$
דו"ח המבקר 2011

"הליך מימוש תיק המניות של אוניברסיטת ת"א היה פגום"

מבקר המדינה מצא גם ליקויים באופן מינוי נושאי משרה בכירים למוסדות האוניברסיטה לרבות היו"ר לשעבר ליאורה מרידור; מעורבותו של איש העסקים אלפרד אקירוב, חבר הוועד המנהל במו"מ להקמת מעונות מעוררת חשש לניגוד עניינים והדחת הנשיא הקודם, פרופ' צבי גליל, נעשה בחופזה ובניגוד לחוקה

נעמה סיקולר 16:1117.05.11

הליך קבלת ההחלטות שהוביל למימוש תיק המניות של אוניברסיטת תל אביב ולהפסד של 70 מיליון שקל, היה פגום. האופן בו מונו נושאי משרה בכירים למוסדות האוניברסיטה לרבות היו"ר לשעבר ליאורה מרידור, היה לקוי. מעורבותו של איש העסקים אלפרד אקירוב, חבר הוועד המנהל במשא ומתן להקמת מעונות מעוררת חשש לניגוד עניינים והדחת הנשיא הקודם, פרופ' צבי גליל נעשה בחופזה ובניגוד לחוקת האוניברסיטה.

 

בדו"ח חריף על אוניברסיטת תל אביב מתאר מבקר המדינה שורה של מחדלים שליוו את הליכי קבלת ההחלטות באוניברסיטה הכי גדולה בארץ.

 

תיק ההשקעות של האוניברסיטה

 

במרץ 2009 הובילה יו"ר הוועד המנהל היוצאת הד"ר ליאורה מרידור את אוניברסיטת תל אביב, למימוש תיק המניות ומרבית תיק האג"ח הקונצרני, ההחלטה התקבלה בניגוד לעמדת ועדת ההשקעות שהתפטרה במחאה.

 

המהלך השנוי במחלוקת שנחשף לראשונה ב"כלכליסט" עומד במרכז דו"ח מבקר המדינה שקובע כי בהליך שקדם להחלטת המימוש נפלו "פגמים וטעויות" מצד הוועד המנהל של האוניברסיטה ומצד מרידור עצמה וכי על האוניברסיטה לבחון ביסודיות את המתכונת הראויה לקבלת ההחלטות בעניין מדיניות ההשקעות ואת סמכויות ועדת ההשקעות.

 

האוניברסיטה מנהלת את כספי התרומות שהיא מקבלת "כקרנות צמיתות" -משקיעה את הקרן ונהנית מפירות ההשקעה. בתחילת 2009 נקלעה האוניברסיטה לגירעון בהיעדר וכספי הקרנות הצמיתות שלה התקרבו ל"קו האדום" סכום הקרן שבגינו היא מחויבת לתורמים. על הרקע הזה התקבלה החלטה שנויה במחלוקת בניגוד לעמדת וועדת ההשקעות, לממש את האחזקה במניות ובאג"ח הקונצרני בהיקף של כחצי מיליארד שקל מתוך תיק של 1.78 מיליארד שקל. על פי מסמכיה של האוניברסיטה עצמה הביאה ההחלטה להפסד של 70 מיליון שקל (נכון לספטמבר 2009 חצי שנה לאחר המימוש).

 

דו"ח מבקר המדינה מתאר שורה של פגמים שנפלן בהחלטה על מימוש התיק למן הרגע הראשון - חברי וועדת ההשקעות התבקשו לממש את התיק על סמך החלטת הנהלה שאין לה כל עיגון בפרוטוקולים. החלטות בנושא תיק ההשקעות שמורות בדרך כלל לוועדת ההשקעות אולם חוסר בהירות ביחס ליחסי הגומלין בין המוסדות השונים אפשרה לוועד המנהל לקבל החלטה המנוגדת לחוות הדעת המקצועית ואף מבלי שהיו בידיו פרטים מלאים ולדברי המבקר "ספק אם יכל לקבל החלטה מושכלת בנושא".

 

ליאורה מרידור ליאורה מרידור צילום: מיכאל קרמר

 

המבקר מתאר כיצד שכנעה מרידור את חברי הוועד המנהל לקבל את ההחלטה תוך שהיא מתריעה מפני "קנס" שתיאלץ האוניברסיטה לשלם אם תרד יתרת ההשקעות בקרנות הצמיתות אולם לחברי הוועד לא הוסבר (והם גם לא דרשו לדעת) מהי המשמעות של אותו הקנס.. ההחלטה התקבלה ללא הצבעה מסודרת והגם ששיקפה את דעתה של מרידור ואת דעת מרבית החברים, התקבלה בניגוד לחוקת האוניברסיטה. התנגדות של לפחות חבר וועד אחד לא מצאה את ביטויה בפרוטוקול.

 

אלא שגם לאחר החלטת הוועד המנהל המשיכה וועדת ההשקעות להתריע מפני המהלך ואף ביקשה לעכב אותו עד לפגישה עם בין היו"ר שלה לבין מרידור אולם פגישה שכזו לא התקיימה. בינתיים בהוראת מרידור מימש סמנכ"ל הכספים של האוניברסיטה את התיק ובמחאה התפטרו חברי וועדת ההשקעות - עמוס ספיר, אלדד תמיר, ארנון טיברג, פרופ' ליאו ליידרמן, פרופ' רוני עופר ופרופ' יאיר אורגלר. המבקר קובע כי בכל אותה העת לא חזרה מרידור לוועד המנהל לעדכן כי ועדת ההשקעות מתמידה בסירובה נגד מימוש התיק וכי ההחלטה לבצע את המהלך בכל מקרה התקבלה אך ורק על ידה ללא התערבות של המנכ"ל והנשיא דאז.

 

המבקר קובע כי אם האוניברסיטה היתה מיישמת ולו מקצת מההנחיות שניתנו לה בדו"ח קודם משנת 2006 בנוגע לניהול השקעותיה כמו למשל גיבוש נהלים לוועדת ההשקעות ייתכן וחלק מהטעויות היו נמנעות. ביקורת מופנית כלפי האוניברסיטה גם על כך שהיא מתמידה בסירובה לרשום כהקדשות את רוב הקרנות הצמיתות אצל רשם ההקדשות במשרד המשפטים מה שנדרש לדעת המבקר על מנת "לאפשר פיקוח ציבורי עליהן".

 

ביקורת מופנית גם כלפי ות"ת - הגוף המתקצב של האוניברסיטאות שלדברי המבקר אף שהתבקש לעשות זאת טרם קבע כללים מנחים לניהול ההשקעות באוניברסיטאות.

 

בכירים לא הצהירו על הקשרים העסקיים ביניהם

 

פרק נוסף בדו"ח מבקר המדינה עוסק במינויים של נושאי משרה באוניברסיטה. ומוצא ליקויים בהליך מינויה של מרידור לתפקיד יו"ר הוועד המנהל וכן במינויים של חברים נוספים לוועד הנובעים מכך שהאוניברסיטה לא קבעה נהלים פרטניים למניעת ניגוד עניינים.

 

מרידור מונתה במרץ 2009 לתפקיד. בחרה בה וועדת איתור שבה היה חבר איש העסקים אלפרד אקירוב, חבר בוועד המנהל של האוניברסיטה ובעל השליטה בחברת אלרוב. מרידור שימשה במקביל כדירקטורית חיצונית באלרוב אולם לא היא ולא אקירוב דיווחו על כך בשום שלב. המבקר מציין כי ועדת החיפוש ראיינה רק את מרידור, לא שהשוותה בינה ובין מועמדים אחרים ורק שבחרה במרידור לתפקיד בכלל ביקשה ממנה להגיש קורות חיים.

 

ליקויים נוספים נמצאו בהליך מינויים של פרופ' בולסלב גולדמן וד"ר שוקי גלייטמן לוועד המנהל שהתנהלו ללא פרוטוקולים מסודרים. גם כאן מצביע המבקר על זיקות עסקיות וחברתיות בין השניים לבין מרידור ואקירוב חברי וועדת החיפוש.

 

שלושת המינויים אושרו בהצבעה גלויה, אף שלפי החוקה נדרש היה לאשר את המינוי בהצבעה חשאית.

מבקר המדינה קובע כי הרכב נציגי הציבור בוועד המנהל של האוניברסיטה לא היה מגוון מספיק ונסמך רק על אנשי עסקים מה שאולי תורם לשיתוף הפעולה אבל עלול לסכל את האפשרות לדיאלוג פורה.

 

מעונות הסטודנטים

לפני כחודש ימים, וחודשיים בלבד לפני סיום כהונתו כחבר בוועד המנהל של האוניברסיטה, התפטר אלפרד אקירוב מתפקידו. כעת, עם פרסום הדו"ח מתבררת הסיבה שכן מבקר המדינה קובע כי אקירוב עמד בעניין זה "למצער בפוטנציאל לניגוד עניינים".

 

אלפרד אקירוב אלפרד אקירוב צילום: עמית שעל

 

אקירוב היה זה שעמד בראש צוות המשא ומתן מול הזכיין בפרויקט ה-BOT חברת שיכון עובדים, שהכנסות הצפויות ממנו ברוטו בתקופת הזיכיון (25 שנה) נאמדו בכמיליארד שקל (165 מיליון שקל נטו). אלא שאקירוב לא דיווח בשום שלב כי חברת סולל בונה חברה אחות של חברת שיכון עובדים שתבנה את המעונות היא גם החברה שבנתה בעבורו במקביל פרויקט בנייה בשכונת ממילא בירושלים. אקירוב השתתף בארבע פגישות מול היזם ואף בדק את תנאי המכרז באמצעות חברה חיצונית מבלי לדווח על הזיקה ובתיקי האוניברסיטה גם לא ניתן למצוא תיעוד לאותה הבדיקה וממצאיה שנמסרו על ידי אקירוב רק בעל פה.

 

המבקר קובע כי גם לאחר שנשיא האוניברסיטה הקודם, פרופ' צבי גליל, התריע על החשש מניגוד עניינים ודרש כי הנהלת האוניברסיטה תוביל אותו ולא אקירוב, לא מצאו לנכון חברי הוועד המנהל ואף היועצת המשפטית, לבחון את הנושא. אקירוב מצידו סירב לוותר על המינוי כיו"ר צוות המשא ומתן ולשמש יועץ בלבד לפרויקט ובמקביל נערכו יחסיו עם גליל והוא התריע בפניו כי ידאג לסיום תפקידו.

 

מבקר המדינה מסביר כי אקירוב טען בפניו כי זהות החברה שבנתה את פרויקט ממילא היה ידוע לכל וכי פעל בהתנדבות לטובת האוניברסיטה ובתום לב. וכך אף שהמבקר מקפיד שלא לקבוע כי אקירוב פעל לקידום עניינו האישיים בכלל ובניגוד לטובתה של האוניברסיטה בפרט, הוא בהחלט מוצא "חשש לניגוד עניינים".

 

המבקר מציין כי למרות ש"בשנים האחרונות הורחבו מאוד קשרי האוניברסיטה עם גורמים פרטיים וציבוריים מתחומים שונים" ובמקביל הגבירה חוקת האוניברסיטה את כוחו של הוועד המנהל, חבריו "לא הפנימו די הצורך את העובדה ששינויים אלה מחייבים אותם לנקוט את כל הצעדים הדרושים כדי שלא ייקלעו למצבים של ניגוד עניינים".

 

הדחת הנשיא

 

במקביל לאירועי מעונות הסטודנטים ותיק ההשקעות, הודח גם נשיא האוניברסיטה הקודם, פרופ' צבי גליל. הפיטורים אירועו בסוף ישיבת וועד מנהל בחודש יוני 2009 המבקר שלא בדק את תפקודו של גליל אלא רק את הליך ההדחה מוצא בו "ליקויים" וקובע כי מדובר בהליך שהיה לכאורה התפטרות ולמעשה הדחה.

 

פרופ' צבי גליל פרופ' צבי גליל צילום: טל שחר

 

לדברי המבקר הדחת אותה הובילה מרידור ושבה תמך גם אקירוב נעשתה בחפזה ושלא בהתאם לחוקה וכי עד היום יש שתי גרסאות שונות ביחס אליו. לדברי המבקר מרידור לא דיווחה מבעוד מועד למוסדות האוניברסיטה על כוונותיה ולא התייעצה איתם הגם שראוי היה לעשות כן לנוכח העובדה שמדובר בנושא מהותי.

 

תקינות ההליך גם נפגעה לדברי המבקר משום ששניים מהחברים (פרופ' גולדמן וד"ר גלייטמן) נכנסו לתפקידם רק סמוך למועד ישיבת ההדחה ולמרות זאת תמכו בהפסקת הכהונה. גם כאן ההחלטה. לא התקבלה בהצבעה חשאית כנדרש בחוקה.

 

יחד עם זאת, מבקר המדינה מציין כי למרות התקלות וליקויים החמורים "לא נעלם מהעין שחברי הוועד המנהל של האוניברסיטה, ובכללם יושבת הראש לשעבר ד"ר מרידור וחבר הוועד אקירוב, פעלו מתוך כוונה לסייע לאוניברסיטת תל-אביב".

 

תגובת האוניברסיטה

 

מאוניברסיטת תל אביב נמסר בתגובה: "בעקבות הנסיבות שהובילו לסיום כהונתו של הנשיא הקודם, האוניברסיטה בחנה מחדש את מערכת האיזונים בין חבר הנאמנים, הוועד המנהל והסנאט. בעקבות הלקחים שהופקו, נעשו שינויים בחוקת האוניברסיטה ובסדרי העבודה של ועדות המינויים, העולים בקנה אחד עם המלצות דוח מבקר המדינה".

 

לעניין ההשקעות: "בעקבות דוח מבקר המדינה, יישמה האוניברסיטה את ההמלצות הנוגעות לסדרי עבודה והשינויים המתחייבים בנוהל השקעות. ועדה מיוחדת שהוקמה על ידי הות"ת בוחנת בימים אלה את הסוגיה. לאחר פרסום מסקנותיה ואימוצן על ידי הות"ת,, תפעל האוניברסיטה ליישומן".

 

מאלפרד אקירוב נמסר בתגובה: "ביחס למעורבות בפרויקט מעונות הסטודנטים: בשום שלב לא פעלתי בניגוד אינטרסים. מוניתי לנהל את המשא ומתן בעניין לאחר ששיכון עובדים כבר זכתה במכרז ועל רקע הכישורים והידע שלי. מעולם לא ישבתי לדון לבד עם החברה על התנאים להקמת המעונות. המבקר קובע שלא עשיתי משהו שאסור היה לי לעשות ולפיכך לא היה פה לא חשש לניגוד עניינים ובטח שלא ניגוד עניינים.

  

אקירוב גם דוחה את הביקורת על כך שהיה חבר בוועדת החיפוש לתפקיד יו"ר הוועד המנהל מבלי להצהיר על קשריו הקודמים עם ליאורה מרידור, יו"ר הוועד הנבחרת ודירקטורית בחברת אלרוב שבשליטתו. "כשאני צריך לחפש מועמד לתפקיד מסוים, אני אביא את האדם הכי טוב שאני מכיר.

  

ביחס, למעורבותו בהדחת הנשיא הקודם של האוניברסיטה פרופ' צבי גליל אמר אקירוב: "הודעתי מראש שאצביע ביחד עם חברי הסגל והם הצביעו נגד גליל ובעד ההדחה, אם הם חשבו שהוא לא מתאים, מי אני שאפקפק בכך".

 

פרופסור צבי גליל, נשיא אוניברסיטת תל אביב לשעבר והיום יושב ראש ביה"ס היוקרתי למיחשוב ג'ורג'יה טק באטלנטה ארה"ב, בירך על עבודתם הנאמנה של מבקר המדינה וצוותו שהוציאו לאור ליקויים חמורים בהתנהלות הוועד המנהל של אוניברסיטת תל אביב בעת כהונתם של מר דוב לאוטמן וד"ר ליאורה מרידור, והצביעו על הצעדים הנדרשים על מנת למנוע את הישנותם.

 

גליל ציין כי רוב חברי הוועד המנהל המצוינים בדו"ח הסיקו את המסקנות ועזבו. אולם המלאכה עדיין מרובה לחזק ולתקן את חוקת אוניברסיטת תל אביב תוך מתן ייצוג הולם לחבר הנאמנים, לסגל ולסטודנטים, ולהנחיל בה מנהל תקין.

 

"אני מודה לוועדה הבין-סנאטית (ועדה של הסנאטים, בהם מיוצגים חברי הסגל של כל האוניברסיטאות - נ"ס) שהביאה את הנושא לתשומת לב המבקר, ולמבקר המדינה ולצוותו המיומן, שהוכיחו פעם נוספת כי משרד מבקר המדינה הינו מוסד איתן של מוסר אתי והשגחה על מינהל תקין".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x