$
משפט

מגעים להסדרי טיעון בפרשת פלד־גבעוני

בדיון שהתקיים אתמול בביהמ"ש המחוזי בתל אביב התעניין השופט חאלד כבוב במגעים בין הצדדים, וניסה לעודד אותם להגיע לעסקת טיעון חרף אי־ההסכמות

איתי הר אור 08:5602.03.11

רוב הנאשמים בפרשת פלד־גבעוני ניהלו בימים האחרונים מגעים עם הפרקליטות במטרה להגיע להסדר טיעון, כך עלה מהדיון שהתקיים אתמול (ג') בבית המשפט המחוזי בתל אביב. בדיון נחקר בחקירה נגדית הנאשם המפורסם ביותר בפרשה, המפכ"ל לשעבר ומנכ"ל חברת החשמל לשעבר רפי פלד. במהלך הדיון דחף השופט חאלד כבוב לעסקת טיעון בתיק של פלד, ואף התעניין במגעים לעסקאות טיעון בתיקים של הנאשמים האחרים בפרשה.

 

בפרשה מואשם פלד במעשי מרמה והטעיית משקיעים, ועם הנאשמים הנוספים נמנים שותפיו לשעבר טל יגרמן, אריה גבעוני ודוד הבי. בכתב האישום שהוגש ב־2005 נגד מנהלי קבוצת פלד־גבעוני נטען כי ב־2001–2002 רכשה הקבוצה שורת חברות ציבוריות כדי לבנות קבוצה בורסאית גדולה, לקחה מהבנקים אשראי גדול שלא היה בכוחה להחזיר, ובאוגוסט 2002 קרסה ונותרה עם חובות של כ־800 מיליון שקל.

 

השופט חאלד כבוב השופט חאלד כבוב

בחקירה טענה התובעת, עו"ד חנה קורין מפרקליטות מיסוי וכלכלה, כי פלד הטעה את הנהלת החברות שבראשן עמד לגבי תפקידו האמיתי של יגרמן, שלטענתה הוצג כיועץ כשלמעשה היה מנהל. עוד טענה כי פלד הטעה את ההנהלה לגבי יכולתו של יגרמן להחזיר הלוואות שלקח מהן.

 

לאחר ההפסקה התנהל באולם דיון מעמיק באפשרות להגיע להסדר טיעון בניצוחו של השופט כבוב, ששאל האם מתקיימים מגעים בין הצדדים. סנגורו של פלד, עו"ד גיורא אדרת, ציין כי התביעה ביקשה לייחס לפעולותיו של פלד מידת פליליות גבוהה, ולכן לדבריו "לא הגענו לשום דבר. (...) אנו פתוחים לדעתו של אדוני, אבל קיבלנו תשובה שאנחנו לא יכולים לחיות איתה".

 

בשלב זה החליט כבוב לברור בין הפריטים השונים שבהם מואשם פלד, ורמז שלא כל טענות התביעה נכונות. לכך השיבה התובעת כי "מלכתחילה האשמנו אותו בעבירות מנהלים בתאגיד. אנחנו מצפים ממנהלים בתאגיד לרף מסוים, ולטעמנו פלד לא עמד בכך". "אבל זאת נקודת המוצא", אמר סנגורו של פלד, "אז אנחנו מדברים ברמה של אחריות של נושא משרה בחברה. אפילו ייתכן שאנחנו מדברים על התרשלות. אבל לגישת התביעה האחריות היא הרבה מעבר לזה".

 

בנקודה זו פנה השופט כבוב לעו"ד אדרת וחשף את עמדתו בתיק: "הוא (פלד - אה"א) היה צריך לגלות את העברות הכספים ביניהם ואת האינטרס אישי. היה ראוי ואף חובה לחשוף אותם. כיו"ר דירקטוריון הוא לא מילא אחר הוראות החוק שמחייבות אותו לגלות לדירקטוריון ולמנהלים מידע רלבנטי".

 

קורין השיבה לדברי כבוב ש"נושא העניין האישי הוא תוספת. יש גם את האחריות לעיכוב בפרסום הדו"חות בכוונה להטעות. וחוץ מזה יש אי־הסכמה עונשית". לכך אמר כבוב כי "לא חובה להגיע להסכמה בהכל. אני מנסה לחשוב איפה יכולה להיות המחלוקת, הרי הם לא טוענים לשחיתות אישית והעברת כספים לכיסו". קורין ציינה כי "כספים הועברו לגבעוני והבי, לחברת יסקל שבה יש לפלד אינטרס. יש גם מחלוקת עובדתית". בשלב זה התערב אדרת וציין ש"לכן הבנו שאין שפה משותפת ואנחנו נמשיך במשפט".

 

"חשבתי שהעמדות שלכם לא צריכות להיות רחוקות בצורה משמעותית. אז אם תמצאו לנכון, אתם מוזמנים לשוב ולדבר", ניסה כבוב שוב. קורין ציינה כי הצדדים חלוקים ביניהם גם לגבי העונש שיש להטיל על פלד, ולכך השיב כבוב: "סליחה, אני לא חושב שבתיקים האלה צריך להגיע להסכמות לגבי הכל". קורין ענתה: "אני שומעת את אדוני וכל הדלתות פתוחות".

 

כבוב שאל האם נוהלו מגעים להסדרי טיעון נוספים. סנגורו של דוד הבי, עו"ד שרון קופ, אישר שגם מרשו ניהל מגעים, וקורין ציינה כי גם סנגורו של אריה גבעוני, עו"ד משה ישראל, מעוניין בהסדר. גם עו"ד דוד פורר, סנגורו של יגרמן, אמר כי מרשו מעוניין "לעשות את זה".

 

כבוב ציין כי הסוגיה המרכזית היא האם פלד יגיד ש"להוריד שערה אחת היא עולם ומלואו". כלומר האם פלד ידבוק בעמדתו, שלפיה הודאה מצדו בכל אחד מהאישומים ולו הקלים ביותר אינה אפשרית. "קודם בואו נחליט בעניינו של מי שעל פניו נראה לכאורה שחלקו במדרג הוא הנמוך יותר", התייחס השופט להאשמות נגד פלד.

 

עו"ד פורר המייצג את יגרמן הציע כי השופט כבוב יסייע לצדדים להגיע להסכמות, וזה השיב כי הדברים טרם הבשילו. "אני לא יכול לסכן את ההליך בשלב הזה", אמר כבוב, "אני נזהר שלא להביע עמדה שמא היא תשפיע על ההליך. אני עדיין פתוח לשמוע טענות ועובדות נוספות. יש עדים שעדיין לא סיימו את עדותם. פורר המשיך ללחוץ לכיוון ישיבה משותפת, וכבוב השיב כי "אם כל הצדדים ישקלו את זה, אני מוכן לשקול לשבת בלשכה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x