$
דעות

מהמשבר במצרים לכיס הפלסטיני

הנשיא מובארק ואנשיו היו המשענת המדינית הקבועה של הרשות הפלסטינית ברמאללה. שינוי בקהיר עלול לשמוט את הבסיס הפוליטי והכלכלי של אבו מאזן

דני רובינשטיין 06:5807.02.11

הניתוחים הכלכליים בתקשורת הערבית והפלסטינית של סוף השבוע ניבאו שחורות לכלכלה הערבית, ובכלל זה לכלכלה הפלסטינית. הסיבה העיקרית לפסימיות היא הקשר האמיץ בין כלכלת מצרים לכלכלות העולם הערבי, ובראש ובראשונה לסעודיה ולמפרץ. המשק המצרי הוא השלישי בגודלו במדינות ערב, לאחר סעודיה והנסיכויות.

 

למשקיעים מסעודיה ומהמפרץ השקעות גדולות מאוד במצרים - בפרויקטים חקלאיים בעיקר בדרום מצרים, בחברות נדל"ן, בתעשייה, בבנקים ובתקשורת. מצרים מוכרת לסעודיה ולנסיכויות מוצרי פלסטיק, תרופות וחומרי בניין. עובדה חשובה היא שבצד 2 מיליון מצרים שעובדים במדינות הנפט, עובדים גם יותר מחצי מיליון פלסטינים במפרץ שעלולים לאבד את עבודתם.

 

מאז פרוץ המהומות במצרים הפסידו הבורסות בעולם הערבי 49 מיליארד דולר והגיעו לשווי כולל של 942 מיליארד דולר בתחילת פברואר. הירידות התלולות ביותר נרשמו בבורסות של נסיכויות המפרץ ובבורסה של סעודיה. הבורסה במצרים היתה סגורה בימים האחרונים וטרם סגירתה נרשמו בה ירידות של 12 מיליארד דולר.

 

חלוקת אוכל למפגינים במצרים. חשש שהמשבר יזלוג למדינות המפרץ חלוקת אוכל למפגינים במצרים. חשש שהמשבר יזלוג למדינות המפרץ צילום: אי אף פי

 

הידיעות על בריחת משקיעים זרים ממצרים ובריחת הון מהבנקים המצריים עמדו בראש הכותרות הכלכליות בתקשורת הפלסטינית, והדאגה העיקרית היתה מהאווירה השלילית, הפוליטית והכלכלית, שנוצרה בכל העולם הערבי. הכל מודעים לעובדה שקיים ניכור בין השליטים הערבים לבין ההמונים במדינות ערב והפלסטינים, והטענות הקבועות ברחוב הן שהשליטים מושחתים וגוזלים את העם.

 

לפי שעה, ההשפעה הכלכלית והפוליטית הישירה של המשבר במצרים על הפלסטינים היא קטנה. חלה, למשל, ירידה בהיקף הסחורות והדלק שעוברים לרצועת עזה במנהרות רפיח, ומעזה נמסר על מחסור בדלק ועל תורים בתחנות. גם בשווקים של רמאללה ושכם אפשר למצוא בשנים האחרונות תוצרת מצרית, כמו גבינות, חטיפים ושימורי בשר וירקות - אולם הסוחרים אומרים שאין שום בעיה למצוא לכך תחליפים, בעיקר מטורקיה. במזרח ירושלים אפשר היה לראות בסוף השבוע האחרון קבוצות של תיירים שביטלו את הסיור המתוכנן במצרים ובמקום זאת הגיעו לישראל, אולם הכל מבינים שחוסר יציבות פוליטית הוא איום חמור על תנועת התיירות גם לארץ הקודש שהגיעה השנה לשיא.

 

החשש העיקרי הוא שהמשבר יתרחב ויפגע בכלכלת מדינות המפרץ, מה שיגרור פגיעה בכלכלת ירדן ובכלכלה הפלסטינית. הנשיא מובארק ואנשיו היו כל השנים האחרונות המשענת המדינית הקבועה של הרשות ברמאללה. אבו מאזן נהג להיפגש איתם כמה פעמים בכל חודש ומשטר מובארק היווה יריב קשה לחמאס. שינוי בקהיר עלול, לפיכך, לשמוט את הבסיס הפוליטי של אבו מאזן ולחזק את החמאס.

 

עיתונאים פלסטינים ציטטו בשבת שיר אהבה ידוע של הזמרת הלבנונית אליסה בשם "אני מחכה לך", ובאתרי האינטרנט ציירו את נשיא תוניסיה המודח זין עבאדין בן עלי שר את השיר למובארק ולמנהיגים הערבים האחרים. "נשיא תוניסיה לשעבר מחכה להם בסעודיה, שהיא המזבלה הגדולה של העולם הערבי", נכתב באחד האתרים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x