$
משפט

שביתת פרקליטי המדינה נכנסת ליומה השלישי: "בתוך כמה ימים יהיה כאוס במערכת"

פרקליטי המדינה שובתים על רקע דרישתם להעלאת שכר של 24.5%. בינתיים מאות דיונים התבטלו ועשרות חשודים ואסירים שוחררו, באין מי שיתנגד לכך

ענת רואה 13:5018.11.10

"אם השביתה לא תסתיים עד סוף השבוע, המערכת תיכנס לכאוס מוחלט. תיווצר סתימה במערכת המשפט. אנשים רבים נמצאים במעצרים, ובתחום האזרחי בכלל שורר בלגן וכל הדיונים בוטלו", כך אמר אתמול ל"כלכליסט" גורם המקורב לארגון הפרקליטים שסיימו אתמול את יום השביתה השני שלהם. הפרקליטים שהודיעו ביום שלישי על שביתה ללא הגבלת זמן במחאה על תנאי שכרם, לא מתרגשים בינתיים מההשלכות של השביתה: עשרות חשודים ועצורים שוחררו ממעצר ומאות דיונים בוטלו בשל אי־התייצבות של נציגי המדינה.

 

בנוסף לביטול הדיונים, המדינה גם לא מגישה מסמכים לבתי המשפט במועדים שנקבעו לה, לרבות כתבי אישום, כתבי טענות בהליכים אזרחיים או כל מסמך אחר. ועדת חריגים שהוקמה לצורך טיפול במקרים דחופים מאשרת טיפול בתיקים בודדים בלבד.

 

מי שחשב שהפרקליטים ישמרו על כבודם של השופטים ויודיעו להם מראש על כוונתם להיעדר מהדיונים - התבדה. ברוב המקרים, השופטים גילו על ההיעדרות רק כשהתייצבו בעצמם וגילו שהאולם ריק. הפרקליטים מצדם לא רק שאינם חשים שלא בנוח, אלא הם נראים מרוצים מאוד מהמצב ומהבלבול שהצליחו לגרום במערכת המשפטית.

 

בהודעה ששיגרו אתמול לסיכום היום הראשון לשביתה, פירטו הפרקליטים את כל ה"נזקים" שכבר נגרמו בגין היעדרותם, החל מביטול דיון בעניינו של אהוד אולמרט וכלה בשחרורם של עצורים לחופשי.

 

 

"מדובר בעבירה אתית"

 

באופן מפתיע, עד כה לא יצאו הנחיות מהנהלת בתי המשפט לשופטים המדריכות אותם כיצד לנהוג, ולמעשה כל שופט אמור להחליט בעצמו אם לקיים דיון ללא נציגי המדינה או לבטלו. המגמה של השופטים בשנה האחרונה היא שלא לבטל דיון שנקבע מראש תוך נקיטת סנקציות נגד מי שאינם מופיעים לדיון. על הרקע הזה, ההסכמה שבשתיקה של השופטים לשביתה שנכפתה עליהם מעניינת במיוחד.

 

לדברי עו"ד גיא נוף ממשרד קסוטו־נוף, המכהן גם כחבר בוועדת האתיקה של מחוז תל אביב: "אם עו"ד פרטי היה מעז לא להתייצב לדיון בלי לקבל היתר מבית המשפט, הלקוח שלו היה מקבל פסק דין בהיעדרו. המצב כרגע הוא פשוט חוצפה. ברור שמדובר בעבירה אתית".

 

היעדרות הפרקליטים, בעיקר כשזו נעשית בלא מסירת כל הודעה מוקדמת ומתוך הנחה שהשופטים יתעדכנו בתקשורת במצב השביתה, מצליחה להרגיז את השופטים. כך למשל, הרכב של שלושה שופטים בבית המשפט המחוזי בפתח תקווה התכנס שלשום בבוקר לדון בתיק פלילי נגד נאשם, ומשהתברר כי המדינה לא הופיעה לדיון יצר אב בית הדין, השופט אברהם טל, קשר טלפוני עם פרקליטת מחוז מרכז שהודיעה לו כי לא תהיה התייצבות: "בית הדין מצר על כך שההודעה נמסרה ברגע האחרון ורק בתשובה לפניית אב בית הדין לפרקליטת המחוז", כתב השופט טל בהחלטתו, והוסיף כי "בלית ברירה אנו מבטלים את ישיבת היום".

 

"השביתה לא הפתיעה"

 

דחייה של הדיונים בימים ספורים נעשתה בעשרות דיונים שבוטלו ביומיים האחרונים, ולא ברור מה יקרה במקרה שבו השביתה תימשך גם בשבוע הבא. אפשר להניח כי אם השביתה תימשך גם לשבוע הבא, השופטים לא יוכלו להמשיך לבטל דיונים בלי לנקוט סנקציה כלשהי, וגם ועדות האתיקה עשויות לקבל תלונות משופטים או ממתדיינים שנפגעו מהשביתה.

 

עו"ד דרור ארד־איילון, יו"ר ועדת האתיקה הארצית בלשכה, אמר כי "אני סבור שאין ספק שחובת הנאמנות של הפרקליט כלפי הלקוח וכלפי בית המשפט אינה מתבטלת ביחס לזכויותיו האישיות, ושעליו למצוא דרך להודיע באופן מסודר לבית המשפט על היעדרותו מדיונים".

 

מארגון הפרקליטים נמסר כי "הודעה על השביתה נמסרה מבעוד מועד למערכת השיפוטית, הועבר מכתב למנהל בתי המשפט, ועל פי המידע שבידינו הוא עדכן את כל השופטים. השביתה לא הפתיעה אף אחד מהשופטים וכל אמירה מסוג זה היא לא אחראית".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x