$
אמיר ארגמן
אמיר ארגמן אנליסט אופנהיימר דעות אנליסט המאקרו הבכיר בבנק ההשקעות אופנהיימר ישראל לכל הטורים של אמיר ארגמן אנליסט אופנהיימר דעות

היפנים גילו את המשבר

אחרי 20 שנה פוליטיקאי אחד ביפן מבקש לצאת מהחובות העצומים

אמיר ארגמן 08:3721.01.11

לא בהגיגיי מדובר אלא בהגיגיו של שר בקבינט היפני: השר אמר השבוע כי יפן מגיעה לנקודה קריטית שבו היא מסתכנת באיבוד האמון של המשקיעים בכך שהפוליטיקאים היפנים יצליחו להביא לפתרון את בעיית הגרעון והחוב המתנפח של יפן. השר היפני העיז למעשה לומר את שכולם יודעים...

 

"יבוא

יום, והוא לא רחוק כפי שכולם מקווים, בו התשואות על אגרות החוב הממשלתיות היפניות הארוכות יעלו ויפן תיקלע למצוקה קשה של מחזור החוב הקיים שלה" אמר השר והוסיף כי הממשלה צריכה לפעול בהקדם לתיקון. הדבר אף הצית דיון שבו דובר על כוונות ראשוניות לרפורמת מס גדולה ביפן שתכלול גם מס צריכה של 5%.

 

הבעיה המרכזית של יפן היא שימוש ארוך טווח של מדיניות גירעונית והגדלת יחס החוב תוצר על מנת להתמודד עם חולשה כלכלית. יפן סבלה ממשבר קשה בתחילת שנות ה-90, אך העדיפה להתמודד עם המשבר שלא באמצעות הקטנת עודף היצור והצריכה אלא באמצעות הגדלת פעילות של הממשלה על חשבון גרעון והגדלת ההלוואות שלקחה הממשלה למימון גירעונות אלו.

 

התוצאה הישירה של מדיניות ארוכת שנים היא יחס חוב תוצר עצום של 224%, שהוא אחוז גבוה משמעותית מיחסי החוב תוצר של מדינות אחרות (לדוגמה: בריטניה – 75%, סינגפור – 100%, צרפת – 84%, ארה"ב 81%, ישראל – 78%). עוד נציין כי המהלך היפני הצליח רק תודות לכך ששיעור החיסכון היפני היה גבוה ביותר והדבר אפשר לאוכלוסיית יפן באמצעות הבנקים והחיסכון הפנסיוני להלוות לממשלה את הכסף למימון הגרעון.

 

הבעיה היא שתהליך זה מוגבל בזמן. האלמנטים שמגבילים אותו הם קיטון בחיסכון שמקורו הן בהתבגרות האוכלוסייה והן בשינוי הטעמים והצריכה של התושבים. במידה והחיסכון יגיע לנקודה קריטית, שאינה יכולה לאפשר ליפן את המשך מימון הגרעון, יביא הדבר לאובדן אמון המשקיעים שינוסו מאפיק ההשקעה של אגרות החוב היפניות מה שיביא לעלייה בתשואה ולגידול העלות של המשך התהליך. זו הסיבה שהשר הדגיש כי אמנם כרגע נראה שאין כל בעיה בטווח הזמן הקצר, אולם אסור למתוח את החבל ואיתו את אמון המשקיעים יותר מדי. הוא אפילו הגדיל לומר כי השינוי יכול להיות תוך יום אחד בלבד...

 

אינני יודע לומר אם ההתעוררות של יפן אינה מאוחרת מדי והאם יפן לא עברה כבר את נקודת האל חזור. דבר אחד בטוח – ככל שמגיעים לתובנה הזו מאוחר יותר כך גם הכאב שבטיפול בבעיה הנה גדול יותר. אחת הבעיות המרכזיות שניצבות בפני הכלכלה הגלובאלית כיום היא העובדה שממשלות לא הפנימו עדיין את התובנה הנגזרת מהסיפור היפני ושיטת הפעולה של התמודדות עם עודף חוב באמצעות הדפסת עוד חוב עדיין שרירה וקיימת.

 

הבעיה היפנית אינה נחלתה של מדינה זו בלבד ויש לזכור כי כלכלת יפן מהווה עדיין כ-6% מסך כלכלת העולם ושווי שוק המניות שלה מהווה כ-8% מהשווי שוק המצרפי העולמי. אם המקרה של יפן יגיע לנקודה של מבחן על כולנו לקוות כי הפוליטיקאים היפנים ישכילו להתמודד איתו טוב יותר מאשר הדרך בה הם בחרו ב-20 השנים האחרונות.

  

הכותב הוא אנליסט המאקרו הבכיר של בנק ההשקעות אופנהיימר ישראל

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x