$
אמיר ארגמן
אמיר ארגמן אנליסט אופנהיימר דעות אנליסט המאקרו הבכיר בבנק ההשקעות אופנהיימר ישראל לכל הטורים של אמיר ארגמן אנליסט אופנהיימר דעות

נקודת מפנה בארה"ב?

מבט לפרטי דוח התעסוקה בארה"ב מגלה מציאות לא פשוטה לכלכלה האמריקאית

אמיר ארגמן 07:4108.04.11

דוח התעסוקה לחודש מרץ 2011 היה כצפוי חיובי בסיכומו של דבר. באחד מפרסומינו ללקוחותינו באמצע שבוע שעבר ציינו כי גביית המיסים במקור מצביעה על כך שחודש מרץ התאפיין בגיוסים נאים והמספרים של דוח התעסוקה אכן הצביעו על כך. להלן פירוט מעמיק של פרטי דוח התעסוקה שמצביעים על מגמה חיובית, אך עם דגלים אדומים שעדיין מטרידים ומעכירים על המסר הכללי שלו:

 

הנתונים היבשים הראו על תוספת של 216 אלף מקומות עבודה בארה"ב בחודש מרץ 2011, מעט מעל התחזיות של האנליסטים בשוק. גם נתוני שיעור האבטלה היו חיוביים בחודש מרץ 2011 עם ירידה מרמה של 8.9% ל-8.8% בעוד ששיעור ההשתתפות בכוח התעסוקה נשאר על מקומו. המשמעות היא שבחודש מרץ הירידה בשיעור האבטלה הייתה אמיתית ולא בגלל מניפולציות דיווחיות בדומה למה שראינו בחודשים קודמים.

 

שתי הנקודות המרכזיות שמקלקלות את נתוני הדו"ח הן מספר שעות העבודה השבועיות הממוצע ושכר העבודה הממוצע לשעה. שני אלה קפאו על מקומם ומעידים כי הנורמאליות עדיין לא כאן.

 

לפני שנעבור למישור הניתוחי של דוח התעסוקה נציין עוד כמה נתונים אינפורמטיביים חשובים:

 

  • המגזר הממשלתי ממשיך להיות בצד המפטר, כאשר כמות המשרות בסקטור זה ירדה בעוד 14 אלף מקומות. סקטור זה איבד כבר 86 אלף משרות מתחילת שנת 2011.

 

  • המגזר הפרטי אחראי כולו (ואף מעבר לכך) ליצירת המשרות, תוך שהוא רושם תוספת של 230 אלף משרות.

 

  • בחודשים האחרונים מביא הסקטור הפרטי רוח גבית לגיוסי כח אדם והממוצע של שלושת החודשים האחרונים עומד על כ-160 אלף משרות. זו בהחלט רמה מכובדת שהמשכה ייצור לחץ אמיתי וטוב על שיעור האבטלה כלפי מטה.

 

  • שיעור האבטלה – בשלב זה הוא זוחל כלפי מטה ובחודשים רבים הדבר נבע מכך שאנשים רבים נפלטו מכוח התעסוקה ומהסטטיסטיקה. בחודשיים האחרונים אנו רואים שינוי מגמה ונראה כי הייתה יציבות בשיעור התעסוקה, כשהירידה בשיעור האבטלה מעידה באמת על אנשים שעוברים מהצד המובטל לצד העובד. חשוב לציין כי התאוששות אמיתית של שוק העבודה תביא לעלייה בשיעור האבטלה שתעיד כי אנשים חוזרים ומחפשים עבודה ובכך חוזרים לשוק התעסוקה.

 

  • מציאת עבודה היא עדיין העבודה הכי קשה בארה"ב. אדם שפוטר בארה"ב נדרש בממוצע ל-39 שבועות עד שהוא מוצא מקום עבודה חלופי (עלייה מ-37.1 שבועות בחודש פברואר 2011). חמור מכך, מספר המובטלים שנמצאים במצב של העדר תעסוקה מעל 27 שבועות עומד כבר על 45.5% (!) וזוהי עלייה מרמה של 43.9% בחודש פברואר 2011.

 

  • לאחר חודש אחד בלבד של נחת בסקטור הבנייה חזר סקטור זה להיות בצד המפטר, כאשר מבט על מספר התחלות הבנייה ואישורי הבנייה מספיק כדי להבין שמצב זה ילווה אותנו עוד תקופה לא קצרה.

 

  • צד השירותים ממשיך להיות אחראי על רוב מוחלט של מקומות העבודה הנוצרים בארה"ב.

 

  • מספר העובדים הזמניים ממשיך לעלות. סך העובדים הזמניים שמוגדרים ככאלו שאינם מצליחים למצוא משרה מלאה מסיבות כלכליות עלה גם החודש מ-8.34 מ' ל-8.43 מ', עוד עדות למצוקה שעדיין אופפת את שוק התעסוקה בארה"ב.

 

חודש מרץ 2011 היה עוד חודש בכיוון הנכון ומרבית הפרמטרים היו טובים למדי. מנגד, בנתונים הטובים שזורים (עדיין) נתונים מטרידים שמעידים כי שוק התעסוקה בארה"ב משתפר אך רחוק ממצב נורמאלי גם בשנה הרביעית לאחר פרוץ המיתון הגדול.

 

בהעדר תחמוני דיווח למיניהם (לגבי שיעור ההשתתפות), דוחות תעסוקה בעוצמה כזו יביאו לשיפור ברור במצב התעסוקה, אך בקצב איטי למדי. הנתונים המאכזבים ביותר הם מספר שעות העבודה השבועיות והשכר הממוצע שקפאו על מקומם בחודש מרץ 2011.

 

שני נתונים אלו חשובים ביותר מאחר ויש להם השלכה ישירה על ההכנסה הפנויה של הצרכן בארה"ב. קיפאון של השכר בארה"ב עלול להביא למצב בו כאשר הממשלה תיסוג מהתמיכה העצומה שלה בצרכן, גם השיפור בתעסוקה לא יהיה מספיק למנוע פגיעה בכוח הקנייה של האזרח בארה"ב. בניגוד למדדי אווירה, בטחון ומצב רוח למיניהם נתון זה בהחלט חשוב, ובייחוד בתקופה בה ההוצאות הקשיחות (שכירות, מזון ואנרגיה) הופכות ליקרות הרבה יותר.

 

הכותב הוא אנליסט המאקרו הבכיר של בנק ההשקעות אופנהיימר ישראל

בטל שלח
    לכל התגובות
    x