$
בארץ

בהתאם להערכות: פישר העלה את הריבית ב-0.25%, ל-2.5%

הסיבות העיקריות להעלאת הריבית הפעם הן המשך העלייה באינפלציה הצפויה ובאינפלציה בפועל וההאצה בפעילות הכלכלית במשק

אמנון אטד 17:3021.02.11

נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, שב והעלה הערב (ב') את הריבית ב-0.25% נוספים, לרמה של 2.5%. העלאת הריבית הערב תואמת את ההערכות המוקדמות של מרבית הפעילים בשוק ההון. העלאת הריבית לחודש מרץ היא ההעלאה השמינית שמבצע נגיד בנק ישראל מאז שינה את מדיניות הריבית המרחיבה שלו, בחודש ספטמבר 2009. במהלך תקופה זו הועלתה הריבית במשק בשיעור מצטבר של 2%.

 

 

הסיבות העיקריות להעלאת הריבית הפעם הן המשך העלייה באינפלציה הצפויה ובאינפלציה בפועל וההאצה בפעילות הכלכלית במשק. ב-30 הימים האחרונים זינקה האינפלציה הצפויה בשוק ההון ל- 12 החודשים הבאים לרמה של 3.5%, זאת לעומת 3.3% בחודש ינואר ו-3% בדצמבר. האינפלציה הממוצעת לשנה הקרובה שחוזים האנליסטים במשק נמוכה יותר ומסתכמת כעת ב-3%, אולם גם היא נמצאת על גבולו העליון של תחום יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%). האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור (מדד ינואר 2011 מול מדד ינואר 2010), חורגת גם היא מהיעד ומסתכמת ב 3.6%.

 

מאומדנים שפרסמה הלמ"ס בסוף השבוע שעבר מתברר כי ברבעון האחרון של 2010 צמח המשק בשיעור שנתי גדול במיוחד של 7.8%, וכי בכל השנה החולפת הסתכמה הצמיחה ב-4.5%. האצת הצמיחה, המובלת על ידי עלייה חדה בצריכה הפרטית, מגדילה גם היא את הלחצים האינפלציוניים. העלאת הריבית הערב נועדה לכן לצנן מעט את הפעילות במשק ולגרום בכך להאטת קצב האינפלציה.

 

"העלאת הריבית - טעות קשה"

 

עו"ד יהודה טלמון, נשיא להב (לשכת ארגוני העצמאים והעסקים), מסר בתגובה כי "כל העלאה של רבע אחוז בריבית – פירושה נטל נוסף של כמיליארד שקל על המגזר העסקי. נגיד בנק ישראל עושה שגיאה קשה בעצם העלאת הריבית. נתוני הצמיחה האחרונים אינם משקפים את המצב האמיתי במשק".

 

יהודה אלחדיף, נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה: "העלאת הריבית גם החודש אינה עומדת במבחן מדיניות העלאת ריבית 'הדרגתית' עליה דיבר הנגיד, והיא תמוהה על רקע הנסיגה ביצוא וההאטה הצפויה בקצב הצמיחה במשק. מהלך זה יביא לגידול של 150 מליון שקל בעלויות המימון של העסקים הקטנים, ויקשה על מעבר לשיפור פיננסי ויצירת תהליך צמיחה ברבים מהם".

 

יוסי פריימן, מנכ"ל קבוצת פריקו, אמר כי "העלאת הריבית היא המינימום הנדרש כנגד ההתפרצות האינפלציונית הצפויה, לחצי המחירים שצפויים לעלות ואי היציבות במזרח התיכון שמוסיפה לייקר את מחירי האנרגיה. בנק ישראל ינסה לפעול בצורה של איזונים ובלמים וימשיך ככל הנראה במהלך מתון אך יציב של העלאות ריבית נוספות על מנת שלא לפגוע בצמיחה במשק ולא לחזק את השקל ביתר חדות מול סל המטבעות".

 

"העלאת הריבית תפגע קשות בנוטלי המשכנתאות"

 

עמית קמינסקי, מנכ"ל AMG משכנתאות: "העלאת הריבית יחד עם העליות בשוק הנדל"ן מביאות לקריסה של מעמד הביניים. כיום אנו לא רואים כי מחירי הדיור עומדים לרדת ויחד עם זאת הריביות הן על המשכנתה והן על האוברדראפט רק עולות ועולות. פתרון העלאת הריבית הוא פתרון קל ונוח לטיפול באינפלציה אולם הוא פוגע בדיוק בשכבות להן המדינה רוצה לעזור ונראה כי יד ימין לא יודעת מה עושה יד שמאל".

 

איל ליבוביץ ומיוסי שמואלי, מנכ"לים משותפים בחברת T-I-M ליעוץ פיננסי לנוטלי משכנתאות: "העלאת ריבית הפריים בהקשר למשכנתאות תפגע קשות בנוטלי המשכנתאות ותיצור פאניקה מיותרת שמתווספת על מסע ההפחדה של בנק ישראל ובעידוד הבנקים השונים למשכנתאות. בנק ישראל מתערב באופן בוטה בשוק החופשי באצטלה של אחריות ולמעשה פוגע במימוש חלומם של עשרות אלפי זוגות צעירים שכל שנותר להם לעשות הוא להמשיך ולגור בשכירות". 

 

אמיר כהנוביץ, כלכלן ראשי כלל פיננסים: "פישר יעדיף, להערכותינו, לחכות עם העלאות ריבית אגרסיביות ומהירות יותר עד שיצטרפו אליו הבנקים המרכזיים המשמעותיים בעולם, אף שחייבים להודות ששוק הנדל"ן נושף בעורפו. העלאת הריבית לא תשפיע כנראה על המסחר מחר".

 

רפי גוזלן, אסטרטג המאקרו הראשי בלידר שוקי הון: "בנק ישראל החמיץ הזדמנות נוחה לשדר מסר של נחישות וממשיך להיות מובל על ידי השווקים במקום להוביל אותם. ההאצה בפעילות המשק ובפרט בפעילות המקומית, ההאצה באינפלציה בחודשים האחרונים, המשך העלייה במחירי הדירות והעלייה בציפיות לאינפלציה, כל אלה מחייבים לטעמנו נקיטת מדיניות אגרסיבית יותר. העלאת ריבית במינונים נמוכים ממשיכה לשמור על הקיים דהיינו סביבת ריבית ריאלית שלילית. סביבת ריבית זו אינה תואמת את מצב המשק ולכן תוסיף לתדלק את האינפלציה ותתמוך בהמשך הכרסום ההדרגתי באמינות הבנק שפי שהיא משתקפת בעליית הציפיות לאינפלציה".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x