$
אמיר ארגמן
אמיר ארגמן אנליסט אופנהיימר דעות אנליסט המאקרו הבכיר בבנק ההשקעות אופנהיימר ישראל לכל הטורים של אמיר ארגמן אנליסט אופנהיימר דעות

סאב-פריים 2

מבט מדוקדק בשיפור באשראי הצרכני בארה"ב מגלה את זרעי המשבר הבא

אמיר ארגמן 07:5215.04.11
אחת הסיבות המרכזיות לכך שאני מסויג לגבי המשך הצמיחה של כלכלת ארה"ב בעתיד הקרוב היא צירוף של דומיננטיות הצרכן בכלכלת ארה"ב, קיפאון/שיפור מתון בשוק העבודה (יצירת משרות ועלייה בשכר) ותהליך הקטנת המינוף והאשראי של משקי הבית בארה"ב. זו הסיבה שבחודשים האחרונים ממהרים רבים לחגוג את הבשורה שהאשראי הצרכני בארה"ב רשם תחתית והתחיל לגדול. מסקנת ניתוח שטחי זה הוא שאם השורה התחתונה גדלה משמע הצרכן חזר לקחת הלוואות והנה תיכף תוכל כלכלת ארה"ב להתרומם עם רוח גבית של צרכן שחוזר לקנות ככל יכולתו. כאילו שזה לא מה שהכניס אותם למשבר מלכתחילה.

  

אותו ניתוח פשטני ושטחי מתבסס כאמור על סך האשראי הצרכני בארה"ב המתפרסם ואשר הראה בחודשים האחרונים מגמה של עלייה. הסיבה לעלייה זו היא בעיקר מרכיב האשראי הלא מתחדש (בעיקר הלוואות סטודנטים והלוואות רכב) שהראה עלייה בעת האחרונה. בחינת הנתונים מראה שמקור החגיגה לכך שבחודשים האחרונים אנו רואים עלייה, הנה העלייה בסך יתרת האשראי הצרכני הלא מתחדש.

 

והנה מגיע האבל... אם אנו בוחנים את המגמות בתוך המרכיבים של האשראי הצרכני נמצא כי האשראי המתחדש (revolving credit) יורד כמעט ללא הפסקה במשך יותר משנתיים וממשיך לרדת. אשראי זה מייצג בעיקר את האשראי שלוקח הצרכן דרך שימוש בכרטיסי אשראי. כמו כן, האשראי הלא מתחדש שמקורו אינו בממשלת ארה"ב נמצא גם הוא במגמת ירידה רציפה שאפילו גדולה בעוצמתה מהירידה באשראי המתחדש.  

 

אז איך בכל זאת אנו רואים את האשראי הלא מתחדש עולה ואפילו את סך האשראי הצרכני עולה בצורה מתונה בחודשים האחרונים? התשובה היא ברכיב האשראי שכולל את הלוואות הצרכן שניתנו על ידי הממשלה הפדראלית והסוכנות הממשלתית לשעבר Sallie Mae שעוסקת במתן הלוואות סטודנטים.

 

בדומה להרבה סיטואציות אחרות אנו מגיעים שוב למסקנה שה"התאוששות" היא יציר כפיה של ממשלת ארה"ב. במאמר מוסגר אציין כי לאחרונה קראתי כתבה ב CNBC שמציינת כי סך הלוואות הסטודנטים חצה כבר את רף טריליון הדולר בארה"ב, מה שמעלה את השאלה מהיכן בדיוק אמורים הסטודנטים הללו להחזיר את חובם בהנתן שוק עבודה לא פשוט בארה"ב... האם מדובר בסאב פריים שני? ימים יגידו. 

 

בכל מקרה זיכרו בפעם הבאה כשהנתון של אשראי הצרכני בארה"ב מתפרסם להציץ גם על המרכיבים ולא רק בכותרות של המדיה.

 

על אינטגרטי וברננקי

 

פרופסור ילן (Yellen) היא כלכלנית ידועה ופרופסור לכלכלה שהיום משרתת בתפקיד נכבד של Vice Chair of the Board of Governors of the Federal Reserve System או במילים אחרות סגניתו של מר ברננקי. היא נחשבת לאחת מהמצדדות בהקלה מוניטארית ושייכת ללא כל ספק לאסכולה של יו"ר ברננקי. לפני מספר ימים נשאה גברת ילן דברים ובתוכם כמה אמירות חשובות שכדאי להתעכב עליהן:

  

"העלייה במחירי הנפט ושאר חומרי הגלם עד כה אינם מהווים סיבה מספקת למדיניות מוניטארית מצמצמת של הבנק המרכזי בארה"ב". ובעברית: הלחצים האינפלציוניים הינם זמניים, ובכך היא מצטרפת לדעתו של מר ברננקי. הסיבה המרכזית לכך שלא תהיה אינפלציה היא העדר עלייה בשכר הריאלי בשוק העבודה בארה"ב. אני חייב לציין כי אני לשם שינוי מצטרף לדעתם זו.

 

"אין בכוחה של עליית המחירים הזו להיתרגם ללחצים אינפלציוניים שיפריעו לצרכן או שיסיטו את כלכלת ארה"ב ממתווה הצמיחה בו היא נמצאת". במילים אחרות, מתכוונת סגנית היו"ר שהיא למעשה לא רואה דרך בו החברות מצליחות להעלות מחירים ובכך לגלגל את נטל עליית חומרי הגלם על הצרכן הסופי.

 

"המאמץ של הפד להזרים כסף לכלכלת ארה"ב הוא לא האשם בעליית מחירי הנפט ושאר חומרי הגלם". לדבריה הביקושים הגדלים מהמדינות המתפתחות ובעיקר מסין הם האשם העיקרי.

 

 אני אמנם לא פרופסור אבל מי שמכיר את הנתונים מכיר את הקורלציה הכמעט מושלמת בין מחירי הסחורות ובין רכישת הנכסים על ידי הפד. עד כאן לגבי יושרה מקצועית.

 

הכותב הוא אנליסט המאקרו הבכיר של אופנהיימר ישראל

בטל שלח
    לכל התגובות
    x