$
סביבה

ועדת השרים תדון מחר בהצעת החוק לשיקום קרקעות מזוהמות

לפי ההצעה שיזם המשרד להגנת הסביבה, האחראי לזיהום הקרקע יחויב בשיקומה. הצעת החוק קובעת גם הסדר לרישום קרקע מזוהמת, כך שאנשים המתעניינים בה - למשל בהקשר של פרויקט נדל"ן - יוכלו לדעת על כך

רויטל חובל 16:5315.01.11
ועדת שרים לענייני חקיקה צפויה לדון מחר (א') בהצעת החוק למניעת זיהום קרקעות ולשיקום קרקעות מזוהמות, שיזם המשרד להגנת הסביבה.

 

מיפוי ראשוני העלה כי בישראל יותר מ-350 אתרים שהקרקעות בהם מזוהמות בחומרים מסוכנים; מדובר, בין השאר, באזורי תעשייה, תחנות דלק ובסיסי
צבא שגורמים לזיהום הקרקע - ולעתים אף לזיהום מים בהיקף נרחב. המשרד עצמו מציין כי מדובר רק בקצה הקרחון. למרות זאת, לא קיים הסדר חוקי המאפשר למדינה להתמודד עם הבעיה.

 

הצעת החוק הוכנה בעקבות הצעת חוק פרטית שנוסחה על ידי אדם טבע ודין, מגדירה לראשונה מהי קרקע מזוהמת - וקובעת הסדר חדש למניעת זיהום קרקע, לאיתור קרקעות מזוהמות ולטיהורן. הצעת החוק קובעת הסדר לרישום קרקע מזוהמת, כך שאנשים המתעניינים בה - למשל בהקשר של פרויקט נדל"ן - יוכלו לדעת על כך.

 

אחת הדוגמאות המובהקות לקרקע מזוהמת היא זו  שבמתחם תעש ברמת השרון. במקום מתוכננת שכונת מגורים בהיקף של 23 אלף יחידות דיור, שהקמתן אמורה לממן את פינוי המפעלים.

 

הצעת החוק החדשה תיתן למשרד להגנת הסביבה סמכות להוציא צווים שיחייבו את הנושא באחריות לזיהום לשקם את הקרקע בהתאם לעקרון "המזהם משלם". כמו כן, לנוכח העלות הגבוהה של שיקום קרקע, תוקם קרן ייעודית לשיקום קרקעות מזוהמות שמקורותיה, בין היתר, בהיטלים שיוטלו על העוסקים בחומרים מזהמים ועל המחזיקים בקרקעות מזוהמות.

  

לדברי עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל אדם טבע ודין, "הצעת החוק היא בשורה של ממש לציבור - לחייו ולבריאותו, ולמשאבי הקרקע והמים המוגבלים של מדינת ישראל. הצעת החוק תאפשר טיפול מקיף בקרקעות מזוהמות באופן שימנע זיהום מי תהום, ובכך יתרום לשיפור איכות מי השתייה ולהגדלת משק המים, וכן למניעת החשיפה של הציבור לסכנות בריאותיות".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x