$
בארץ

רובי ריבלין: "היוזמה של המכון לדמוקרטיה נחוצה להצלת הדמוקרטיה הפרלמנטרית"

יו"ר הכנסת דיבר בכנס שמתקיים ביוזמת הפורום לתיקון שיטת הממשל של המכון הישראלי לדמוקרטיה. בהצעה: הגדלת מספר הח"כים, חלוקת המדינה לאזורי בחירה, והצבת רף של 18 שרים

תומר אביטל 11:4528.03.11

היוזמה של המכון לדמוקרטיה נחוצה להצלת הדמוקרטיה הפרלמנטרית. אין לה תחליף". כך אמר הבוקר (ב') יו"ר הכנסת רובי ריבלין, בכנס מיוחד שעסק בנושא חיזוק הדמוקרטיה הפרלמנטרית. הכנס התקיים ביוזמת הפורום לתיקון שיטת הממשל של המכון הישראלי לדמוקרטיה, בשיתוף עמותת ישראלים להצלת

הדמוקרטיה.

 

לדברי ריבלין, ששיבח את היוזמה, "כאן אין ניסיון להחליט את השיטה מהיסוד, אלא ניסיון לטייב אותה. צריך מערכת שחותרת להשגת קונצנזוס לחברה המשוסעת". ריבלין הוסיף כי "הניסיונות הקודמים לתקן את השיטה הביאו אותנו אל פי התהום. רעיון הבחירה הישירה לראש הממשלה, שגם אני נתפתתי אליו כמעט וקברו את הכנסת. רק לאחרונה שמענו על הקמת ועדה קואליציונית מיוחדת שתדון בהצעות לשינוי השיטה. ההצעות הפכו לתעשייה לכל דבר".

 

שלמה דוברת, יו"ר הוועד המנהל של המכון הישראלי לדמוקרטיה, אמר כי "הכנסת במשבר: יש לובי וקבוצות לחץ, ישנם 4,000 הצעות חוק פרטיות שמוגשות בקדנציה כדי לזכות בכותרת, ושליש מהח"כים חברים ברשות המבצעת. לתופעות השלכות ארוכות טווח. הציבור מאבד אמון בשלטון לפי כל סקרי העומק", כך אמר הבוקר (ב') ,

 

דוברת הדגיש, כי "המדינה עומדת בפני אתגרים. המדינה היא חברה רב שבטית שמחפשת את המשותף להיותם פה במדינה אחת. לצד כלכלה פורחת, יש כאן את הפערים הגדולים ביותר בעולם המערבי, מערכת חינוך שנשארה מאחור, ומערכת בריאות שקורסת תחת העומס. המערכות נמצאות בפיגור דרמטי, ויש צורך במנהיגות ונחישות לביצוע וחשיבה ארוכת טווח".

 

לפי דוברת, הכנסת היתה אמורה להיות המקום בו עוסקים בנושאים הללו. "אנו זקוקים לשיטה פוליטית יציבה, אך אנו צופים בהיחלשות דרמטית בתפקוד המערכת הפוליטית. המערכת מעמידה ספינים תקשורתיים כתחליף לדיון מעמיק". לדבריו "רוב הדמוקרטיות המובילות הן דמוקרטיות פרלמנטריות. יש לחזק את השלטון הקיים, ולשאוף למפלגות גדולות לאומיות שלא רואות רק את האינטרס הסקטוריאלי ומגבשות חזון לאומי. למפלגות אלו רוב יציב שמאפשר להן למשול. העובדה שראש הממשלה נמצא במיעוט אינה מתקבלת על הדעת". דוברת הדגיש, כי "זה התחלה של דיון ציבורי נוקב, שאני וחבריי נחושים לקיים אותו. לא נוותר".

 

השופט בדימוס מאיר שמגר אמר, כי ""אנו מבקשים לחזק ולקדם את המשילות. בכך נשפר את היציבות השלטונית ואיכות הביצוע שלה. רעיון השיטה הנשיאותית אינו מתאים לאופייה, לתנאיה ולצרכיה של מדינת ישראל".

 

 לפי היוזמה, מפלגות שמקיימות דמוקרטיה פנימית יקבלו מימון לניהול הפריימריס. כמו כן, כל מפלגה תציג על פתק הבחירה שלה את רשימת מועמדיה לכנסת, והבוחרים יוכלו להשפיע על דירוגם. בנוסף אחוז החסימה יעלה ל-4% מקולות הבוחרים, במטרה לעודד מפלגות קטנות לחבור לגושים. עקרונות נוספים ביוזמה קובעים כי: הממשלה לא תמנה יותר מ-18 שרים, והיא תודח רק אם תוצג ממשלה חלופית לה רוב. כמו כן והמדינה תחולק לאזורי בחירה. ביוזמה מקווים שלבסוף גם יוגדל מספר חברי הכנסת, במטרה להגדיל את הפיקוח על עבודת הממשלה ועל קופת הציבור. לדעת הוגי היוזמה, אין צורך בחיזוק מעמדו של ראש הממשלה, אלא בחיזוק המערכת הפוליטית שסביבו.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x