$
חדר ניתוח 2011

הגברת התחרות: מה הסיכוי שהצרכנים יראו בשוק מפעיל סלולרי חדש בקרוב?

מירס היא בעלת הפוטנציאל הגדול ביותר להפוך למפעיל סלולרי רציני נוסף. אין סיכוי שזה יקרה לפני 2013

גילעד נס 10:4128.12.10

כשאיש העסקים פטריק דרהי רכש את מירס מידי מוטורולה לפני קצת יותר משנה, סביר להניח שיועציו הבהירו לו כי נכונה לחברה הקטנה עבודה קשה מאוד בדרך להיהפך לשחקנית משמעותית יותר בנוף הסלולר הישראלי. אך ספק אם הם ידעו עד כמה קשה יהיה לה. הרשת שבה משתמשת מירס, iDen, היא לא רק רשת מיושנת וחסרת יכולות בסיסיות לעומת רשתות ה־GSM של החברות האחרות, אלא שהיא גם נסמכת ברובה על ציוד תשתית ומכשירים שמספקת בעיקר האמא לשעבר מוטורולה.

 

מוטורולה, הספקית הכמעט בלעדית של מכשירי iDen, עתידה לאבד עד סוף 2013 את אחד הלקוחות הגדולים ביותר שלה - חברת ספרינט האמריקאית, המפעילה השלישית בגודלה בארה"ב, שרכשה ב־2005 את נקסטל העובדת ברשת iDen. בעקבות זאת, היא עתידה להקטין משמעותית את ייצור מכשירי ה־iDen, ואולי אף לשקול לנטוש את התחום לחלוטין. למירס נותרו, אם כן, כשנתיים לבצע את רוב ההגירה לעבר הרשת החדשה.

 

חזי בצלאל מאקספון. מחזיק גם בפעילות אינטרנט ושיחות בינ"ל חזי בצלאל מאקספון. מחזיק גם בפעילות אינטרנט ושיחות בינ"ל

שלושה גופים הביעו התעניינות ברכישת אחת משתי רצועות תדרים שמציעה המדינה לצורך הקמת מפעילי סלולר נוספים: מירס, שגורלה, כאמור, תלוי בזכייה במכרז שכזה; חברת אקספון, שמאחוריה עומד איש העסקים חזי בצלאל; וחברת קשרנט של יזם התקשורת יחיאל בן שושן, שצירף אליו את משפחת גרמזיאן הקנדית.

 

לצורך הקמת רשת סלולרית נוספת יש צורך בהשקעה של מאות מיליוני דולרים, וגופים אלה טוענים כי יש בידם ההון הדרוש. אולם, יש נושא מהותי שמאיים לטרפד את האפשרות להכניס מפעיל נוסף: הקמת האנטנות.

 

קשיים בהצבת האנטנות

 

הקמת אנטנה סלולרית והפעלתה אורכת כשנה וחצי בממוצע, בגלל ההיתרים הדרושים מוועדות הבנייה השונות ומהמשרד להגנת הסביבה. גם האפשרות להציב במהירות יחסית אנטנות קטנות במרכזי הערים נחסמה לאחרונה בצו בג"ץ לאחר עתירות בנושא.

 

משרד התקשורת בוחן את רעיון שיתוף האתרים - הצבת אנטנות של כמה חברות במיקום משותף ושימוש באותה תשתית. אולם רשות ההגבלים העסקיים מתנגדת לרעיון זה וחוששת שהחברות לא רק ישתפו ציוד, אלא גם מידע. עוד התנגדות מגיעה מצד ועדות התכנון והבנייה, האוסרות על הרחבת השטחים שבהם אפשר להציב ציוד.

 

לאור הקשיים הצפויים בהצבת האנטנות, המתמודדים הפוטנציאליים על רכישת התדרים להקמת מפעיל סלולרי חדש נמצאים בחוסר ודאות מהותי. על פי תנאי מכרז התדרים שפורסם, הצדדים יכולים להגיש הצעות מחיר לרצועות התדרים בין 1 בינואר ל־1 בפברואר 2011.

 

במשרד התקשורת טוענים כי מסתמנים פתרונות לנושאים אלה, אך בהתחשב בעליות ומורדות בעניין זה בשנה האחרונה, לא מומלץ לשלושת הגופים המתמודדים להתחיל לתפור חליפות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x