$
דעות

מי צריך קצבת ילדים?

הממשלה יכולה וצריכה לשפר את מצבם של העובדים הסוציאלים, בלי לפגוע באף משפחה ובאף תקציב

טל שביט 09:4608.03.11

אפתח בגילוי נאות: אחותי היא עובדת סוציאלית העוסקת בסיוע לקשישים. עכשיו אתם בוודאי מתארים לעצמכם שהטור הזה יעסוק בשביתת העובדים הסוציאלים שדורשים תוספת שכר. אתם צודקים. 

 

עבודתם של העובדים הסוציאליים היא עבודת קודש, ופני החברה הם כפני החוליה החלשה. ובמדינה

שמגדירה את עצמה כמדינת רווחה, העובדים הסוציאליים עומדים בחזית ואמורים לשמור על רווחת האזרחים החלשים. העובדה היבשה היא ששכרם של העובדים הסוציאליים (כמו של המורים) נמוך באופן משמעותי ממה שהוא אמור להיות, והקשר בין השכר למוטיבציה לעבוד הוא קשר חזק. אך כל מה שנאמר כאן הן סיסמאות שבמדינת ישראל קצת ריקות מתוכן.

 

ממשלת ישראל שוכחת, או לא רוצה לזכור, כמה עובדות חשובות המצדיקות את מאבק העובדים הסוציאליים.

ראשית, העלייה בתוחלת החיים גורמת לאוכלוסייה בכל העולם להיות זקנה יותר (בערך כל 5 שנים תוחלת החיים עולה בשנה). אנשים חיים יותר שנים אך לא בהכרח במצב בריאותי טוב יותר, ולכן יש לסייע להרבה יותר קשישים.

 

הרפורמות בקרנות הפנסיה והעלייה בתוחלת החיים גורמות לכך שהקצבה שיקבלו הפנסיונרים בעתיד תהיה קטנה באופן משמעותי מזו שמקבלים הפנסיונרים בהווה. יותר ויותר קשישים בעתיד יזדקקו לסיוע מהמדינה ולהשלמת הכנסתם. אם תמשיך העלייה בתוחלת החיים המצב רק יחמיר והעומס על העובדים הסוציאליים יגדל.

 

ממשלת ישראל לדורותיה הזניחה את ההשקעה בחינוך ובמשטרת ישראל, ואנו עדים בשנים האחרונות לתוצאות המכאיבות. מצבו של הנוער בישראל (שחלקו מטופל על ידי עובדים סוציאליים) אינו טוב, ויותר בני נוער מעורבים במעשים פליליים הדורשים טיפול הולם. אם הממשלה לא השקיעה במניעת התופעה מן הראוי שתשקיע עכשיו בפתרון הבעיה. למעשה מדובר כאן במה שמוגדר בכלכלה "משחק סכום אפס". חסכון בהשקעה בחינוך ובמשטרה מביא להגדלת ההוצאות על הטיפול בבעיה, כך שבסוף נשארים עם כלום.

 

לאחרונה פורסם כי קצב הצמיחה השנתי בישראל עמד על קרוב ל-8%. עם זאת הפערים החברתיים רק גדלו ומצבו של המעמד הבינוני מחמיר. חלק מהגורמים לפגיעה במעמדו של המעמד הבינוני נובע מעליות מחירי הנדל"ן ומוצרים אחרים. בנוסף, האשראי שנותנים הבנקים רק גדל והריבית במגמת עלייה. כל זה עלול להביא בעתיד הלא רחוק ליותר ויותר משפחות שיעמדו על סף פשיטת רגל. הידרדרות של המצב הכלכלי תביא לעלייה באלימות בתוך המשפחה והאלימות מחוץ למשפחה. בעיות האלימות יגיעו לפתחם של העובדים הסוציאליים ויש לקחת זאת בחשבון.

 

נכון, חשוב לשמור על המסגרת התקציבית ועל היציבות הכלכלית. עם זאת יכולה ממשלת ישראל להחליט למשל על שינוי במבנה תשלומי ההעברה של הביטוח הלאומי. כל משפחה בישראל מקבלת קצבת ילדים של כ-160 שקלים עבור כל ילד עד גיל 18. קצבה זו משולמת לכל משפחה בישראל ללא קשר לרמת ההכנסה. השאלה היא מדוע נדרשת קצבה כזו גם לעשירונים העליונים? האם משפחה עם שכר של עשרות אלפי שקלים בחודש זקוקה לקצבת הילדים? המדינה יכולה לבטל את קצבת הילדים לשלושת העשירונים העליונים, ולחסוך בכך עשרות מיליוני שקלים בשנה. את מה שתחסוך יכולה הממשלה להשקיע בשיפור מצבם של העובדים הסוציאליים.

 

המחקרים ההתנהגותיים בתחום הכלכלי מראים כי אנשים מבדילים בין שכרם לבין קצבאות שהם מקבלים מהמדינה. ביטול קצבאות הילדים למשפחות משלושת העשירונים העליונים נתפסת כפחות משמעותית מפגיעה בשכר של אותן משפחות בגלל עליית מסים למשל. לכן עדיף מבחינה התנהגותית לבטל מענק חודשי למשפחה מאשר לקחת את אותו הסכום משכרה הישיר של אותה משפחה.

 

אז נכון, אולי אני לא אובייקטיבי, אך אני מכיר את עבודתם של העובדים הסוציאליים מהבית. מן הראוי שגם פקידי האוצר יכירו את עבודתם.

 

ד"ר טל שביט, מומחה למימון ופסיכולוגיה של משקיעים, הוא ראש המחלקה למימון בבית הספר למינהל עסקים, המסלול האקדמי המכללה למינהל

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x