$
בארץ

האוצר ניצח בקרב. משרד הביטחון ינצח במלחמה

כשמדברים על ביטחון ונשק בדלתיים סגורות, קל לזכות באהדת הח"כים

נעמה סיקולר 22:14 20.12.10

 

ביולי האחרון, כמה שעות לאחר העברת תקציב המדינה בממשלה - כמה שעות לאחר שהוחלט על קיצוץ "דרמטי" של כ־3 מיליארד שקל בתוספת לתקציב הביטחון - שוחחתי עם בכיר במערכת הביטחון. ציפיתי לשיחה קשה, לנאום תוכחה. חשבתי שאשמע על האיום האיראני, הייתי בטוחה שישמיץ את שר האוצר.

 

אבל הבכיר לא עשה אף אחד מהדברים האלה. הוא כמובן הביע צער על הקיצוץ, אבל לא הרבה יותר מקצת צער. הופתעתי. כמה ימים לאחר מכן, בסיועו של בכיר אחר, נפל לי האסימון. מדובר במהלך טקטי של משרד הביטחון - בואו ניתן לשר האוצר יובל שטייניץ לנצח בקרב; אנחנו אלה שננצח במלחמה.

 

שולפים את הנשק בוועדת המשנה

 

תזכורת קצרה: בתקציב 2009 בוצע קיצוץ של 1.5 מיליארד שקל בתקציב הביטחון. אז הבטיח ראש הממשלה נתניהו לשר הביטחון אהוד ברק כי הקיצוץ יוחזר למערכת כעבור שנתיים, אך זה הוחזר כבר ב־2010.

 

במשרד האוצר אולי שכחו את העבר, אבל במשרד הביטחון לא, והם התכוננו היטב ליום האתמול. בכירי המשרד וצה"ל זנחו את האיומים, כמעט הפסיקו עם התדרוכים לעיתונאים ואגרו תחמושת לקראת הדיון בכנסת. את הנשק הם שלפו בוועדת המשנה של ועדת הכספים - ועדה חסויה, שדלתותיה סגורות לציבור מטעמים ביטחוניים. בוועדה הם הסבירו כמה כסף הם באמת חושבים שמגיע להם ולמה, והביאו ניתוח מעמיק של חלוקת המשאבים אם וכאשר יתקבלו ביום שאחרי.

 

בוועדה חסויה אפשר לשוב ולרמוז על איומים אסטרטגיים, וכשמדברים על ביטחון, נשק והצטיידות בדלתיים סגורות, קל יותר לזכות באהדת הח"כים - ובמיוחד בזו של יו"ר הוועדה שאול מופז, שהוא במקרה (או שלא) שר ביטחון ורמטכ"ל לשעבר, ומתחילת החודש גם יו"ר ועדת החוץ והביטחון. מופז הוא אדם בעל שאיפות פוליטיות, ובעיקר חבר כנסת שמחפש את דרכו לקונצנזוס הציבורי. ואין כמו דיון על ביטחון בדרך לקונצנזוס.

 

דגל לבן פיקטיבי

 

התוצאה המסתמנת בינתיים היא ששטייניץ אכן ניצח בקרב ההוא של חודש יולי, אבל לא במלחמה. מעל כל בימה שבה הוא נואם - ויש לא מעט כאלה בתקופה האחרונה - הוא מתגאה בשני ההישגים הגדולים שלו: האחד, ניחשתם נכון, הוא התקציב הדו־שנתי, והשני, שוב ניחשתם נכון, הוא הקיצוץ בתקציב הביטחון והסטת משאבים למטרות חינוכיות.

 

אלא שבזמן ששטייניץ נאם ובכירי האוצר התבשמו מהצלחתם לשבור את מאזן האימה של תקציב הביטחון, במערכת הביטחון עשו עבודת מטה מקיפה: הם הרימו דגל לבן פיקטיבי שהרדים את שר האוצר, ומאחורי הקלעים בנו מהלך שלא יצייר אותם בציבור כמתבכיינים, אבל יבטיח הזרמת כספים אדירה שאליה התרגלנו בשנים האחרונות - ושלום לתקציבים החברתיים.

x