראה כי מגמה זו דינה להמשך.

 

הספקולנטים, היבואנים והיצואנים צופים אל ספטמבר השנה. בספטמבר הרשות הפלסטינאית מתכוונת ללכת ב"דוקטרינת בן גוריון" ולהכריז באופן חד צדדי על הקמת מדינה. המעמד המשפטי והריבונות שתהיה לישות הזו אינם ברורים.

 

מדיניות שלילית לשקל

 

גם לא ברור כיצד הדבר ישפיע עלינו ועל האיזור. התחזיות ברובן פסימיות והחשש העיקרי הנפוץ היום בקרב הציבור והפעילים בשוק ההון, הוא שההכרזה תערער את היציבות באיזור, תכניס את ישראל לבידוד מדיני, תעורר אינתיפאדה שלישית ותאפשר לגורמים הקיצוניים ביותר באיזור להתחזק ולהקיף את ישראל תוך זמן קצר בטבעת מאיימת, חמושה היטב.

 

הרעיון הפלסטיני הוא שבמידה ותהיה הכרה בינלאומית במדינה הפלסטינאית, הדיון ביחסים בין מדינת ישראל לישות שתקום יעבור במיידי מהמישור המוסרי, למישור המשפטי. בהקשר זה יש כמה שאלות. האם בכלל תהיה הכרה במדינה? מדינות מפתח מתנגדות למהלך, בינהן ארה"ב, גרמניה, צרפת ואיטליה. הדבר מקטין את הסיכויים להצלחת המהלך.

 

שאלה נוספת היא האם ההכרזה היא בהכרח שלילית? לאחרונה ראינו לא מעט שינויים בסדרי עולם שנראו תחילה כשליליים, אך לאחר מכן התבררו דווקא כהזדמנות. האם ההכרזה המתקרבת היא אחד מאותם מצבים?

 

כלל לא ברור אם הדבר הוא שלילי או חיובי, בוודאי לא למי שאינו מצוי ברזי התהליכים הללו, או במילים אחרות, רובנו. אבל דווקא הדיעות של אנשי המקצוע וההערכה בתחום הביטחוני-מדיני, בהם ראש השב"כ היוצא יובל דיסקין, הוא שהמשמעויות הן שליליות ביותר. אם הדבר יצלח, הרי שישראל חשופה ללחץ בינלאומי וליציאה של מט"ח. ההשפעה היא כמובן פיחות השקל ביחס לדולר.  

 

העסקה של אובמה מספקת מוצא

 

למהלך המדיני המתחדש של ארה"ב והנשיא אובמה יש משקל עצום במישור זה ונראה כי הוא מספק מוצא למדינת ישראל מהפלונטר ההולך ונקשר בהקשר למהלך הפלסטיני. ההצהרה המשותפת שלו ושל רה"מ נתניהו מציגה עסקה תפורה היטב, על פניו מאוזנת ומלאת הגיון.

 

בהצהרתו אובמה ציין חמש נקודות עיקריות: ארה"ב מתנגדת בתוקף לגרעין איראני, ארה"ב מחוייבת לבטחונה של ישראל באופן שאינו ניתן לערעור, אין הגיון בהכרזה החד צדדית של הפלסטינים,  יש חילוקי דעות בין ישראל וארה"ב אך אלו חילוקי דיעות בין ידידים ותהיה נסיגה לקווי 67' עם חילופי שטחים, הכרה פלסטינית במדינת ישראל, חמאס לא יהיה הפרטנר וכו'.

 

אם נלך מהסוף להתחלה, נקבל את הדבר הבא: ארה"ב מציעה תכנית שלום, שקשה לישראל לקבל אותה אבל אלו חילוקי דעות שניתן לפתור, כאשר בתמורה, ארה"ב תתנגד להכרזה החד צדדית, ארה"ב אחראית לבטחון מדינת ישראל, ארה"ב תסייע לפעול נגד הגרעין האיראני, שזו הבעיה העיקרית שלכם, שם בישראל. נראה כי יש כאן עסקה שישראל יכולה לקבל. לאחר חריקות והצגות מתאימות לטובת ציבור הבוחרים, יש להניח כי ממשלת ישראל תלך בתלם הבלתי מתפשר שהוצג לפניה.

 

ונחזור לנושא ספטמבר. אחת המשמעויות כאמור היא שההכרזה החד צדדית הפלסטינית- תרד מסדר היום. ירידתה תוריד את הלחץ מהשקל ומשוק המניות המקומי. כך הדיון לגבי שער הדולר בארץ חוזר תחילת המאמר: השפעת השינויים בדולר בעולם.

 

התהליכים המדיניים אינם ברורים ויתרה מכך, נראה כי הכרזה חד צדדית של הרשות הפלסטינאית, מוטלת בספק. לכן נראה כי השפעתם על פיחות השקל לא תהיה. כנראה שהיא גם לא הכרחית, לאור תחילת ההתאוששות של הדולר בעולם.

 

ד"ר גדעון בן נון הוא מנכ"ל שקל אג'יו מקבוצת שקל, המתמחה בניהול סיכונים ובניהול עושר משפחתי

בטל שלח
    לכל התגובות
    x