$
בארץ

התגמול לבכירי הפועלים: יותר גזר ממקל

בכירי בנק הפועלים, בדומה לבכירי לאומי, יוכלו להיקנס בבונוס שלילי אם התשואה להון תרד מתחת לרף מסוים. אולם בניגוד ללאומי, חברי ההנהלה של הפועלים יזכו גם לחבילות מניות נדיבות. יו"ר הדירקטוריון והמנכ"ל יזכו כל אחד למענק שנתי מרבי של 4 מיליון שקל

תומר זלצר 07:3502.09.10

לאחר דיון ארוך של כשמונה שעות אישר שלשום (ג') בלילה דירקטוריון בנק הפועליםתוכנית תגמול למנהלים בכירים בבנק, כולל יו"ר הדירקטוריון יאיר סרוסי והמנכ"ל ציון קינן. התוכנית נכתבה בהתאם להנחיות המפקח על הבנקים, ומטרתה המרכזית היא לקשור בין תגמול הבכירים לבין ביצועים ארוכי טווח של הבנק. כך, אומרת התיאוריה, אפשר יהיה למנוע לקיחת סיכוני יתר על ידי מנהלים כדי להשיג תשואה גבוהה בטווח הקצר, שבצדה מענקים נדיבים.

 

בכך מצטרף בנק הפועלים לבנק לאומי, שבחודש מרץ פרסם תוכנית תגמול ארוכת טווח למנהליו. שתי תוכניות התגמול של הבנקים הגדולים הן, למעשה, הניסיון המרכזי של גופים פיננסיים בישראל להתמודד עם הביקורת ועם דרישתו של המפקח על הבנקים רוני חזקיהו לרפורמה באופן תגמול המנהלים הבכירים, בעקבות המשבר הכלכלי הגלובלי.

 

משרד הייעוץ הכלכלי של פרופ' יצחק סוארי ליווה את שני הבנקים בבניית תוכניות התגמול המעודכנות שלהם. בשתי התוכניות ייפרס המענק השנתי על פני כמה שנים.

 

 

בבנק הפועלים ייפתח לכל בכיר "חשבון מענקים" שאליו יוזרמו המענקים על פני השנים. בכל שנה יבוצע תשלום לכל בכיר בסכום השווה ל־50% מיתרת החשבון. ההבדל המרכזי בין התוכניות של שני הבנקים נעוץ במרכיב התגמול המנייתי ששווה הרבה מאוד כסף - מרכיב שקיים בבנק הפועלים ואינו קיים בבנק לאומי.

 

"מחיר ההון": אמת המידה לחישוב המענק

 

התוכנית שפרסם בנק הפועלים נוגעת ל־110 מנהלים בכירים בבנק, כולל היו"ר, המנכ"ל ו־13 חברי ההנהלה. המענק השנתי הכולל ליו"ר, למנכ"ל ולחברי ההנהלה ייקבע באמצעות השוואה בין התשואה להון מפעולות רגילות לבין פרמטר בשם "מחיר ההון", שנקבע בהתייעצות עם פרופ' סוארי. בשנת 2010 נקבע מחיר ההון על 8%, ב־2011 על 8.75%, והחל בשנת 2012 יאושר מחיר ההון על ידי הדירקטוריון מדי שנה - בתנאי שלא יפחת מ־8.5%.

 

בשנה שבה ההפרש בין התשואה להון לבין מחיר ההון יהיה חיובי וגבוה מ־0.5%, יחושב תקציב מענקים חיובי כולל. התקציב יחושב בהתאם להפרש התשואה (עד לתקרה של 6%), ההון העצמי הממוצע של הבנק ומשכורת ממוצעת של חבר הנהלה. בנק הפועלים אינו מציין סכום מענקים כולל מרבי, אך ההערכה כי מדובר בכ־22 מיליון שקל.

 

המענק השנתי של יו"ר ומנכ"ל הפועלים יוגבל לעד 4 מיליון שקל. חבר הנהלה, לעומתם, יוכל לקבל מענק שנתי של עד 18 משכורות חודשיות. בהנחה שמשכורת ממוצעת של חבר הנהלה בבנק הפועלים נעה בטווח של 100–120 אלף שקל בחודש, הרי שמדובר במענק שנתי אישי מרבי של 1.8–2 מיליון שקל.

 

איך יחושב המענק השנתי האישי לכל חבר הנהלה? 45% מהסכום ינבעו מהפרש בין התשואה למחיר ההון, 40% מעמידה ביעדים ספציפיים שהוגדרו בתחילת השנה, ועוד 15% מהחלטת המנכ"ל. 70% מגובה המענק השנתי ליו"ר ולמנכ"ל ייקשרו להפרש התשואה, ו־30% ייקשרו למימוש האסטרטגיה של הבנק.

 

התוכנית של לאומי: היקף המענק השנתי הכולל נקבע באמצעות פרמטר בשם "שיעור תשואה מתוקנן", שמשקלל את התשואה בפועל עם פרמטרים כגון תשואה לאורך זמן ויעדי הלימות הון. בניגוד למסמך שפרסם בנק הפועלים, בבנק לאומי משקללים גם את ביצועי הבנקים המתחרים בבואם להחליט על בונוס שנתי. הסכום המרבי למענק חיובי כולל עומד על 30 מיליון שקל. בהנחה שלאומי יחלק מענק כולל מרבי וכל אחד מבכיריו יקבל ציון 100 בשקלול הפרטני, המענק המקסימלי של המנכ"לית גליה מאור עומד על 6.2 מיליון שקל, וזה של היו"ר דוד ברודט על 5 מיליון שקל.

 

אפשרות למענק שלילי החל בשנת 2011

 

בשנה שבה התשואה תהיה נמוכה ממחיר ההון ביותר מ־0.5%, יחושב תקציב מענקים כולל לחברי ההנהלה כסכום שלילי בהתאם להפרש התשואה, ההון העצמי הממוצע של הבנק ומשכורת ממוצעת של חבר הנהלה. המענק השנתי השלילי לחבר הנהלה לא יעלה בכל מקרה על סכום השווה לעשר משכורות חודשיות.

 

מדי שנה ייתווסף או ייגרע סכום המענק השנתי (החיובי או השלילי) לחשבון המענק של חברי ההנהלה או ממנו. בנק הפועלים מנע את האפשרות שייווצר "אוברדראפט" בחשבון המענק, בכך שהגביל את היתרה השלילית האפשרית בסכום של עד שלוש משכורות חודשיות.

 

עם זאת, בנק הפועלים הכניס בתוכנית התגמולים החדשה "מנגנון יציאה" להטלת הקנסות: "הדירקטוריון רשאי להקטין או לבטל את תקציב המענקים השלילי לחברי ההנהלה בשל נסיבות חיצוניות מיוחדות המשפיעות על כלל המערכת הבנקאית באותה שנה", נכתב במסמך.

 

מסימולציה שבוצעה לגבי הישגי בנק הפועלים ב־2008 וב־2009, עלה כי היקף הבונוס השלילי ליו"ר סרוסי ולמנכ"ל קינן היה עומד על 2.8 מיליון שקל ו־630 אלף שקל בהתאמה.

 

התוכנית של לאומי: המדרגה שממנה מוטל קנס על הבכירים נמוכה יותר בבנק לאומי ועומדת על שיעור תשואה מתוקנן של 7%. עם זאת, בתוכנית שפרסם לאומי לא מופיע סעיף המאפשר לדירקטוריון לבטל מענקים שליליים עקב נסיבות חיצוניות מיוחדות.

 

תגמול מנייתי: לא יסבלו מכאבי פאנטום

 

ההבדל המשמעותי ביותר בין תוכנית התגמול של בנק הפועלים לזו של בנק לאומי הוא במרכיב התגמול המנייתי. בבנק הפועלים מחליפים את מתן האופציות לבכירים במתן מניות פאנטום - יחידות זכאות למניה שאינן כרוכות בהנפקת מניות בפועל, ושמשולמות במזומן על פני זמן.

 

כל אחד מחברי ההנהלה של בנק הפועלים יקבל עד 300 אלף מניות פאנטום עבור שנות העבודה 2010–2013. לפי הערכות, מספר המניות המרבי מיועד למקרה שבו יתמנה ממלא מקום מנכ"ל, ואילו חברי ההנהלה הנוכחיים עתידים לקבל מספר נמוך יותר של מניות פאנטום. שוויין של 300 אלף מניות, לפי מחיר המניה של הפועלים, עומד על כ־4.7 מיליון שקל.

 

בכל שנה יקבלו הבכירים מזומן המשקף את שוויין של שליש ממניות הפאנטום שקיבלו. כמו כן, ובהתאם לתשואה שישיג הבנק מעל מחיר ההון, יוקצו מדי שנה לכל חבר הנהלה עד 30 אלף מניות פאנטום נוספות.

 

לפי תוכנית התגמול של היו"ר והמנכ"ל, כל אחד מהשניים יקבל 400 אלף מניות פאנטום עבור 2010–2013. שוויין של המניות הללו, שימומשו על פני שלוש שנים, עומד כיום על 6.3 מיליון שקל.

 

בשנה שבה בנק הפועלים יציג הפרש תשואה חיובי הגבוה מ־4% יוענקו ליו"ר ולמנכ"ל מניות פאנטום נוספות. בתוכנית של בנק הפועלים נכתב כי שווי ההטבה הכולל (לשלוש שנים) בגין מניות הפאנטום הללו, בהנחה שיוענקו מדי שנה ב־2013–2010, עומד על 6 מיליון שקל.

 

נוסף על כך, מדי שנה יהיו סרוסי וקינן זכאים למענק של 2 מיליון שקל שישמש לרכישת מניות רגילות עבורם. המענק הוא בכפוף ליעדי תשואה להון מפעולות רגילות (9.5% בשנת 2010 וב־2011). המניות יהיו חסומות למשך 24 חודשים - תקופה שניתנת להארכה במקרה שהבנק ידווח על הפסד מפעולות רגילות או על חריגה מיעדי הלימות הון.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x