$
בארץ

בלעדי ל"כלכליסט" - הממשלה התקפלה: הדיפלומטים הישראלים ימשיכו לחגוג בחו"ל

בחוק ההסדרים נקבע כי מי שאינו ראש נציגות בחו"ל לא יהנה מתנאים מפליגים, ובהם רכב שרד ודמי ייצוג לבן הזוג. לפי התיקון לחוק, מי שכבר זוכה להטבות לא יסבול מהקיצוץ. האוצר: היקף החריגות נאמד ב־11 מיליון שקל, ומספר הנהנים מהן לא ידוע

תומר אביטל 08:3031.10.10

הממשלה חוזרת בה מרצונה לדלל בדרמטיות את תנאי הדיפלומטים בחו"ל שאינם עובדי משרד החוץ. מחר יתקן הקבינט החברתי־כלכלי את חוק ההסדרים, וירכך את הפגיעה בתנאי הנציגים של משרדי הממשלה השונים בחו"ל. למרות ביטול הקיצוצים, התיקון גם מסדיר סופית את תנאי הנציגים, מה שצפוי לחסוך לקופת המדינה מיליוני שקלים.

 

הקיצוץ הוצע ביוזמת אגפי הממונה על השכר והתקציבים במשרד האוצר. מבדיקה שערכה בשנה האחרונה ועדה מטעם הממונה על השכר אילן לוין, עלה כי ב־32 מתוך 96 הנציגויות הקיימות, שליחים של משרדים שונים זוכים לתנאים משודרגים. מדובר בשליחים של משרדי הביטחון, ביטחון הפנים, התיירות, התמ"ת ושליחי משרד האוצר עצמו.

 

 

התנאים אמנם משתנים ממדינה למדינה, אך לרוב מדובר בשורה ארוכה של הטבות: רכב ונהג, דירת שרד, תחזוקת בית ותוספת ייצוג שאמורה לשמש לאירוח ולפגישות. התוספת יכולה להגיע עד ל־3,000 דולר בחודש. בחלק מהנציגויות נמצא כי לא פחות מחמישה עובדים באותה נציגות זוכים לתנאים אלה. לדברי אנשי האוצר, מספר האנשים שזוכים לתנאים המפליגים לא ידוע, מכיוון שאצל רבים מנציגי משרדי הממשלה תוספות השכר מסוות. באוצר טוענים כי היקף חריגות השכר נאמד ב־11 מיליון שקל.

 

שמונה חריגים במקום ארבעה

 

באוצר החליטו כי ראוי להדק את החגורה ולבטל את ההטבות שמחלקים המשרדים כדי לחסוך כספים בתקציב הבא. "רוב רובם של נציגי המדינה בחו"ל אינם זקוקים בהכרח להטבה בשכר ובתנאי העבודה כדי למלא את תפקידם כנדרש", נכתב בדברי ההסבר של החלטת הממשלה המקורית בחוק ההסדרים ביולי. בהחלטה המקורית נקבע שרק מי שהוגדר כראש נציגות יזכה לתנאים משופרים. לכל שלוחה בחו"ל יהיה ראש נציגות אחד בלבד, והוא השליח הבכיר של משרד החוץ — השגריר, הקונסול או ראש משרד האינטרסים (למשל נציגות של משרד התמ"ת במדינה שבה אין שגריר או קונסול). עם זאת, ארבעה תפקידים נחרגו מההוראה, והמכהנים בהם יזכו תמיד למעמד ראש נציגות, אף שבשטחם כבר פועל שגריר. התפקידים החריגים הם: שגריר ישראל לאו"ם בניו יורק הקונסול הכללי בניו יורק, שגריר ישראל לאיחוד האירופי ונציג ישראל בוועדה לאנרגיה אטומית בווינה.

 

אבל לא כולם היו מרוצים מהחלטת האוצר. בשבועות האחרונים הפעילו משרדי הממשלה השונים לחצים על האוצר - ובראשם משרד הביטחון, שרבים משליחיו זוכים לתנאים המשופרים. "אמנם צריך להתייעל אבל לא צריך לפגוע בעבודה של השליחים", טענו גורמים ממשלתיים. "ראוי שאלה שמייצגים את ישראל ייהנו מתקציבים ראויים שיאפשרו להם לייצג את המדינה בכבוד בעולם".

 

הלחץ עבד, ומשרד האוצר החליט לרכך את הקיצוץ. לפי התיקון שיועבר מחר, מי שכבר זכאי לתנאי שכר ושירות משופרים לא ייפגע, וימשיך ליהנות מאותם תנאים עד שייסיים את תפקידו. כמו כן נוספו לרשימת החריגים ארבעה תפקידים נוספים: שגריר ישראל לארגון אונסק"ו בפריז, שגריר ישראל לוותיקן ברומא, שגריר ישראל ל־OECD בפריז ושגריר ישראל למוסדות האו"ם בז'נבה. כמו כן התיקון קובע כי למעמד ראש נציגות יהיו זכאים רק נציגים שמינו הממשלה או שר החוץ.

 

הנהנים העיקריים: נציגי משרד הביטחון

 

באוצר טוענים כי גם ההצעה המרוככת תחסוך מיליונים לקופת המדינה, ומקווים כי התיקון יסדיר את מנגנון השכר לכלל השליחים, יגדיל את השקיפות ויעלים את תופעת החריגות. גורם במשרד האוצר טוען כי עיקר החריגות מקורן בשכר המשולם לשליחים של משרד הביטחון, ורוב נציגי משרד הביטחון הם נספחי צה"ל וצפויים להיפגע מההוראה החדשה. גורמים במערכת הביטחון אמרו אמש כי תפקידם של רוב נציגי המשרד בחו"ל הוא לסייע בהגדלת היצוא הביטחוני כחלק מהביטחון הלאומי הכלכלי. לדבריהם, פעילות הנציגים משתלמת כלכלית והיצוא הביטחוני עומד על יותר מ־7 מיליארד דולר בשנה.

 

גורם במערכת הביטחון מסר: "בשנה האחרונה משרד הביטחון אימץ את החלטת חברת מקינזי לקצץ 30% מכוח האדם במשלחת ניו יורק, הן בשליחים והן בעובדים מקומיים. בנוסף החליט משרד הביטחון לסגור ולצמצם נציגויות כחלק מתוכנית ההתייעלות של משרדו. רק בשתי נציגויות יש יותר משליח אחד של משרד הביטחון". 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x