$
אמיר ארגמן
אמיר ארגמן אנליסט אופנהיימר דעות אנליסט המאקרו הבכיר בבנק ההשקעות אופנהיימר ישראל לכל הטורים של אמיר ארגמן אנליסט אופנהיימר דעות

המופע של ביג בן

שלוותו של הנגיד האמריקאי העפילה על חולשת הכלכלה

אמיר ארגמן 09:4229.04.11
רביעי היה יום חג כמעט כמו החתונה היום של הנסיך הבריטי והגברת מידלטון. כל השוק ציפה בכיליון עיניים למוצא פיו של נגיד הבנק המרכזי של ארה"ב, מר בן ברננקי, מתוך ניסיון להבין מה צופן העתיד בכל הנוגע לכיוון הריבית וחשוב מכך, תוכניות רכישת הנכסים של הפד.

 

בהודעת הפד הרשמית היה ניתן למצוא הבדלים מרכזיים מההודעה הקודמת. ראשית, הפד קבע הפעם כי ההתאוששות הכלכלית נמשכת בקצב מתון וזאת ביחס לקביעה כי ההתאוששות היא חזקה יותר בפעם הקודמת. בנוגע לאינפלציה נכתב כי הפד שומר על הערכתו כי הציפיות האינפלציוניות ארוכות הטווח נשארו יציבות וכי האינפלציה עדיין ברמות נמוכות, אך יש לציין כי הוא הוסיף את המשפט שהאינפלציה הרימה את הראש בחודשים האחרונים.

 

על תוכנית רכישת הנכסים נרשם שינוי מהותי: הפד קבע בפעם הקודמת כי הוא יעקוב אחר קצב הרכישות ואחר סך גודל המאזן על מנת לשמור על אינפלציה ולעודד תעסוקה. בהודעה הנוכחית הוא כתב כי יבחן את גודל המאזן והרכבו ביחס לאינפורמציה שתגיע ועל מנת לשמור על יעדי האינפלציה והתעסוקה.

 

אודה ולא אבוש כי לא התאפקתי וראיתי את כל מסיבת העיתונאים שליוותה את הודעת הפד והיו לי רשמים מאוד ברורים שכמובן שלא אחסוך מכם:

יו"ר הפד, בן ברננקי. השוק מרוצה ממה שהוא קיבל יו"ר הפד, בן ברננקי. השוק מרוצה ממה שהוא קיבל צילום: בלובמרג

 

• מבחינת האווירה, מדהים היה לראות עד כמה קהל העיתונאים היה "שבוי" וחסר כל ביקורת מהותית ונוקבת על הצעדים וההשלכות של צעדי הפד.

 

• מי שבחן את תגובת השוק למסיבת העיתונאים יכול היה לראות כי השוק בסך הכל די מרוצה ממה שהוא קיבל. ראינו דולר יורד, מחירי סחורות עולים, זהב עולה ושוקי מניות חיוביים. למעשה קיבלנו את מה שראינו בכל השנתיים האחרונות.

 

מדוע זה קרה? הסיבה המרכזית להערכתי היא הסנטימנט ששידר ברננקי, למרות שכביכול הודיע על סיומה של ההרחבה הכמותית ביוני הקרוב. הפד משדר כי הוא עדיין לא מוטרד באופן מהותי מהתהליך האינפלציוני וכי הוא עדיין באזור הנוחות מבחינתו. הפד שידר כי הצמיחה נמשכת אם כי בקצב מתון יותר, מה שמבחינת השוק מהווה בשורה טובה כי היא משדרת המשך רמת ריבית נמוכה ופוטנציאל להרחבה כמותית נוסף. הפד הבהיר גם בצורות שונות כי הדולר הנחלש לא מטריד אותו ואפילו בקשה מהקהל להתייחסות לדו"ח האזהרה של S&P לא גרמה לו להזיע והוא הגיב באומרו שחברת הדירוג לא הוסיפה לידיעתו דבר. ברמה הכוללת הסנטימנט החיובי והנינוח של ברננקי שיחק לדעתי תפקיד משמעותי בתפישה של השוק את דבריו.

 

• מדהים היה לראות כי יו"ר הפד, האמון על יציבות אינפלציונית ותעסוקה מלאה מכוח החוק ממשיך להגדיר את הצלחת תוכניות ההרחבה הכמותית ברמת מחירי המניות ושוקי האשראי (המנדט השלישי והתיאורטי שהמציא לעצמו ללא אישור הקונגרס).

 

• ברננקי התייחס בחריפות גדולה יותר לנושא הגרעון הפיסקלי של ארה"ב והגדיר זאת כבעיה המרכזית שלהם, אבל גם כאן נתן הנחה גדולה וייחס את הבעייתיות ל"טווח הארוך". כמה נוח.

 

• הפד אגב שינה את התחזיות שלו פעם נוספת תוך שהוא מקטין את רמת הצמיחה בשנת 2011 (עדיין, לרמה אופטימית מדי להערכתי), העלה משמעותית את תחזיות האינפלציה ושיפר את תחזיות האבטלה.

 

• המונח "תקופה ממושכת" נשאר עדיין בהודעת הפד ביחס לרמת הריבית הנמוכה. החידוש הפעם היה שברננקי אמר שהעלאת הריבית תבוא בכ"שתי החלטות ריבית אחרי שהמונח תקופה ממושכת יירד מההודעה של הפד". אל תדאגו - יש עוד זמן.

 

• ההרחבה הכמותית - ברננקי אמר כי להערכתו סיום התוכנית לא ישפיע באופן מהותי על השווקים. זו לא הפתעה וידוע כי זוהי עמדתו של הפד (המוטעית להערכתי). ברננקי ציין כי אמנם הוא יפסיק להגדיל את המאזן אבל ישקיע מחדש את התזרימים מני"ע הכלולים במאזן שלו. המשמעות היא (לרווחת השוק) שההשפעה של הפסקת התוכנית תהיה באמת ככל הנראה מתונה יותר. ברננקי אף אמר מפורשות כי בבוא העת ישקלו להפסיק להשקיע מחדש את התזרימים בתור צעד ראשון של הידוק מוניטרי.

 

• החלק המאכזב היחיד מבחינת השוק היה שברננקי התייחס מפורשות לכך שהוא לא עושה את ההרחבה הכמותית השלישית בגלל שהמחיר יכול להיות גבוה מדי מבחינת המנדט הראשון שלו של שמירת רמת האינפלציה. המשמעות היא שהכלכלה תצטרך להאט באופן מהותי כדי שהמחשבות על הרחבה כמותית נוספת יעלו על פרק. חשוב לשים לב לאבחנה זו ולהבין שמסיבות כאלו ואחרות ברננקי הבין שכרגע הוא מוריד את הרגל מהגז אלא אם האוטו יתחיל להאט באופן מהותי שוב.

 

לסיכום, אין הפתעות גדולות ורוב הדברים היו בהתאם לציפיות. הערכתי היא כי בשלב המיידי זה לא ישפיע מהותית על השוק והחשש הוא כי הפד יפסיק להגדיל את המאזן, כאשר גם כאן הבשורה הרעה מתמתנת בגלל החלטת הפד להמשיך ולהשקיע מחדש את התזרימים המתקבלים.

 

הכותב הוא אנליסט המאקרו הבכיר של בנק ההשקעות אופנהיימר ישראל
בטל שלח
    לכל התגובות
    x