$
משפט

בדיקת "כלכליסט": המחירון המלא של ייצוג משפטי בעבירות צווארון לבן

ייצוג בהלבנת הון יכול להגיע למיליון דולר, התעריף על גניבה זול מהתעריף על שוחד, ואם אתה אוליגרך תתכונן לשלם הרבה יותר. "כלכליסט" בדק את התעריפים של עורכי הדין העוסקים בצווארון לבן וחושף את כל הסכומים שתוציאו בדרך אל הזיכוי

איתי הר אור 08:5623.12.10

שכר הטרחה הוא אחד הנושאים הרגישים ביותר עבור עורכי דין. מסיבות מובנות נשמרים בדרך כלל פרטי ההתקשרות בין עורך הדין לבין הלקוח בחשאיות מוחלטת, והדברים מקבלים משנה תוקף בתחום הצווארון הלבן, שם פעמים רבות הרגישות של הלקוחות גבוהה במיוחד.

 

על רקע זה, ברור מדוע העובדה שבמהלך משפטו של עו"ד וינרוט נחשף שכר הטרחה שעליו סיכם עם האוליגרך מיכאל צ'רנוי - בהיקף של 9 מיליון דולר - יצרה רעידת אדמה ועוררה סקרנות מיוחדת לגבי היקף הסכומים המתגלגלים בתחום הצווארון הלבן.

 

"כלכליסט" הרים את הכפפה, ובמהלך השבועות האחרונים ערך בדיקה מעמיקה במטרה לחשוף לראשונה את ה"מחירון" המלא בתחום. התעריפים הנחשפים כאן מבוססים על שיחות עם עשרות עורכי דין, שהתבקשו למלא שאלונים מפורטים על התעריף שהם גובים, והצלבת התעריפים הללו עם נתונים שסיפקו הלקוחות.

 

עיון ב"מחירון" מלמד על העיקרון הבסיסי: התעריפים שגובים משרדי עורכי הדין הם בראש ובראשונה נגזרת של ניסיונם והמוניטין שלהם. ככל שעורך הדין ותיק ובעל ניסיון רב יותר בתחום, כך עולה בהדרגה שכר הטרחה שהוא גובה. הפרשי התעריפים מגיעים לעתים למאות אחוזים.

 

עם זאת, התברר כי בין תיקים שונים קיימים פערים גדולים, הנובעים בעיקר מהיקפו המשתנה של כל תיק. לכן חולקו הממצאים להלן לפי שלוש קטגוריות סינון: האחת היא הוותק של עורך הדין, השנייה היא סוג העבירה, והשלישית היא השלב שבעבורו נדרש השירות המשפטי (הכנה לדיון, ערעור וכיוצ"ב).

 

 

עורכי דין מתחילים (5-0 שנים): שירות טוב במחיר נמוך

 

ככלל, נאשמים וחשודים בעבירות מסים וצווארון לבן יעדיפו עורכי דין מנוסים, מקושרים ובעלי שם מוכר. אלא שלעיתים אין הצדקה אמיתית לשכור את שירותיו של סנגור צמרת. שכיר זוטר וצעיר או איש עסקים הנמצא בתחילת דרכו והסתבך בעבירה שולית יכולים להסתפק בייצוג על ידי סנגורים צעירים וחדורי מוטיבציה. הסנגור הטרי, עם ותק של עד חמש שנים בתחום הצווארון הלבן, יעשה הכל כדי "שלא להבריח את הלקוח", ולכן הסכומים שיציע לו יהיו לרוב אטרקטיביים למדי.

 

כך, למשל, עבור ייעוץ והכנה לחקירה ברשות ניירות ערך ישלם הלקוח 5,000 דולר. לעומת זאת, על ייעוץ לפני חקירה בעבירות קבלת דבר במרמה או מרמה והפרת אמונים ישלם הלקוח כ־2,500 דולר. על ייצוג בהליכי מעצר ברוב המכריע של העבירות הכלכליות ישלמו העצורים בין 1,000 ל־2,000 דולר (לא כולל הגשת עררים). אם הסנגור ימשיך לייצג את הלקוח, הוא יקבל 10־15 אלף דולר עבור עבודתו בשימוע טרם הגשת כתב האישום, שלב קריטי לכל הדעות. עבור ניהול התיק בערכאה ראשונה בעבירות על חוק ההגבלים העסקיים יבקש הסנגור כ־30 אלף דולר או 200 דולר לשעה. הסנגור יקבל מעט פחות עבור ייצוג בעבירות קבלת דבר במרמה או מרמה והפרת אמונים. בעבירות הקשורות לניירות ערך עומד תעריף ניהול התיק בביהמ"ש בדרך כלל על כ־150 דולר לשעה - שוב, כדי שלא "להבריח את הלקוח". הגשת ערעור צפויה לעלות שליש עד חצי מהמחיר ששולם עבור ניהול התיק בערכאה הראשונה, ואם יידרש הסנגור להגן על לקוחו בערעור, יעלה הייצוג ללקוח סכום נמוך יותר. עם זאת, כדאי ללקוחות לשים לב לבקשות מיוחדות, למשל בעניין חומרי חקירה והסרת חיסיון. על מחירן לא צפוי הסנגור הצעיר לוותר, והן יתומחרו ככל הנראה בנפרד.

 

 

עורכי דין מוכרים (10-5 שנים): יותר ניסיון, יותר כסף

 

ככל שמדובר בעבירות חמורות יותר, חשדות מבוססים יותר ונאשמים בכירים יותר, יעדיפו האחרונים שלא להפקיד את עתידם אצל עורכי דין בתחילת הדרך. במקביל, עלות השירותים המשפטיים שיוצעו להם במשרד עורכי דין מנוסה ומוכר, תיראה בעיניהם כסבירה. עורכי דין בעלי ותק של עד עשר שנים צפויים לבקש 10–20 אלף דולר עבור ייצוג בהליכי מעצר במרבית העבירות, ו־50–60 אלף דולר עבור ניהול התיק בעבירות ניירות ערך. בעבירות פחות "מקצועיות" ויותר "קלאסיות", למשל קבלת דבר במרמה או מרמה והפרת אמונים, יעלה ניהול התיק 30 אלף דולר. בתיקי שוחד, גניבה והלבנת הון יכול שכר הטרחה לטפס שוב עד ל־50 אלף דולר. ערעורים יעלו בדרך כלל בין חצי לשליש מהסכום שהוצא בערכאה הקודמת.

 

 

שכר הטרחה הנמוך ביותר ייגבה בעבירות מס, והוא יהיה תלוי בעיקר בשאלה האם התיק מטופל בפרקליטות מיסוי וכלכלה או ביחידות מע"מ או מס הכנסה האזוריות. בייצוג מול רשויות המס לקראת הסדר מס ייגבה שכר בסיס שאליו יתלווה בדרך כלל סכום המגלם 20%–25% מהיקף המס שנחסך.

 

 

עורכי דין בולטים (20-10 שנים): תעריף קבוע לרוב העבירות

 

עורך דין בעל ותק של בין 10 ל־20 שנה יספק לחשוד או לנאשם בעבירת צווארון לבן טיפול מן המעלה הראשונה, אבל גם המחיר יהיה בהתאם. מבדיקת "כלכליסט" עולה כי בחלק מהמקרים אין הבדל משמעותי בשכר הטרחה שגובים עורכי דין מקבוצה זו, לעומת שכר הטרחה שגובים עורכי דין בעלי ותק של 20 שנה ויותר. עוד עלה מהבדיקה כי בקרב עורכי דין "בולטים" לא קיימת כמעט אבחנה לעניין התעריף בין סוגים שונים של עבירות. הפער נובע בעיקר מהיקף העבודה שנעשתה בתיק. בעבור ייעוץ והכנה לחקירה יגבה הסנגור המוכר 10–15 אלף דולר, בעבור ייצוג במעצר 15–20 אלף דולר ובעבור ייצוג בשימוע 30–60 אלף דולר.

 

הדברים נהפכים מורכבים יותר ככל שמדובר בניהול ההליך בבית המשפט. בעבור שלב זה של התיק ייגבה (בנוסף לתשלום עבור השימוע) תשלום גלובלי של 20–30 אלף דולר, ולכך יצטרף תשלום שינוע של 1,000–1,500 דולר עבור כל ישיבה. עבור הכנת הסיכומים ייגבה תשלום נפרד, ואלה צפויים לעלות 5,000–10,000 דולר. גם אם לא התקיים שימוע בתיק, יתווסף תשלום עבור רכיב זה לתשלום הגלובלי. כלומר, בסך הכל, שלב ניהול ההליך בערכאה הראשונה יכול להגיע לכ־100 אלף דולר. כאמור, התשלום עבור ניהול תיק בבית המשפט הוא גמיש, בהתאם לכמות הישיבות, כאשר בתיק ממוצע יש בין 15 ל־40 ישיבות. בעבור ערעור ראשון ייגבה סכום השקול לבין חצי לשליש מהתשלום עבור ניהול התיק בערכאה הראשונה, ובעבור ערעור שני - סכום השווה לבין שליש לרבע מהתשלום עבור הערכאה הראשונה. גם במקרה זה, סכום קטן יותר ייגבה כאשר מדובר בהגנה בערעור על נאשם שזוכה.

 

 

פרקליטי-על (20 שנה ומעלה בתחום): צפו לחשבון של מיליונים

 

את מיטב אנשי השררה הישראלים, ראשי המשק, שרים וראשי ממשלה מלווה כמעט תמיד עורך דין צמרת כזה או אחר, שדי בשמו כדי להטיל אימה על החוקרים ועל אנשי התביעה, עוד לפני שהוא פוצה את פיו. המחיר של שכירת פרקליט כזה הוא כמובן מקסימלי. במשרדי־על שבראשם עומדים פרקליטי צמרת כגון דוד ליבאי, יעקב וינרוט, נוית נגב, יעל גרוסמן, גיורא אדרת, דן שינמן ונבות תל צור נוהגים לגבות בדרך כלל סכומי עתק שמסתכמים במיליוני שקלים.

 

 

גניבה זולה משוחד

דוד ליבאי דוד ליבאי

 

בעבירות על חוק ההגבלים העסקיים ישלם הבכיר 20 אלף דולר עבור ייעוץ והכנה לחקירה. עבור ייצוג בהליכי מעצר יבקש פרקליט־העל, וגם יקבל, 30–40 אלף דולר. ייעוץ לקראת חקירה בעבירות מרמה והפרת אמונים וקבלת דבר במרמה יעלה בדרך כלל 20–30 אלף דולר. הליכי מעצר, כמו בעבירות ניירות ערך והגבלים עסקיים, יעלו 30–40 אלף דולר. ייצוג בשימוע בעבירות מרמה, ניירות ערך והגבלים עסקיים יעלה 50–100 אלף דולר, לעתים בתוספת בונוס משמעותי על אי־הגשת כתב אישום.

 

על ניהול תיק בבית המשפט ישלמו נאשמים בכירים 250–500 אלף דולר בעבירות שוחד, מרמה וניירות ערך, ו־250–450 אלף דולר בעבירות הגבלים עסקיים. תיקי גניבה, לעומת זאת, יעלו לנאשמים 150–200 אלף דולר, שכן אלה נתפסים כמורכבים פחות וכ"עממיים" יותר, אלא אם מדובר בשר או בחבר כנסת. כמעט בכל סוגי העבירות ערעורים יעלו בין חצי לשליש מניהול התיק לערעור ראשון, ובין שליש לרבע בערעור שני, אם יש כזה.

 

בעבירות מס, בייעוץ ובהכנה לקראת חקירה העלות תהיה 10–15 אלף דולר, וכך גם בייצוג בהליכי מעצר, שכן לרוב אלה מסתיימים בשחרור. ייצוג בשימוע יעלה 15–20 אלף דולר בעבירות טכניות, ועד 85 אלף דולר בעבירות מהותיות. לכך יצטרף בונוס בגין "אי־הגשת כתב אישום" לפי הערכת שכר טרחה של ניהול התיק. גם בעבירות אלה, ערעורים יהיו זולים יותר מערכאה לערכאה, אם כי לא באופן חד, ותלוי אם מדובר בעבירת מס טכנית או מהותית.

 

 

פער גדול במחיר

 

על ייעוץ והכנה לחקירה בעבירות הלבנת הון ישלמו חשודים בכירים במשרדי־על כ־30 אלף דולר - סכום שבדרך כלל יובא בחשבון בשלבים הבאים בתיק. עלות ייצוג בהליכי מעצר תנוע בין 15 ל־30 אלף דולר, לא כולל סעדים זמניים, שיכולים להוסיף לחשבון עוד 30–50 אלף דולר. על שימוע בעבירות הלבנת הון ייגבה שכר טרחה שנע בין 40 ל־120 אלף דולר, בתוספת בונוס על אי־הגשת כתב אישום - וזאת למרות האיסור הקיים על התניית שכר הטרחה בתוצאה במשפט הפלילי.

 

טווח המחירים הגדול בכל אחד מההליכים נובע מאופי העבירות הנדונות המשתנה ממקרה למקרה. הפער נובע גם מכמות החומר המצויה בתיק וממספר עורכי הדין שנדרשים לעבוד עליו. מבחינת הסנגורים, הכסף הגדול נמצא בניהול ההליך בבית המשפט. על אישום בעבירה המרכזית של חוק איסור הלבנת (סעיף 3(א) לחוק) ינוע שכר הטרחה בין 215 אלף דולר ועד ליותר

ממיליון דולר. ערעור ראשון, שיהיה ככל הנראה גם היחיד, יעלה סכום השקול לשליש עד חצי מעלות ניהול התיק בערכאה הראשונה. בכל סוגי העבירות, שכר הטרחה צפוי לעלות בין השלבים השונים, אם ניהול התיק החל במשרד אחר. הסיבה לכך היא שאפילו לצורך הגשת ערעור יידרשו אנשי המשרד לשוב ולעבור על כל החומר בתיק מתחילתו.

 

במקרים שאינם נחשבים פליליים, כלומר בייצוג שמתבצע מול רשויות המס לאורך כל הדרך, שכר הטרחה העיקרי יורכב מה"חיסכון במס", כאשר ככל שהשלבים עולים והערכאות מתקדמות, אחוז החיסכון במס גדל. למשל, בשלב פקיד השומה ייגבה שכר טרחה לפי בסיס של 30 אלף דולר + "חיסכון במס" של כ־25%, שיכול להגיע עד כמה מיליוני שקלים לפי גודל התיק. ניהול התיק בבית המשפט יעלה שכר בסיס של 85 אלף דולר בתוספת חיסכון במס, אך אחוזי החיסכון לא יעלו על 27% בערכאה ראשונה ועל 30% בבית המשפט העליון.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x