$
משפט

תתנצל ונשכח מזה

המערכת המשפטית מענישה בחריפות משליכי נעליים או עורכי דין אלמוניים שתוקפים אותה. דווקא הפרקליטים הבכירים שדבריהם זוכים לחשיפה ופרסום רשאים לומר כל שעולה על רוחם. במקרה הכי גרוע, הם יידרשו להתנצל

ענת רואה 14:2005.01.11

הפרסום הרב סביב גזר דינו של פיני כהן, משליך הנעל על נשיאת בית המשפט העליון דורית ביניש שנידון לשנתיים מאסר בפועל, לא הרתיע את תושב ג'סר א־זרקא נאיף אבו סרחאן. ביום חמישי האחרון השליך אבו סרחאן נעל לעבר שופט בית המשפט המחוזי בירושלים צבי סגל, לאחר שהרשיע אותו בתיק הרצח נגדו. יו"ר נציגות השופטים השופטת ורדה אלשיך הגיבה בחריפות, ובמכתב שהועבר לאמצעי התקשורת כתבה כי המקרה החמור לא יעבור לסדר היום.

 

בגזר הדין נגד כהן נכתב כי השלכת הנעל הנה זילות של בית הדין ברמה הגבוהה ביותר. אך נראה כי כהן ואבו סרחאן לא לבד. פרקליטים בכירים אמנם אינם נוהגים באלימות פיזית נגד שופטים, אך הם נוטים להשליך "נעליים מילוליות" כנגד מערכת המשפט, מבלי שיינקטו צעדים משמעותיים נגדם. רק בשבוע שעבר תקפו בחריפות עוה"ד אביגדור פלדמן ויוסי ארנון את מערכת המשפט לאחר שהפסידו בתיקים שניהלו. עם זאת, לא נראה כי הם צפויים לענישה חמורה, אם בכלל.

 

ניסיון העבר מראה כי מערכת המשפט נוטה לסלוח לפרקליטים בכירים, ובוחרת להעניש בחומרה דווקא עורכי דין צעירים ולא מוכרים.

 

"הזילות מתחילה בפרקליטים הבכירים"

 

פלדמן הצליח להרגיז ביום חמישי האחרון עורכי דין רבים, לאחר שהתבטא בחריפות נגד פסק הדין שהרשיע את לקוחו משה קצב. בראיון לגלי צה"ל אמר פלדמן בין היתר "מסכנים הנאשמים - הם היחידים שמאמינים בבתי המשפט". יום למחרת ההרשעה שודרה באולפן שישי בערוץ 2 כתבה שנערכה עם פלדמן בטרם ניתנה הכרעת הדין המרשיעה, ופלדמן הודיע בה כי אינו יודע מה הרשעה תעשה לו וייתכן שהוא לא יאמין עוד במערכת המשפט.

 

"פלדמן כנראה שכח שהוא יכול להתבטא בחופשיות, אך השופטים לא יכולים לענות לו", אמר פרקליט בכיר ל"כלכליסט". "הזילות כלפי בתי המשפט מתחילה קודם כל בעורכי הדין הבכירים, שנותנים לגיטימציה לציבור לתקוף את המערכת. אחר כך אתה נכנס למונית והנהג אומר לך שכל השופטים מושחתים, וכך זה ממשיך להתגלגל. השופטים ולשכת עורכי הדין יודעים לטפל במקרים של אנשים פשוטים, אך מתעלמים מהכרישים הגדולים".

 

יום אחד בלבד לפני דבריו הקשים של פלדמן יצא פרקליט בכיר אחר, עו"ד יוסי ארנון, בדברים קשים נגד מערכת המשפט. ארנון, שייצג את אחד הצדדים המפסידים בתיק שבו קבע בית המשפט המחוזי בירושלים כי עמותת בית"ר ירושלים תפצה את גד זאבי ב־6 מיליון שקל, תקף בחריפות את ההחלטה. "זה פסק דין הזוי שאין לו ולא כלום עם העובדות שהובאו בפני בית המשפט", צוטט ארנון בכלי התקשורת.

 

עו"ד אביגדור פלדמן. "רק הנאשמים מאמינים בביהמ"ש" עו"ד אביגדור פלדמן. "רק הנאשמים מאמינים בביהמ"ש" צילום: עטא עוויסאת

 

בשיחה עם "כלכליסט", ארנון, המשמש כראש ועדת בתי המשפט של לשכת עורכי הדין, ממשיך לעמוד מאחורי הדברים הקשים. "השופטים חושבים שהם אלוהים, מתנהגים בשחצנות וגורמים לירידה במעמד השיפוטי. נשאלתי בעבר ואמרתי - שופטים קודם כל צריכים ללמוד להתנהג. מי שקובע את האווירה בבתי המשפט הם השופטים; אם הם יתנהגו בכבוד, גם הציבור ינהג כך. אם אני חושב שפסק דין הוא הזוי - מותר לי להגיד את זה. לחלק הקטן של השופטים שלא יודע להתנהג, אני אגיד הכל. אם השופט חושב שמותר לו לעשות מה שהוא רוצה - לי אין כבוד כלפיו ואני מבטא את זה. ביום שבו אפחד משופטים, אפסיק להופיע בבית המשפט. עם זאת, לרוב השופטים בהחלט יש לי כבוד".

 

העונשים: "אזהרה", התנצלות וקנס זעום

 

אם לשפוט על סמך ניסיון העבר, גם אם התבטאותיהם של פלדמן וארנון יטופלו משמעתית, הם לא צפויים לעונשים כבדים. אחד המקרים המפורסמים בשנים האחרונות של פרקליט בכיר שתקף את מערכת המשפט היה זה של עו"ד אורי קורב, התובע המרכזי במשפט נגד ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט. בהרצאה שהעביר בפברואר 2010 במכללת שערי משפט תקף קורב את השופטים במשפט אולמרט, כינה אותם "חמורים" וציין את ה"רקב והטיפשות" שפשו במערכת המשפט.

 

קורב הוקלט, דבריו עוררו הד ציבורי נרחב והביאו להרחקתו מהמשפט. לאחר שהתנצל, החליט פרקליט המדינה משה לדור כי קורב ישוב להופיע בבתי המשפט. קורב הועמד לדין משמעתי בנציבות שירות המדינה, ומסיבה זו לא העומד לדין בלשכת עורכי הדין.

 

במקרה אחר היה זה פרקליטו של אולמרט, עו"ד רועי בלכר, שבראיון שהעניק ביולי 2008 תקף את מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס על רקע דו"ח שפרסם נגד לקוחו, כינה אותו "תקלה" והוסיף כי הוא מקווה "שבמינוי הבא של המבקר נחזור לשפיות". בלכר התנצל על דבריו וקיבל "אזהרה" מלשכת עורכי הדין וקנס כספי בסך 3,000 שקל. במקרה אחר הגיש מנהל בתי המשפט משה גל תלונה נגד עו"ד רונאל פישר, לאחר שזה התבטא בחריפות בעקבות גזר הדין שהוטל על לקוחו יעקב העליון, שהורשע ב־2008 בבעילה אסורה. בראיון לערוץ הראשון אמר פישר כי "המעשים המגונים היחידים שהיו כאן הם הכרעת הדין וגזר הדין". בעקבות התלונה פישר התנצל על הדברים, והנהלת בית המשפט וועדת האתיקה של מחוז תל אביב הסתפקו בכך.

 

ועדת האתיקה: ראוי שעורכי הדין יתנצלו

 

עו"ד גיא נוף ממשרד קסוטו־נוף, העוסק בין השאר בנושאי אתיקה, אמר ל"כלכליסט" כי "בסך הכל יש לנו מערכת משפט מוצלחת וטובה. המשימה הגדולה שלנו, עורכי הדין, היא שגם כשאנו מפסידים בדין אנחנו עדיין צריכים לא לאבד את הצפון ולא להשתלח במערכת שבסך הכל עושה צדק, והרבה פעמים אנחנו זוכים בה. לכן, ככל שעו"ד פלדמן, שפעמים רבות התפרסם על הצלחותיו במערכת המשפט, אכן אמר את הדברים המיוחסים לו - ראוי שיתנצל עליהם".

 

יו"ר ועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין עו"ד אפי נוה מסר כי אם לא מוגשת תלונה לוועדה כנגד התבטאויות עורכי דין היא אינה נוטה להגיש אותן ביוזמתה. לדבריו, "המדיניות העקרונית של ועדת האתיקה היא שכאשר מדובר בהתבטאויות בלתי ראויות, מאפשרים לעורך הדין להתנצל התנצלות כנה על דבריו נשואי התלונה. אם ההתנצלות כנה, התלונה נגנזת בצירוף הערה לאותו עורך דין. ככל שההתבטאות חוזרת על עצמה, תמצה עמו הוועדה את הדין - אלא אם כן מדובר בהתבטאויות חמורות במיוחד שאין הצדקה למחול עליהן, או שמדובר בעורך דין שכבר יש לו עבר משמעתי ואין סיבה שהוועדה תבוא לקראתו".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x