$
משפט

הסתיימה השביתה: הפרקליטים חוזרים הבוקר לעבודה

בתום שישה שבועות של שביתה ובזכות התערבות בית המשפט העליון, נחתם בלילה הסכם בוררות שהוביל לסיום השביתה. בדיון בבג"ץ הוסכם כי הפרקליטים יקבלו תוספת שכר של 12%

ענת רואה 06:5330.12.10

850 הפרקליטים בשירות המדינה ששבתו בחודש וחצי האחרונים עתידים לשוב הבוקר (ה') לעבודה, לאחר שלפנות בוקר נחתם הסכם בוררות בין המדינה לפרקליטים. הבוררות תערך בפני נשיא בית הדין הארצי לעבודה שפרש לאחרונה סטיב אדלר, ונקודת הפתיחה שלה תהיה בכך שהפרקליטים יקבלו 12% תוספת לשכרם

- לפי מתווה שהציעה נשיאת בית המשפט העליון דורית ביניש, בדיון ממושך שנערך אתמול בעתירות שהוגשו נגד השביתה.

  

לאחר שנחתם שטר הבוררות הודיע ארגון הפרקליטים באופן רשמי על סיום השביתה וקרא לכל הפרקליטים להתייצב הבוקר לעבודה סדירה. בין החוזרים לעבודה גם התובעים במשפטו של הנשיא לשעבר, משה קצב, שיתייצבו בבית המשפט המחוזי להקראת הכרעת הדין.

  

לפי הסיכום שהושג, תוספת השכר בסך 12% תשלום לפרקליטים באופן מיידי כתנאי לכניסה להליך הבוררות. 8% מסכום זה הם תוצר של הסכם שנחתם בין האוצר להסתדרות ובנוסף הם יקבלו תוספת שכר ייחודית של 4% - שהושגה לפי המלצתה של הנשיאה ביניש. בנוסף סוכם כי הפרקליטים יקבלו מענק חד פעמי בסך 2000 שקל. נושא התשלום לפרקליטים בעבור ימי השביתה נותר פתוח והוא יוכרע בבוררות בפני אדלר.

  

ניהול מו"מ בחסות בית המשפט העליון נחשב חריג למדי ונראה כי שופטי בג"צ, ביניש, אשר גרוניס ואסתר חיות, החליטו שמאחר והצדדים אינם מנהלים מו"מ בעצמם – הם יסייעו להם בכך ויביאו לסיום השביתה.

  

בפתח הדיון ביקשה הנשיאה ביניש לדעת מדוע משרד האוצר לא נהג במקרה זה כפי שנהג בסכסוכים קודמים ופנה לבית הדין לעבודה בכדי לקבל צווי ריתוק נגד העובדים השותפים. ביניש הזכירה כי בית הדין לעבודה הודיע שהוא מוכן לעמוד לרשותם של הצדדים ואמרה כי "מתקבל הרושם שהאוצר חושש למו"מ בחסות בית הדין".

  

הממונה על השכר באוצר, אילן לוין, שהתייצב לדיון אמר לשופטי בג"צ כי במישור האישי המעמד מאוד קשה לו: "בימים האחרונים אני גם עובר מתקפה אישית ובני ביתי חרדים. מה שקורה כאן הוא מבחינתי מאוד קשה". לוין הוסיף כי פערי השכר במדינה "הולכים ומתעצמים ומעמד הביניים הולך ונשחק. צעקת הפרקליטים היא חלק מכך ... אבל עדיין אני חייב להפעיל קריטריונים לשיקול דעת".

  

האוצר הציע לפרקליטים להסתפק בתוספת של 8% שנובעת מההסכם עם ההסתדרות, וביניש הגיבה באומרה כי "הם לא שבתו 43 יום כדי לקבל את כל מה שהמשק קיבל. צריכים להיות ריאלים – זה מאמץ חד פעמי. זו שביתה חוקית בכל זאת, ואתם מוכנים לתת את מה שהם יכולים לקבל ממילא".

  

פרקליט המדינה משה לדור התייחס בדיון לסירוב האוצר לנהל מו"מ עם הפרקליטים עד שישובו לעבודה, ואמר כי "לראשונה נפגשנו עם החוויה הזו, לא מקיימים מו"מ על פי תפיסת עולם חדשנית לפיה עם שובתים לא מדברים. קודם שיחזרו לעבודה".

  

לדברי ביניש בדיון, "אחרי 43 ימי שביתה עם נזק שלא יודעים להעריך את היקפו ונרגיש בו כל השנה, זה עולה למדינה יותר מהשביתה. לא ייתכן מבחינה משפטית ציבור שובתים שלא מדברים איתו, לא נשמע כדבר הזה, זה לא יתכן, לבוא ולומר לא מדברים כי אומר הממונה על השכר שיש סקטורים מקופחים זה לא שייך, יש שביתה חוקית וצריך לדבר. זו האדישות שמדאיגה אותנו, למה זה מוביל"

  

השופט אשר גרוניס התייחס לאיום הפרקליטים להחריף את השביתה בצורה קיצונית ו"לסגור את הפרקליטות" לחלוטין. הוא התריע כי "המדינה תעמוד בפני מצב בלתי אפשרי ואוי לנו אם הפרקליטים יגיעו לזה".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x