$
חדר ניתוח 2011

הקרנבל של לולה נגמר, ברזיל נערכת לרפורמות

הכלכלה הברזילאית אמנם שברה שיאים אדירים, אך האופוריה טומנת בחובה לא מעט סכנות. הכלכלנים, ובראשם הנשיאה החדשה, מבינים שחייבים לצנן את הכלכלה ומהר, מפני שברזיל עדיין סובלת מחוליים רבים שמאפיינים מדינות מתפתחות

רן לוצקי, סאו פאולו 13:4805.01.11

בשנת 2011 תצטרך הכלכלה הברזילאית להוכיח בגרות ולהתמודד עם אתגרים לא פשוטים שהותיר אחריו הנשיא היוצא לואיס אינסיו לולה דה סילבה, שסיים את תפקידו בתחילת החודש. בסקרים האחרונים שיעור שיא של 83% מהברזילאים הגדירו את "עידן לולה" כ"טוב מאוד", אבל מנהיג הפועלים הפופולרי לא השכיל - או לא רצה - לנצל את האהדה חסרת התקדים כלפיו כדי להוביל מהלכים כלכליים חשובים ומסובכים. כך שמלבד כלכלה צומחת במצב טוב הוא משאיר לנשיאה החדשה דילמה רוסף, כלכלנית בהשכלתה, כמה אתגרים לא פשוטים.

 

הענן הכהה ביותר בשמי הכלכלה הברזילאית הוא הפחד מהתפרצות אינפלציונית. כבר השנה צפויה עליית המחירים להסתכם ב־6%, גבוה יותר מיעד האינפלציה (4.5%) שהציב הבנק המרכזי ל־2010. לפיכך סבורים כולם שאחד המהלכים הראשונים של רוסף יהיה העלאת הריבית - שכבר כיום היא מהגבוהות בעולם עם שיעור של 10.75%. ההערכות מדברות על העלאה של חמש עשיריות הנקודה (כלומר לשיעור של 11.25%) כבר בינואר, והתמשכות המגמה עד לרמה של 12.25% בסוף 2011.

 

באווירה הזו, גם נתון חיובי של ירידה היסטורית בשיעור האבטלה אל מתחת ל־6% (5.7% בנובמבר האחרון) גורם לדאגה: הביקוש לעובדים יגרור כמעט בוודאות עלייה בשכר, מה שיתרום עוד יותר לעליית האינפלציה. המגמה המסתמנת ברורה - השוק הברזילאי מתחמם מהר מדי.

 

 

הרבה פחות עניים

 

למעשה, הבנק המרכזי כבר החל לנקוט צעדים לצינון הכלכלה, ובחודש שעבר יצאו תקנות האוסרות על מכירת כלי רכב ללא מימון התחלתי מצד הרוכש (כלומר, רכישה בתשלומים חודשיים בלבד) וצעדים דומים צפויים להינקט בשוק הדיור. המסר ברור: החגיגה נגמרה. הגישה לאשראי העלתה את רמת חייהם של עשרות מיליוני ברזילאים בשנים האחרונות, אבל קיים חשש ממשי שבקרוב רבים מהם לא יוכלו יותר לעמוד בהחזר התשלומים על הרכב או הבית החדש שרכשו, וכולם כבר למדו לאן זה עלול להוביל. העלאת הריבית במשק תחזק עוד יותר את הריאל הברזילאי, מה שעלול להוביל לפגיעה ביצוא. ב־2010 גרם חוזקו של הריאל לעלייה מדהימה של 40.9% ביבוא הסחורות לברזיל, מגמה שצפויה להתחזק.

 

לפי הערכות, הכלכלה הברזילאית צמחה ב־2010 ב־7.5%. מבקריו של לולה אומרים שהצמיחה היפה שרשם המשק השנה נובעת גם מ"כלכלת בחירות" שהנהיג, אבל קשה להתווכח עם המספרים: בשמונה שנות כהונתו של הנשיא המזוקן ירדה האינפלציה בברזיל מ־12.5% ל־6%, הכלכלה צמחה ב־37% ושיעור האנשים החיים בעוני מחפיר (משתכרים פחות מ־70 דולר לחודש) הצטמצם מ־33.3% מהאוכלוסייה ב־2002 ל־15.5% כיום.

 

רוסף, בת טיפוחיו של הנשיא היוצא, מבינה את האתגרים ומנסה לשדר יציבות. היא האריכה את כהונתו של שר האוצר הנוכחי, גידו מנטגה, והוא החל בימים האחרונים להכין את הקרקע למציאות כלכלית נוחה פחות. "2011 תהיה שנה של התאמות", אמר מנטגה השבוע. רוסף אמרה באחרונה כי תנסה לרסן את ההוצאות כדי להילחם באינפלציה, משימה לא פשוטה בהתחשב בכך שגביע העולם בכדורגל, המשחקים האולימפיים וההשקעות הקשורות בהם כבר בפתח.

 

כדי להוביל את ברזיל לעתיד כלכלי מוצלח תידרש רוסף להפשיל שרוולים ולערוך רפורמות מקיפות, כי למרות הצמיחה המרשימה ברזיל היא עדיין מדינה מתפתחת עם בעיה חמורה של תשתיות ושחיתות: אין לה תשתית רכבות בין־מדינתית, שדות התעופה במצב רעוע, המיסוי גבוה להדהים - סך כל המסים, האגרות וההיטלים השונים מגיע ליותר מ־30% מהיקף הכלכלה, ומעט מאוד מכל זה חוזר לאזרחים.

 

מתכוננת למונדיאל

 

רבים מהחוליים הללו נובעים ממציאות פוליטית מעוותת, שבה איגודים מקצועיים חזקים להחריד ופוליטיקאים מושחתים מקבלים החלטות שלא מיטיבות עם העם. ספק גדול אם רוסף, שזכתה לכינוי "גברת הברזל של ברזיל", תוכל לצעוד בדרכה של מרגרט תאצ'ר ולפרק את האיגודים. הנשיאה תצטרך להוכיח יכולות אקרובטיות כדי לעבור את 2011 בהצלחה: יהיה עליה להתכונן למונדיאל ולחזק את התשתיות בלי להקפיץ את האינפלציה, להעלות את הריבית בלי לחסל את היצוא ולקצץ בשחיתות ובמיסוי בלי לפרק את הקואליציה. העבר מלמד שכשמדובר במדינות מתפתחות מהלך אחד שגוי עלול להבריח את המשקיעים הזרים, למוטט את הבורסה ולשלוח את הנשיאה להתחנן להלוואות מהבנק העולמי. זה בהחלט יכול לקרות לרוסף השנה, אך זה גם מה שאמרו כשלולה נכנס לתפקיד.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x